KKTC’de elektrikte üretiminde yaşanan açığın Rum Elektrik İdaresi’nden (AİK) alınacak elektrikle giderilmesi konusundaki başlangıçtaki anlaşmanın 15 Ocak’ta sona erdiği, ancak bunun Kıbrıslı Türklerin talebiyle 20 gün daha uzatıldığı haber verildi.

Politis gazetesinde yer alan haberde, edinilen bilgilere göre, KKTC’ye sağlanan elektriğin oldukça azaltıldığı ve bunun 5 megavat civarlında seyretmekte olduğu ifade edildi.

Öte yandan haberde, KKTC’ye elektrik verilmesi konusundaki anlaşmanın 20 gün daha uzatılmasına rağmen, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK), anlaşmanın ilk aşamasında aldığı elektriğin ödemesinin yapılmasının ise belirsizlikte kalmaya devam ettiği ifade edildi.

Fiyatlandırmayla ilgili sorunun, KIB-TEK’in, Rum Elektrik İdaresi’nden (AİK) aldığı elektrik değeri üzerinden KDV ödemeyi reddetmesiyle yaşandığını anımsatan gazete, taraflar arasında yeni istişareler yapılmasına rağmen, anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Habere göre, “yetkili bir Rum kaynak” konuyla ilgili açıklamasında, Kıbrıslı Türklerin tüketilen elektriğe karşılık gelen miktarı ödememe gibi bir niyetleri bulunmadığını, ancak yaşanan belirsizliğe siyasi bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Gazete, konunun ele alınmasına Rum Dışişleri Bakanlığı’nın da dahil olduğunu ekledi. 
Editör: TE Bilisim