Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “endişelendikleri için korkuya kapılıp işgali kalıcılaştıracak şekilde pasif kalamayacakları” iddiasında bulundu.

Politis gazetesine göre, Yunanistan’ın ulusal günü olan “Ohi” (Hayır) günü dolayısıyla dün Rum tarafında düzenlenen törenler çerçevesinde Ay. Yoanni Kilisesi’ndeki dini törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Anastasiadis, 28 Ekim’in kendilerini gururlandıran kişilere saygı duyma günü olduğunu belirtti.

Aynı zamanda 28 Ekim’in tüm vatanın özgürlüğünü sağlamak için yapmaları gerekenleri düşünme günü olduğunu söyleyen Anastasiadis, “İşgal altındayız ve bu kimsenin görmezden gelemeyeceği bir gerçektir” iddiasında bulundu.

Anastasiadis, vatanın bir yarısında özgür bir şekilde yaşadıklarına da işaret ederek, mücadelelerle yeniden birleşmeyi ve memleketin işgalden kurtuluşunu sağlamaları gerektiğini, bunun görevleri olduğunu savundu.

Partilerin zaman zaman dile getirdikleri endişelerle ilgili bir soruya karşılık verdiği yanıtta Anastasiadis, herhangi biri tarafından dile getirilen endişeleri yorumlama niyetinde olmadığını belirtti.

Bunlara tamamen saygı duyduğunu ifade eden Anastasiadis, bunları aşacak ya da haksız çıkaracak şekilde çalışmaları gerektiğinden söz etti.

İfade edilen endişelerin çoğunun yersiz olduğunu belirten Anastasiadis, endişelendikleri için korkuya kapılıp “işgali” kalıcılaştıracak şekilde pasif kalamayacaklarını sözlerine ekledi.

İsviçre’de kendisine eşlik edecek grubun belirlenip belirlenmediği sorusu karşısında Anastasiadis, kendisine eşlik edecek uzmanlar ve hukuk danışmanlarıyla ilgili hazırlıkların yapılmakta olduğunu belirtti.

Anastasiadis, yarınki (Pazar) Ulusal Konsey toplantısından ne beklediği sorusuna ise “Onlar bilgilendirme, ben de tabi ki destek bekliyorum” yanıtını verdi.

FOTOPULOS GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN İŞBİRLİĞİNE VURGU YAPTI

Simerini gazetesine göre Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos da 28 Ekim dolayısıyla yaptığı açıklamada, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorununa kalıcı ve işlevsel bir çözüm bulunması için metotlu bir şekilde çalıştığını belirtti.

Fotopulos, “Jeostratejik değişikliklerin yaşandığı bugünkü dönemde, Yunanistan’ın direndiği ve demokrasi ve Helen kültüründen doğan Avrupa kültürünün değerleri için mücadele ettiği 28 Ekim, dönüşmekte olan bir dünyada daha derin düşünmek ve geleceğimizi belirlemek için bir meydan okumadır” dedi.

Bu meydan okumanın Kıbrıs meselesini de ilgilendirdiğini savunan Fotopulos, “Kıbrıs, AB üye ülkesi olarak uzakta kalmalı, sabote edilmemeli ve başkalarına bağlı olmamalıdır” iddiasında bulundu.

HRİSOSTOMOS: “OHİ YENİDEN DUYULABİLİR”

Öte yandan Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos, “Atalarımızın mesajı sanırım bize yolu aydınlatıyor” dedi.

Kilise’nin, “OHİ”nin bir kez daha tekrarlanmasını istemedikleri için Hükümet’e destek verdiğini söyleyen Hrisostomos, aynı zamanda Rum heyetin İsviçre’ye dinamik bir şekilde gitmesi ve halkın haklarını talep etmesi umudunu dile getirdi.

Tüm siyasi çevrenin birlik içerisinde kalması ve halkın mücadelesini haklı çıkarmak için mücadele etmeleri dileğinde de bulunan Hrisostomos, “Bir ihtimal Kıbrıs halkına hizmet etmeyecek bir şeyin gelmesi durumunda yolu, halkın mücadelesini aydınlatan OHİ yeniden duyulabilir” iddiasında bulundu.

FOKAİDİS: “GÜVENLİK, İSTİKRAR VE BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ FAKTÖRLERİ”

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ise, Selanik’te katıldığı “OHİ” günü töreninin ardından yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın, güvenlik, istikrar ve bölgesel işbirliği faktörleri olarak yürüdüklerini söyledi.

Fokaidis, bu yeni dönemde Helenizm’in çağdaş yolunun, ilerleme, kalkınma, barış ve hakların işbirliğine yöneldiğini de belirtti.
Editör: TE Bilisim