Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclisi, Euro Bölgesi maliye bakanlarının kurtarma paketine alternatif olarak hazırlanan önlem paketini kabul etti.

Rum Hükümeti'nin, Euro Bölgesi maliye bakanları ile mutabakata varılan kurtarma paketinin GKRY tarafından karşılanması kararlaştırılan 5,8 milyar Euro’luk açığın kapatılmasına yönelik hazırladığı alternatif önlem paketiyle ilgili 9 yasa tasarısından en önemli 3 tasarı mecliste geç saatlerde yapılan oylamada onaylandı.

Rum yönetiminin 56 sandalyeli meclisinin oy kullanan 28 üyesinden 26'sı pakete ''evet'', 2'si ise ''hayır'' dedi. 25 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Mecliste onaylanan tasarılar, ülkenin finans sisteminin desteklenmesi amacıyla kaynağı devlet kurumlarının gelirlerinden ve gönüllü katılımlardan sağlanacak bir dayanışma fonu oluşturulması, bankacılık sisteminin Avrupa formlarıyla uygun hale getirilmesi amacıyla Laiki Bankası’nın ''iyi banka'' ve ''kötü banka'' olarak ikiye ayrılması ve ''acil durumlarda'' Rum Maliye Bakanı'na ve Merkez Bankası Müdürü'ne bankalardan büyük sermaye aktarımlarını kısıtlama yetkisi tanınmasını öngörüyor.

MEVDUATLARDAKİ KESİNTİLERLE İLGİLİ TASARI YARINA KALDI


Rum bankalarındaki mevduatlarda yapılacak kesintilerle ilgili tasarının oylanması ise yarına kaldı.

Hükümeti destekleyen Demokratik Seferberlik Partisi (DISİ) Başkan Vekili Averof Neofitu, bankalardaki mevduatlarda yapılması planlanan kesintilerle ilgili hükümetin henüz kesin bir karara varmadığını açıkladı.

Averof, bu konuda, tüm finans kurumlarında 100 bin Euro’nun üzerindeki mevduatların yüzde 15 oranında vergilendirilmesi ya da diğer bankaları bu uygulamanın dışında bırakarak sadece Kıbrıs Bankası'ndaki (Cyprus Bank) hesapların yüzde 20-25 oranında vergilendirilmesinin hükümetin planları dahilinde bulunduğunu belirtti.

Önlem paketinin mecliste kabul edilmesinin ardından Rum lider Nikos Anastasiadis, kredi anlaşmasının nihai şeklini belirlemek üzere diğer siyasi liderlerle Brüksel'e gidecek.

Bu arada, oylama sırasında meclis binası önünde toplanan ve tasarıyı protesto eden grupla polis ekipleri arasında gerginlik yaşandı. Meclis önünde hükümeti protesto eden sloganlar atan göstericiler Avrupa Birliği bayrağı yaktı.

İflastan kurtulmak için 17 milyar Euro talep eden Rum yönetimine 10 milyar Euro’luk destek verme kararı alan Euro Bölgesi maliye bakanları, geriye kalan açığın kapatılması için Rum bankalarındaki mevduat vergilerinin artırılmasını istemişti.

Bununla ilgili, bankalardaki mevduatlardan bir seferlik olmak üzere, 100 bin Euro’nun altında mevduatı olanların hesaplarından yüzde 6,75 oranında, bu limitin üzerinde mevduatı bulunanlardan da yüzde 9,9 oranında kesinti yapılmasını öngören bir önceki paket, parlamentodaki oylamada reddedilmişti. 
Editör: TE Bilisim