Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 10 ve 11 numaralı parsellerde petrol ve doğal gaz tespit çalışmaları için ruhsatı bulunan Fransız Total şirketinin, bu alanlarda “sondaj yapılacak jeolojik katmanlar” bulmadığı gerekçesiyle haklarından feragat etmeye karar verdiği belirtildi. 

Fileleftheros gazetesi “TOTAL 10 ve 11’inci Parsellerden Ayrılıyor- Araştırma Hakları ve Garanti İçin 70 Milyon Euro’yu Kaybetmeyi Tercih Etti” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Fransız Total şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 10 ve 11’inci parsellerdeki araştırma ve bunlardan faydalanma haklarından feragat etmeye karar verdiğini ve bu kararını da dolaylı olarak Rum Hükümeti’ne ilettiğini yazdı. 

Total şirketinin, birkaç haftadan beridir “sondaj yapılacak jeolojik katmanlar” bulunmadığı konusunda bilgilendirdiğini yazan gazete, şirketin, derinlik çalışmaları, sismik analizler ve diğer bilimsel olguların ardından, yataklarda mevcut koşullar altında ticari çıkar bulunmadığını tespit ettiğini belirtti. 

Gazete, Total’in “bu aşamada seçeneklerine baktığı ve nihai kararlar almadığı” yönünde Rum Yönetimi’ni bilgilendirdiğini; Rum Yönetimi’ne de “sondaj yapılacak jeolojik katmanların bulunmadığı” olgusunun kesin olduğu bilgisini verdiğini yazdı.

Total’in, iki sondaj için gerekli 250-300 milyon Euro daha yatırım yapmak yerine, 10 ve 11 numaralı parseller için yatırdığı 70-80 milyon Euro’yu kaybetmeyi tercih ettiğini yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki ikinci tur izinler çerçevesinde araştırma ve 10 ile 11’inci parsellerden faydalanma hakkına sahip olmak için 48 milyon Euro yatıran Total şirketinin, ayrıca garanti için ise 25 milyon Euro yatırdığını belirtti. 

Habere göre, her iki parseldeki jeolojik katmanlara ilişkin bulgular, Total için iyimser değildi. 

Total şirketinin olası ayrılmasının, Türk “baskılarından” veya siyasi nedenlerden mi kaynaklandığı şeklindeki bir soruyu gazeteye yorumlayan bir hükümet kaynağı, Total şirketinin sondajlar için anlaşma imzaladığı 2013 yılı başında ve doğal gaz sıvılaştırma terminali için işbirliği memorandumu imzaladığı 2013 sonunda da Türk “tahditlerinin ve meydan okumalarının” yoğun olduğuna dikkati çekti.

Politis gazetesi ise ilgili haberi “Total Gidiyor- Hiçbir Şey Bulamadı” başlığıyla manşetten duyurdu. 

Gazete, Fransız Total şirketinin, 10 ve 11’inci parsellerde doğal gaz bulunduğuna dair herhangi bir belirti bulamadığını ve ciddi bir şekilde Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden ayrılmayı düşündüğünü yazdı. 

Total’in henüz nihai kararını vermediğini yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisinde tutulmasını mümkün kılacak bir çözümün sağlanması için Rum Yönetimi ile yürütülen istişarelerin ise gelişim halinde olduğunu belirtti. 

Habere göre, Total konuya ilişkin nihai kararını gelecek hafta içerisinde alacak ve bunu Rum Yönetimi’ne iletecek. 

Gazete, Total şirketinin ilk sondajının, birkaç ertelemenin ardından 2015 yılının ilk altı ayı içerisinde yapılacağını anımsatırken, 10 ve 11 numaralı parseller üzerindeki “kara bulutların” ise çok önceden toplandığını belirtti. 

Gazete haberinde ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Total’in araştırmalarından ortaya çıkan hayal kırıklığı niteliğindeki göstergelerden de haberdar olduğunu yazdı.
Editör: TE Bilisim