Politis ve diğer gazeteleri, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in dün saat 10:35’te Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu binasında, KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Başpiskopos II. Hrisostomos ve Maronit, Ermeni ve Katoliklerin Kıbrıs’taki temsilcileriyle bir araya geldiğini, toplantının ardından ise II. Hrisostomos’la baş başa görüştüğünü yazdılar.

Gazete: “Biden ‘İbadeti’ – Dini Liderler de Görüşlerini Aktardı – Siyasetçi Olarak Konuşmayın” başlıkları altında verdiği haberinde, Biden’in dün Kıbrıs’taki dini liderlerle bir saate aşkın bir görüşme gerçekleştirdiğini ve dini liderlerin Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini Biden’e aktarma fırsatını yakaladıklarını yazdı.

Gazete, ev sahipliği görevini üstlenen Başpiskopos II. Hrisostomos’un, ortak görüşmenin tamamlanmasının ardından Biden’le baş başa görüşme talebinde bulunduğunu ve ortak görüşmenin ardından Biden’le on dakikalık ikili bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

Habere göre, görüşmelerin tamamlanmasının ardından basına açıklamada bulunan Hrisostomos, Biden’le yaptığı baş başa görüşmede kilisenin Kıbrıs sorununa ilişkin “kırmızı çizgilerini” gündeme getirdiğini söyledi.

Hrisostomos, Biden’e ilettiği görüşlerinin kilisenin bilindik görüşleri olduğunu söylemekle yetinirken, bu konuda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i bilgilendireceğini ifade etti.

Hrisostomos, Görüşmede Biden’in kendisine “Türkleri iyi tanıdığını ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la dostluk ilişkisi bulunduğunu, durumlar zor olsa da Kıbrıs sorununa doğru bir çözüm bulunmasını istediğini ve faydalı olmaya çalışacağını” söylediğini öne sürdü.

HRİSOSTOMOS: “ÇÖZÜM ADİL OLMAZSA KIBRIS RUM TARAFI DURUMU ALAŞAĞI ETMEK İÇİN FIRSAT KOLLAYACAK”

Hrisostomos, kendisinin ise Biden’e verdiği yanıtta “çözümün adil olması gerektiğini, aksi taktirde Kıbrıs Rum tarafının haksızlığa uğrayacağını ve durumu alaşağı etmek için fırsat kollayacağını” söylediğini belirtti.

HRİSOSTOMOS: “BIDEN’LA DOĞALGAZ KONUSUNDA AYNI FİKİRDEYİZ”

Enerji kaynakları konusunun çözüme katkı sağlayıp sağlamayacağının sorulması üzerine ise Hrisostomos, bunun doğru olduğunu çözüme katkı sağlayacağını belirtti ve Biden’in de aynı fikirde olduğunu iddia etti.

Gazete, Hrisostomos’un Biden’ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşmesini yorumlamaktan kaçınarak Rum hükümetinin çizgisini benimsediğini ve bu yöndeki bir soruya, yakın zamanda ziyaret gerçekleştirecek Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande gibi kişilerin ziyaretlerinin çözüm çabalarına katkı sağlayabileceği yanıtını verdiğini vurguladı.

Gazete ayrıca, KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın KKTC’deki açıklamalarını da “Politikacı Gibi Konuşmayın – Biden’den Dini Liderlere Tavsiye” başlıkları altında yansıttı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Başpiskopos Kırmızı Çizgilerini Ortaya Koydu”.

Alithia: “Başpiskopos-Biden Baş Başa Görüştü.

Simerini: “Durum Güllük Gülistanlık Değil – Başpiskpos-Biden Baş Başa Kıbrıs Sorununu Görüştüler”.
Editör: TE Bilisim