Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, “Devletin, partilerin ve kilisenin politikalarının iki toplumu uzaklaştırmak yerine birbirine yaklaştırması gerektiğini” ifade etti.

Simerini gazetesi “ ‘Yine Çamaşırcının Oğlundan’ Söz Etti... Hristofyas’ın Kıbrıslı Türkler Lehine Beyannamesi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Hristofyas’ın dün, Yorgos Sofokleus’un “Prastio Kellakiu Tarih, Kültür ve Gelenekler” adlı kitabının tanıtımı sırasında yaptığı metin dışı konuşmasını aktardı.

Habere göre “devletin, partilerin ve kilisenin politikasının iki toplumu uzaklaştırmak yerine birbirine yakınlaştırması gerektiği” üzerinde duran Hristofyas “iki toplumun tamamen uzaklaşmasının nereye götüreceği” sorusunu sorarak devamında, “Karşımızda Türkiye’den Türkler olacak ve biz de burada güya Yunan devletine sahip olduğumuzu düşüneceğiz” ifadelerini kullandı.

Hristofyas, “bazı kişilerin şu anda Yunan devletine sahip olduklarını düşünebileceklerini, ancak yarın, yarından sonraki gün, bölünme kalıcılaşırsa, Kıbrıslı Türklerin akınına uğrayacaklarını ve bugün işgal altında olan vatanın bir bölümünün Türk olacağını” iddia ederek “bazı kişilerin bunun bilincinde olup olmadığı” sorusunu sordu.

“BAŞKANLIKTAN GİDİYORUM, ANCAK MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİM”

Haravgi gazetesine ise Hristofyas sorunların birleşik olarak aşılabileceğinden, Kıbrıs’ın yeniden birleşebileceğinden ve refaha ulaşabileceğinden söz etti.

“(Rum Yönetimi) Başkanlığından ayrılmakta olduğunu, ancak bu meselelerde son nefesine kadar mücadele edeceğini” söyleyen Hristofyas, “Dimitris, bazı kişilerin istediği anlamda gitmiyor. Ortadan kaybolmuyorum. Vatanın yeniden birleşmesi ve kültürel mirasımızın korunması mücadelesinde burada, yanınızda olacağım” dedi.

Kendisine “çamaşırcının oğlu” dendiğini anımsatan Hristofyas, “işçi sınıfından gelmesinin kendisi için büyük bir onur olduğundan” söz etti.

Kıbrıslı Türkler ve Rumların “ortak geleneklerinden” de ayrıntılı bahseden Hristofyas, “Kıbrıslı Türklerin, yerleşiklerin Kıbrıs’a gelmesi konusunda mücadele verdiklerine” değinerek, “(Kıbrıslı Türklerin) halının ayaklarının altından gittiğini ve Kıbrıslı kimliklerinin kaybolduğunu hissettiklerini ve Kıbrıslı kimliklerini muhafaza etmekte ve korumakta ısrar ettiklerini” ileri sürdü.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Hristofyas’ın açıklamalarını “Dimitris Bazı Kişilerin İstediği Gibi Gitmiyor” başlığıyla aktarırken, Politis gazetesi haberinde “Gidiyorum, Ancak Yeniden Birleşme İçin Mücadele Edeceğim... Çamaşırcının Oğlu Olmaktan Onurluyum... Gurur ve Onur” başlıklarını kullandı.

HRİSTOFYAS BAKANLARIYLA BİRLİKTE SIRBİSTAN’A GİDİYOR

Öte yandan Haravgi gazetesi bir başka haberinde, Hristofyas’ın yarın Sırbistan’a giderek, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ile birlikte “Hükümetler Arazı Zirve”ye başkanlık edeceğini haber verdi.

Hristofyas’ın, temasları çevresinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve beraberindeki heyetin eşiğinde Daçiç ile görüşeceğini yazan gazete, arından, iki hükümetin bakanlarının katılımıyla “Hükümetler Arası Zirve” toplantısına geçileceğini kaydetti.

Habere göre Hristofyas’a Sırbistan ziyaretinde, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Adalet Bakanı Lukas Luka, Savunma Bakanı Dimitis İliadis, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Efthimios Flurencos ve diğer kişiler eşlik edecek.

Hristofyas ve beraberindekiler 31 Ocak tarihinde adaya dönecek.


Editör: TE Bilisim