Simerini “Amerikan Büyükelçi: Türkiye ABD’nin Bölgedeki Stratejik Müttefikidir... ‘Şimdi Çözmezseniz Durum Daha Da Kötüleşecek’” başlıklı haberinde Koenig’in yukarıdakileri, adını belirtmediği bir Rum muhatabıyla (muhtemelen Rum) diyaloğunda söylediğini yazdı.

Koenig’in “Müzakerelerin yeniden başlaması için Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki planlarını iptal etmesi yönünde baskı yapılması” konusunu ileten bir Rum muhatabına “Türkiye Birleşik Devletler’in bölgedeki stratejik müttefikidir” dediğini yazdı, şöyle devam etti:

“Amerikalı diplomat, muhatabının, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini söylemesi üzerine ‘Türkiye ne yaptı? Hiçbir şey yapmadı’ cevabını verdi.

‘Bir Rus araştırma gemisi, savaş gemileri eşliğinde ABD’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni ihlal etse hükümetiniz onu batırmayacak mı?’ sorusuna ‘hayır’ cevabını veren Koenig, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle tamamen aynı çizgiyi takip ederek Kıbrıs tarafını, krizi tırmandırmaya çalışır ve şimdi çözüm bulmazsa ‘durumun kötüleşecek’ diyerek uyardı.

Hatırlatalım, Eide aynı görüşü belirmiş ve daha da ileri giderek, Kıbrıs Rum tarafını ‘Güvenlik Konseyi’nde Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşler değişmeden’, şimdi çözüme rıza göstermeye çağırmıştı.

Koenig’le görüşmeden, ABD’nin Türkiye’ye baskı yapmaya ne niyetli ne de Kıbrıs Cumhuriyeti’ne destek vermeye hazır olduğu anlaşılıyor. Doğal gaz meselesinin müzakere masasına konulması ve Kıbrıs sorununu iki tarafın çözmesi için yöntem bulunması gerektiğini ısrarla söylüyor. Aksi halde, ‘durum kötüleşecek’ diyerek üstü örtülü tehditte bulunuyor.”
Editör: TE Bilisim