Fileleftheros “İngiliz Savaş Uçaklarına Uzaktan Türk Tacizi” başlıklı haberinde Türklerin Eurofighter Typhoon tipi iki İngiliz savaş uçağını uzaktan taciz ederek, İncirlik Üssü’nden iki F-16 kaldırdığını, İngiliz savaş uçaklarının KKTC ve Greko Burnu üzerinden uçarak Ağrotur Üssü’ne döndüğünü öne sürdü.

“Türk savaş uçakları uzun mesafeden Eurofighter’ları taciz etmeye çalıştı, Eurofighter’lar uçuşlarını tamamladılar” ifadelerine yer veren gazete haberi özetle şöyle aktardı:

“Ankara, sahte devletin hava sahası olduğu ve tam otorite kullandığı tezini doğrulamak maksadıyla, İngiliz savaş uçaklarının Kıbrıs’ın işgal bölgeleri üzerinden uçmasına uzaktan tepki göstermeye çalıştı.

Ağrotur Üssü’nde konuşlu bulunan Eurofighter Typhoon tipi iki savaş uçağı Lefkoşa FIR hattında keşif uçuşu gerçekleştirdi.  Uçuş planlarına göre iki uçak işgal bölgeleri ve Greko Burnu üzerinden uçup Ağrotur Üssü’ne geri döndü.

Türkiye, İncirlik Üssü’nden 2 F16 kaldırarak tepki gösterdi. Edinilen bilgilere göre F16’lar İngiliz savaş uçaklarına yaklaşmadı, irtibat kurmaya çalıştı ancak İngilizler Türk pilotlara cevap vermedi. Zaten Türk uçakları Kıbrıs üzerine ulaşana kadar İngiliz uçakları halen iniş prosedüründeydi.

İki ülke savaş uçaklarının birbirlerinden, 60 milin üzerinde mesafede oldukları tahmin ediliyor. Türklerin İngiliz uçaklarına karşı tavrı dikkatliydi ancak yapmaya çalıştıklarının da daha çok, Kıbrıs’ta iki FIR hattı olduğu ve uçakların işgal bölgeleri üzerinden geçebilmesi için Timbu (Ercan) Havaalanı Kontrol Kulesi’nden izin almak zorunda olduğu mesajını vermek olduğu açıktır.

Türk tarafı iletişim kurmaya çalışarak, gerek sivil gerek askeri uçakları taciz ediyor. Dahası Ankara, sahte devleti siyasi açıdan yükseltme politikası çerçevesinde, bu yaklaşımlarını doğruluyor.
Son günlerde Ağrotur Üssü’nden savaş uçaklarının iniş-kalkışlarında yoğunlaşma oldu, Birleşik Devletler’in Suriye’ye saldırmaya hazırlandığı bilgileri de güçleniyor.

İngiltere, meclisinin kararından sonra,  savaşa karışmak istemiyor, ancak Times gazetesine göre Londra Washington’a, üsleri ve özellikle Mağusa yakınlarındaki Ay. Nikolao istasyonundan istihbarat sağlayarak yardımcı olmak niyetindedir.  Bu istasyon dinleme maksatlı kullanılıyor ve toplanan veriler Londra üzerinden Washington’a aktarılıyor”

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞI RUM KAYNAKLI  “TÜRK VE İNGİLİZ SAVAŞ UÇAKLARI ARASINDA SICAK OLAY ÇIKMASINA RAMAK KALDIĞI” HABERLERİNİ YALANLADI

Haravgi ise İngiltere Savunma Bakanlığı’nın “KKTC üzerinde Türk ve İngiliz savaş uçakları arsında sıcak olay çıkmasına ramak kaldığı” yolundaki “bilgileri” yalanladığını haber verdi, şunları yazdı:

“İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada karakteristik olarak şunlar ifade edildi: Savaş uçakları Kıbrıs’ın doğusundaki kimliği bilinmeyen uçak varlığını araştırmak üzere Ağtotur Üssü’nden kalktı. Ancak bu uçakların, meşru olarak uluslar arası hava sahasında bulunduklarını ve bunlara karşı engelleme yapılmasına gerek olmadığı saptandı.

ORTALIĞI KARIŞTIRAN “SİGMALIVE” OLDU

(SigmaLive tarafından ortaya atılan ve) çoğu Kıbrıs web sayfasında yayımlanan bilgilere göre İngiliz savaş uçakları Lefkoşa FIR hattı içerisinde uçarken birkaç dakika işgal bölgeleri üzerinden de uçtular. Türkiye İngiliz uçaklarının işgal bölgelerinin sözde hava sahasını ‘ihlal ettiklerini’ düşünerek  ‘istilacıları’ engellemek maksadıyla savaş uçaklarını kaldırdı.

Aynı bilgilere göre olay Savunma Bakanlığı tarafından doğrulandı ve hükümet izahat istedi. Verilen izahat, İngiliz savaş uçaklarının Suriye’ye doğru uçması ve İngiliz radarlarının Suriye hava sahası içerisinde ‘bir şey’ saptaması ile alakalıydı. Daha doğrusu İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin (RAF) 2 adet Eurofighter Typhoon uçağı dün saat 15.30 sularında Ağrotur üssünden kalktı ve 40 feet irtifada saatlerce Kıbrıs üzerinde uçtu. Ay. Napa üzerinden geçerek Kuzey’e yöneldiler ve devamında Mağusa-Karpaz-Girne güzergâhını izleyerek Lefkoşa bölgesi üzerinden uçtular ve Ağrotur’a iniş yaptılar. İşgal bölgeleri üzerinden uçtukları sırada Türk Hava Kuvvetleri İngiliz uçaklarını keşif ve engellemek maksadıyla F-16’larını kaldırdı. Hiçbir çatışma olmadı ve İngiliz savaş uçakları Türk savaş uçakları Kıbrıs bölgesine ulaşmadan önce Ağrotur Üssü’ne geri döndü.”

RUM SAVUNMA BAKANLIĞI “VUKUATI” DOĞRULADI RUM YÖNETİMİ ÜSLERDEN İZAHAT İSTEDİ

Politis haberi “Semalarda Kalabalık... Kıbrıs Üzerinde İt Dalaşına Ramak Kaldı... İngiliz Typhoon’ların İşgal Bölgeleri Üzerinden Geçmesi Türkiye’yi Rahatsız Etti, Önlemek İçin F16 Kaldırdı Ancak Önleme Yapamadı ve RAF Uçakları Ağrotur’a Döndü” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Rum yönetimi kaynaklarına dayanarak Typhoon’lar uçuş izni almadan KKTC hava sahasına girdiği için Türk Hava Kuvvetleri’nin keşif ve muhtemel önleme maksadıyla iki F16 gönderdiğini aktaran gazete şöyle devam etti:

“Ancak Türk uçakları Kıbrıs’a ulaşmadan önce RAF savaş uçakları üslerine inmişti. Hükümet, Üs makamlarından izahat istediğinde, İngiliz uçaklarının Ağrotur’dan, Suriye yönünde uçuş gerçekleştirmek için kalktıklarını çünkü Üs radarlarında Suriye hava sahasında kimliği bilinmeyen bir şey gördükleri cevabını aldı.

Savunma Bakanlığı vukuatı doğruladı. Hükümet kaynakları, ortaya konulduğu kadar ciddi değil diyerek vukuatı küçümsedi.

Geçen hafta İngiliz Savunma Bakanlığı 6 adet Typhoon’u Kıbrıs’a gönderdiğini doğrulamış ancak ülkenin çıkarlarını korumak maksatlı tedbir olduğu teyidinde bulunmuştu. Kıbrıs hükümeti de Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis aracılığıyla, savaş uçaklarının İngiliz Üslerinin hava savunması hedefini taşıdığını vurgulamıştı.

Diğer bir gelişmede iki Türk uçağı ve bir CN-235 tipi uçağından oluşan bir filo dün Atina FIR Hattı’na girdi, Kuzey ve Orta Ege’den iki ihlal ve bir tecavüz gerçekleştirdi. Yunanistan Genelkurmaylığı’nın açıklamasına göre bütün uçaklar engellendi ve tanındı.”

Simerini haberi “İngiltere-Türkiye Sıcak Temasına Ramak Kaldı... İngiliz Savaş Uçakları Sahte Devlet Üzerinden Uçtu” başlığı altında özetledi.

Editör: TE Bilisim