Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, dünkü bir konuşmasında yine Güney Kıbrıs’taki ekonomik krizin sorumluluğunu Rum bankalara ve Rum Merkez Bankası eski başkanı Athanasios Orfanidis’e yüklerken, ekonomik kriz, Rum Meclisi ve muhalefetin de büyük sorunlara neden olduğuna işaret etti.

Simerini gazetesi “Bankalar Tsunami... Başkan Hristofyas Suçlamaları Tekrarlıyor... Hristofyas Ekonomiye Diz Çöktürdüklerini ve Sorumlusunun Da Eski Müdür Olduğunu Söyledi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Hristofyas’ın dün yine bankalar ve Orfanidis’e saldırdığını yazdı.

Rum Emekliler Birliği’nin bir etkinliğindeki konuşmasında “Bankalar tsunamisi diz çöktürmeseydi, Kıbrıs ekonomik krizden çıkabilirdi” diyen Hristofyas, “Tsunami”nin sorumlusu olarak da Orfanidis’i gösterdi.

Açıkça ekonomik krizin mağduru olduklarının söyleyen Hristofyas, bazı kişilerin her gün iddia ettiğinin aksine ekonomik krizden ötürü kendi hükümetinin suçlanamayacağını vurguladı. Rum lider, destek mekanizmasına başvurmak zorunda kalmış olsalar bile, 13’üncü maaş, Sosyal Sigortalar Fonu gibi çalışanların temel haklarını savunmak için mücadele verdiklerini ifade etti.

Hristofyas, 5 yıllık yönetimi boyunca küresel ekonomik kriz, Rum Meclisi ve muhalefetin devasa sorunlara neden olduğunu da söyleyerek, bunlar karşısında güçlü durduklarını belirtti.

“KABADAYILIK BİZİ GERİYE GÖTÜRÜYOR”

Öte yandan konuşmasında Kıbrıs sorununda da değinen Hristofyas, vatanın yeninden birleşmesinin gereklikliliğine işaret ederek, bunun olması için kabadayılılar ve sloganların yeterli olmadığını ifade etti.

Hristofyas, bunların yıllarca denendiğini ve her defasında geriye gittiklerini söyledi.

Hristofyas, federasyon çözümünden de söz ederek, “Kıbrıslı Türkler, federasyon politikasının kaldırılmasından söz edildiğini duyduğunda, Kıbrıs Rum tarafının ne istediği ve böyle bir arzunun neye dayandığı sorusunu soruyor” şekilde konuştu.

Rum başkanlık adaylarından Yorgos Lillikas’a da seslenen Hristofyas, Rum Yönetimi eski başkanlarından Tasos Papadopulos’un imzalamamış olduğu son anlaşmanın, 8 Temmuz Anlaşması olduğunu ve bunun iki kesimli, iki toplumlu federasyon öngördüğünü belirtti.

“İÇTE VE DIŞTA KOMPLO”

Fileleftheros gazetesi ise, “İçte ve Dışta Komplo Kurdular... Hristofyas Herkese Karşı: Küresel Kriz, Meclis, Anastasiadis, Lillikas, Başpiskopos” Hristofyas’ın konuşmasında iktidarı üstlendiğinden bu yana “Kıbrıs içindeki ve dışındaki güçlerin” komplolar düzenledikleri şikayetinde bulunarak, bu faktörlerin ülkeyi bu günkü duruma getirdiğini savunduğunu aktardı.

Habere göre Hristofyas, muhalefet ve bankaların yanı sıra Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos ve Rum başkanlık adaylarından Nikos Anastasiadis’e de suçlamalar getirdi.

Editör: TE Bilisim