İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında liderler arasında ele alınan Toprak konusunun, Cenevre’ye taşınacağı belirtildi.

Rum gazeteleri, Mont Pelerin’de dün yoğun görüşmeler çerçevesinde yaşananlara geniş bir şekilde yer verirken, ilerlemelerin de sağlandığını ancak anlaşamaya varılamadığını da yazdı.

Politis gazetesi “Ve Şimdi Cenevre’ye Gidiyorlar-Dün Gece Yarısı 20 Kasım’da Toprak Konusunda Yeni Tura Karar Verdiler-Toprak ve Beşli Konferans Tarihinin Belirlenmesi Cenevre’de” başlıklı haberinde toprak konusundaki son aşamanın, Cenevre’de “oynanacağını” yazdı.

Mont Pelerin’deki görüşmelerin, gece yarısından sonra anlaşmayla değil ama kayda değer bir ilerlemeyle tamamlandığını yazan gazete anlaşmanın, 10 gün içerisinde, 20 Kasım’da Cenevre’de başlayacak yeni tur görüşmelerde aranacağını belirtti.

Gazete haberinde ayrıca dün geceki korku filminin, tüm tarafların da dediği gibi, müzakere masasında bulunan üç toprak kriterine ilişkin nihai anlaşmayla değil ama kayda değer bir ilerlemeyle son bulduğunu ortaya koyduğunu yazdı.

Mont Pelerin’de gece yarısına kadar süren müzakerelerin ardından iki tarafın anlaşmaya yaklaştığı yazan gazete, harita ve beşli konferans tarihinin “kapatılacağı” Cenevre’de yapılacak daha ileri istişare gerektiren konuların geriye kaldığını belirtti.

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının doruğa çıkması sürecinin bundan sonra planlanması için Ankara ile istişarelerde bulunacağını da savundu.

Müzakerelerin dünkü bölümünün, liderlerin, bir gece önce, toprak konusundaki üç temel kritere ilişkin yoğun müzakereyi sonlandırmasına bağlı olarak ihtiyatlı iyimserlikle başladığını yazan gazete, hakim olan imajın ise, kriterler listesinin azaltılmasıyla görüş birliğinin sağlanabileceği şeklinde olduğunu belirtti.

Gazete müzakereler alanından gelen ilk bilgilerin, aynı olguların muhafaza edildiği bu nedenle toprak konusunda herhangi bir ilerleme sağlanmadığı şeklinde olduğunu yazdı.

Akıncı’nın müzakere etmek istediğinin ilk baştaki düşüncesi olduğu yönünde görüşün bulunduğunu yazan gazete, bu karışıklık içerisinde Kıbrıs Türk gazeteciler tarafından Akıncı’nın harita sunduğu şeklinde bilgilerin dolaştırılmaya başladığını, daha sonra ise Kıbrıs Rum heyetinin bunu yalanladığını belirtti.

Gazete haberinde ayrıca 12 civarında müzakereye kısa bir ara verildiğini, müzakerelerin yeniden başlamasından önce Kıbrıs Türk tarafının kendi grubuyla görüşmek için 20 dakika daha istediğini yazdı.

Habere göre BM kaynaklarından, görüşmenin toprak oranına odaklandığı, Akıncı’nın önerisinin müzakere sürecince azalacağı şeklinde bilgiler ortaya çıktı.

Aynı kaynaklardan dün öğlene kadar, görüşmenin sabahki bölümünde toprak oranı konusunda iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların azaltılmasına odaklanıldığı şeklinde bilgilerin geldiğini yazan gazete, yine aynı kaynakların, Kıbrıs Türk oranın önemli ölçüde azaldığı, ayrıca bu oranın, müzakerecilerin bir sonraki aşamaya geçmelerine olanak sağlaması amacıyla daha da azalacağına ilişkin ümidin bulunduğu şeklinde değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti.

Fileleftheros ilgili haberini “Anlaşma Değil Ama İlerleme Var-İki Taraf Arasında Toprak Kriterleri Üzerinde Sıkı ve Uzun Süren Müzakere” başlıklarıyla aktardı.

Gazete iki taraf arasında toprak kriterleri konusunda yapılan görüşmelerin geç saatlere kadar devam ettiğine dikkati çekti.

Gazetenin basıma geçtiği geç saatlere kadar gelen bilgilerin iyi bir ilerleme olduğu ancak her iki tarafın ve BM’nin istediği şekilde bir sonuca varılmasının ise mümkün olmadığı yönünde olduğunu belirtti.

Müzakerenin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, tek başına, hangi noktaya varabileceğini ortaya koyduğunu iddia eden gazete, Ankara’nın, Akıncı’ya pek fazla hareket olanağı bırakmadığının görüldüğünü de ileri sürdü.

Başlangıçtaki gecikmelerin ve Kıbrıs Türk liderinin talep ettiği araların, Ankara ile istişare etmek için zaman istediğinin göstergesi olduğunu savunan gazete, metinin hazırlandığı ana kadar Akıncı’nın toprak konusundaki kriterlerde uzlaşmaya varması için yeşil ışık almadığının görüldüğünü de iddia etti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak kriterlerin bazı noktalarında, bazılarında çok bazılarında ise az olmak üzere ilerleme bulunduğunu yazdı.

Alithia gazetesi ise haberi “Mont Pelerin’den Cenevre’ye-Bir Hafta İçerisinde Yeni Randevu” başlıklarıyla verdi.

İki lider arasında 6-11 Kasım tarihlerinde Mont Pelerin’de gerçekleştirilen maraton müzakerelerde, ele alınan tüm başlıklarda önemli bir ilerleme sağlandığını, toprak konusundaki kriterlerde de ileri adımların atıldığını yazan gazete, ancak sonuca varılamaması nedeniyle müzakerelerin Cenevre’de devam etmesine karar verildiğini belirtti.

Simerini gazetesi ise haberi “Anastasiadis’e Şantaj Yaptılar- Korku Filmi Cenevre’ye Taşınıyor” başlıklarıyla aktardı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Mont Pelerin’deki görüşmelerin son gününde Anastasiadis’in şantaj ile karşı karşıya kaldığını ileri sürdü.

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, somut bir haritanın bulunduğu şeklindeki kontrollü sızıntı aracılığıyla ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de desteğiyle, Anastasiadis’e haritayı göstermeden, uluslararası konferans tarihinin belirlenmesini kabul etmesi durumunda haritayı gösterebileceği ve toprak konusunda ek tavizlerde bulunmak için daha ileri müzakerelerde bulunabileceği şeklinde, şantaj yaptığını iddia etti.

Anastasiadis’in gerek danışmanlarının gerekse Anastasiadis’in karar almadan önce Ulusal Konsey’e danışması gerektiği şeklindeki partilerin düşüncelerini dikkate alarak bu öneriyi ret ettiğini yazan gazete, görüşmenin daha sonra toprak kriterlerine yoğunlaştığını belirtti.

Haravgi gazetesi ise ilgili haberini “Toprak Konusundaki Temel Kriterlerde Görüş Birlikleri” başlığıyla aktardı.

HRİSTODULİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün akşam geç saatlerde, diyalog maratonunun sonundan sonra yaptığı açıklamada, Cenevre’deki hedefin de aynı, toprak konusundaki kriterleri sonuçlandırmak ve bunları harita üzerine taşımak olduğunu belirtti.

Alithia gazetesine göre Hristodulidis, bunun yapılması durumunda, uluslararası konferans olan bir sonraki aşamaya geçilmesinin mümkün olacağını söyledi.

Çözüme varılması konusunda iyimser olmayı sürdürüp sürdürmediği şeklindeki bir soru üzerine Hrsitodulidis, 2016 yılı içerisinde çözüme ilişkin hedefin, toprak konusundaki kriterlerde anlaşma geciktikçe uzaklaşmakta olduğunu savundu.

Mont Pelerin’deki müzakerelerin sona ermesinden sonra toprak kriterlerine ilişkin tüm konularda sonuca varılamadığını ifade eden Hristodulidis, ancak kayda değer bir ilerlemenin sağlandığını belirtti.

Cenevre’de de toprak konusundaki görüşmenin devam edeceğini, kriterler üzerinde anlaşmaya varılamadığı andan itibaren Kıbrıs Rum tarafının harita sunması için bir neden de bulunmadığını ifade eden Hristodulidis, Anastasiadis’e Mont Pelerin’de eşlik eden grubun, Cenevre’de de Anastasiadis’e eşlik edeceğini söyledi.

Hristodulidis, görüşmelere bir hafta kadar ara verilmesi ve 20 Kasım’da Cenevre’de devam edilmesinin Anastasiadis tarafından önerildiğini de belirtti.

Gazete aynı haberinin içerisinde Anastasiadis’in, gelecek hafta içerisinde siyasi parti liderlerini müzakereler konusunda bilgilendireceğini yazdı.

Liderlerin, Mont Pelerin’de son iki gün toprak kriterlerine odaklandığını yazan gazete Kıbrıs Rum tarafının, iade edilmesi gereken toprak oranı, kıyı şeridi ve önemli ölçüde göçmenin geri dönmesi için toprak düzenlemelerine yönelik üç temel kriter ortaya koyduğunu da belirtti.
Editör: TE Bilisim