Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos da Kıbrıs sorununa ilişkin açıklama yaptı.

Alithia gazetesine göre DİKO Basın Sözcüsü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarını değerlendirirken Akıncı’nın bilindik ve kabul edilemez Türk tezlerini yinelediğini savundu.

DİKO Basın Sözcüsü, Akıncı’nın Türk garantilerinde ve çözümden sonra Türk askerinin Ada’da kalmasında ısrarlı olduğunu belirtti.

KS EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Anastasiadis ve Akıncı’nın açıklamalarının İsviçre’ye gitme nedenlerini bertaraf ettiğini ayrıca soru işaretlerine ve düşüncelere neden olduğunu ifade etti.

Çözümün hayata geçirilmesinin ardından Türk askerinin Ada’da kalmasının tehlikeli olduğunu savunan Sizopulos, çözüm müzakerelerinden bağımsız olarak BM Güvenlik Konseyi kararlarının Maraş’ın derhal iadesini ortaya koyduğunu anımsatarak Anastasiadis’in Maraş’ın iadesini çözümün parçası olarak kattığını ve BM kararlarını çiğnediğini de belirtti.  

Sizopulos, çözümün ekonomik boyutuna ilişkin olarak ise herhangi bir kayda değer inceleme olmaksızın, gerek çözümün olumsuzluklarını örtbas etmek, gerekse olup bitenlere ilişkin halk arasında var olan olumsuz ortamı değiştirmek için bolluk ortamı yaratılmaya çalışıldığını savundu.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise açıklamasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, bilindik tezlerini yineleyerek Mont Pelerin görüşmeleri ışığında “kışkırtıcı” gözüktüğünü iddia etti.

Ekologlar, Akıncı’nın açıklamalarında dönüşümlü başkanlık olmaksızın çözüm olmayacağı, çok taraflı konferans tarihi de olmaksızın müzakerelerin ilerlemeyeceğinin üzerinde durduğunu belirtti.

II.HRİSOSTOMOS KÖTÜMSER

Alithia gazetesine göre Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos, İsviçre’de yarın başlayacak görüşmeler ışığında Kıbrıs sorununa ilişkin kötümserliğini dile getirdi.

Başpiskopos II.Hrisostomos, “Hiçbir zaman sona varacağımıza inanmadığımı söylemek isterim çünkü Türkler her şeyi istiyor, utanmaksızın Kıbrıs’ta var olan ‘gerçeklerden’ bahsediyorlar, gerçekler Türklerin, silahlı dinamikleri aracılığıyla aldığı göçmenlerimizin evleri ve mülkleridir” şeklinde konuştu.

Toprakların, evlerin ve mülklerin iade edilmemesi durumunda Kıbrıs sorununun kapanamayacağını savunan II.Hrisostomos, bunların kendilerine ait olduğunu, bunları talep ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini, Ankara’nın ayaklarının yere basmasında fayda bulunduğunu belirtti.

II.Hrisostomos açıklamasında ayrıca “Kıbrıs nüfusunun yüzde 18’ini teşkil ediyorlar Annan Planı’nda sahip oldukları yüzde 29 toprak alacakları veya yüzde 60 kıyı şeridi alma  konusunda ısrar etmemelidirler” şeklinde de konuştu.

Editör: TE Bilisim