Dünya Enerji Kongresi kapsamında bir araya gelen TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun’un, KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temini anlaşması imzalaması, Rum tarafında “yeni entegrasyon hareketi” olarak yorumlandı, RAEK (Enerji Düzenleme Kurulu) ve AKEL tepki gösterdi.

Fileleftheros “Elektrik Aracılığıyla Entegrasyon” başlıklı haberinde Türkiye’nin KKTC ile elektrik enerjisi temini anlaşması imzalamasının, su temin prosesinin gerçekleştirilmesinin ardından KKTC’yi Türkiye’ye “entegre etme” yönündeki yeni bir hareket olduğunu savundu.Türkiye’den KKTC’ye elektrik temini anlaşmasının, Kıbrıs müzakerelerinin çok kritik aşamasında cereyan ettiğine dikkat çeken gazete Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) kapsamında KKTC ve Rum elektrik şebekelerinin birleştirilmesiyle ilgili anlaşma olduğuna dikkat çekildiğini yazdı.

RAEK’İN İDDİASI

Gazete “ ‘Anlaşma’ AB İle Sözleşmeyi İhlal Ediyor… RAEK ve DSM’den Elektrik Bağlantısını Bertaraf Etmek İçin Önleyici Tedbir” başlıklı haberinde TC-KKKTC elektrik enerjisi temini anlaşmasının, “Türkiye’nin, AB tarafından kurumsallaştırılan Avrupa Elektrik Enerjisi Nakil Sistemi Operatörleri Ağı (AEENSOA) ile anlaşmasını ihlal olduğunu” iddia etti.

Gazete “ihlal” iddiasına dayanak olarak; Türkiye’nin AEENSOA ile anlaşmasının, Avrupa elektrik ağlarıyla bağlantılı üç şebekeye, Avrupa operatörlerinin onayı olmadan Avrupa dışından başka ağlar eklenemeyeceği” maddesini gösterdi.

Rum Enerji Düzenleme Kurulu (RAEK) eski başkanı ve Avrupa Düzenleyiciler Danışma Örgütü Başkanı Yorgos Şammas’ın da gazeteye Avrupa çerçevesinin, Avrupa Ağı’na bağlı üçüncü ülke elektrik şebekesinin, onay olmadan, ağı kendi sınırları dışına genişletemeyeceğini de öngördüğünü söylediğini yazdı.

Gazete Türkiye-AEENSOA anlaşmasına yukarıdaki hükümlerin, müzakereler sırasında Rum Nakil Sistem Operatörü eski yetkililerinin ısrarıyla eklendiğine dikkat çekti.

PARTİLERDEN TEPKİLER

Haravgi, Atun ile Albayrak tarafından imzalanan anlaşmayı okurlarına “Türkiye ile İşgal Bölgelerinin Yasadışı Enerji İşbirliği… Enerji Konularında Tam İşbirliği Perspektifi Açıyor” başlığıyla aktarırken Rum siyasi partiler tarafından yapılan eleştirileri “Türkiye İşgal Bölgelerinde Yeni Oldubittiler Yaratıyor… Partilerden Elektrik Enerjisi Nakline Tepkiler” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre, AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, “Müzakereler devam ederken Türkiye, sahte devlet ile işgal bölgelerine elektrik enerjisi nakli için anlaşma imzalayarak yeni oldubittiler yaratıyor. Bu tür faaliyetler bölücü statükoyu güçlendiriyor, işgal bölgelerinin entegrasyonunu daha da ileri götürür, çözüm çabalarına da katkı koymaz” iddiasında bulundu.

DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu “Türk tarafının kışkırtıcı ve hukuksuz faaliyeti söz konusudur. Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın İstanbul’daki uluslararası kongrede ‘devlet başkanı’ olarak görünmesi de kışkırtıcıdır. Devam etmekte olan müzakerelere yardımcı olmaz. Müzakere dönemlerinde böyle hassasiyetlerin yeri yoktur. Ankara’dan, işgale ve işgal bölgelerini soktuğu bağımlılık ilişkisine son verecek bir anlaşmaya olanak tanıyacak siyasi kararları almasını bekliyorum” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Basın Sözcüsü Y. Çangaris “Türkiye işgal bölgelerini kendisine bağlama ve yeni oldubittiler yaratma planlarını rahat rahat ileri götürüyor. Anastasiadis hükümeti bu sefer, su boru hattında yaptığı gibi izleyici kalmasın. Aksi halde hükümet büyük sorumluluk altına girer” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim