Kıbrıs Rum tarafının, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Türklere yönelik “açılım” çerçevesinde tek taraflı Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) uygulamaya hazırlandığı iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “Lefkoşa Köprü Kuruyor – Akıncı ve Kıbrıslı Türklere Yönelik Açılım Olarak GYÖ’lerde İlerleyecek” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Rum Hükümetinin Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından tek taraflı uygulayacağı GYÖ’ler üzerinde çalıştığını yazdı.

Gazete, bu GYÖ’lerin KKTC’nin düzeyini yükseltecek türden olmayacaklarını belirtirken, önlemler arasında RMMO’nun mayın tarlalarının kaldırılmasının da bulunduğunu aktardı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Akıncı’yla, biri seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, diğeri de dün olmak üzere iki kez telefonda görüştüğünü belirten gazete, yapacakları ilk sosyal içerikli görüşmeyi ele almak amacıyla bugün yeniden görüşmelerinin de ihtimal dahilinde olduğunu yazdı.

Gazete, Anastasiadis ile Akıncı’nın telefonda Yunanca görüştüklerini ancak her ikisinin de yoğun programlarından ötürü bu hafta içerisinde görüşmelerinin zor olduğunu öne sürdü.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin 4 Nisan Pazartesi günü adaya geleceğini hatırlatan gazete, BM’nin ortam sıcakken mevcudiyetini vurgulamak istediğini ve Eide’nin aruzsunun müzakerelerin başlama tarihini ilan etmek olduğunu yazdı.

Politis gazetesi de, Anastasiadis ve Akıncı’nın programlarının dolu olması, Akıncı’nın görevi Perşembe günü devralacak olması ve 1 Mayıs tatili gibi teknik sebeplerden ötürü, yapmaları muhtemel sosyal içerikli görüşmeyi önümüzdeki hafta gerçekleştirmelerinin beklendiğini aktardı.

Anastasiadis ve Akıncı’nın GYÖ’ler konusunda kamuoyu önünde de karşılıklı gönderdikleri mesajlara rağmen uygulamadaki güçlüklerin iki lideri, kapalı bölge Maraş’ın açılması önleminden daha küçük GYÖ’lere yönlendirdiğini iddia eden gazete, kapalı bölge Maraş’ın açılmasının daha yoğun çaba sarf edilmesini gerektirdiğini vurguladı.

Gazete, Kapalı bölge Maraş’ın “Kıbrıslı Türkler tarafından değil Türk askeri tarafından kontrol ediliyor olması ve Akıncı’nın önerisi olan Timbu (Ercan) Havaalanı’nın açılmasının da birçok siyasi sorun içermesi” sebebiyle, Anastasiadis’in revize edilmiş önerisindeki gibi, Gazimağusa Limanı’nın ve Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılması önleminin uygulanmasının daha kolay görüldüğünü öne sürdü.

Gazete ayrıca, Akıncı’nın müzakere grubunun oluşması sürecinin müzakerelerin başlama tarihini Mayıs ortası hatta sonuna attığını da ileri sürdü.

Haravgi gazetesi ise, Anastasiadis ile Akıncı’nın sosyal nitelikli görüşmesinin hafta sonu gerçekleştirilmesi ihtimalinden söz etti.
Editör: TE Bilisim