Güney Kıbrıs’ta ekonomik kriz ve işsizliğin göğüslenmesi için tarıma dönüş yönünde planların ileri götürülmekte olduğu; bu çerçevede komitelerin oluşturulduğu, AB’den destek alması için çalışmalar yapıldığı, işsizlere modern uygulamalar ve yeni teknolojilerle ilgili eğitimler verileceği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi ön sayfada “Önlem ve Teşvik... Kriz ve İşsizliğin Göğüslenmesi İçin Tarıma Dönüş”, iç sayfasında ise “Kriz İçin Tarım Çıkışı... İşsiz Gençlerin Eğitilmesi Planı Hazırlanıyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığının, ekonomik krizin göğüslenmesi için bir dizi önlemler üzerinde çalışmalar yapmakta olduğunu yazdı.

Gazete şimdiye kadar 17 öneri üzerinde çalışmalar yapıldığını, öte yandan Bakanlığa ülkenin kalkınmasına tarım ekonomisinin de katkı sağlaması yönünde her gün yeni öneriler götürülmekte olduğunu aktardı.

Bakanlık düzeyinde üzerine çalışmalar yapılmakta olan teorik önlemler dışında, ilk pratik önlem olarak, Bakanlar Kurulu kararıyla süspansiyon altında besicilere 3 milyon Euro olağanüstü destek verildiğini kaydeden gazete, besicilere, yem tedarik edilmesi ve hayvanlarda yetersiz beslenme ve toplu ölüm tehlikesinin önlenmesi amacıyla yardımların yapılması yönünde çalışmalar yürütülmekte olduğunu belirtti.

Elektrik fiyatlarında, yoğun olmayan saatlere, yüzde 10-12 oranında daha fazla indirime gidilmesi için çaba gösterileceğini yazan gazete, işsizlerin ve öğrenciler görevlendirilmesiyle ürün yetiştirmede değerlendirilebilecek tarım arazilerinin bulunması yönünde çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Haberde, Tarım, Savunma ve Sağlık Bakanlıklarının işbirliğiyle, ordu ve hastanelerde yerel ürünlerin kullanılması amacıyla, kamu dairelerinin ihtiyaçları için gıda ve diğer ürünlerinin alımını koordine edecek Teknik Komite oluşturulduğu da bildirildi.

Tarım Bakanlığı’na gönderilen mektupla, önceki Rum Hükümeti tarafından dondurulan 2007-2013 Tarımsal Kalkınma Programı’nın yeninden başlaması için 27 milyon Euro kredi verilmesinin istendiğini aktaran gazete, Tarım Bakanlığı’na bağlı yetkili birimin, besicilik ve tarımla ilgilenen işsiz gençler için bütünlüklü bir eğitim planı hazırlamakta olduğunu yazdı.

Habere göre Tarım Bakanlığı, AB finansman miktarında değişiklik yapılması için de çabalar gösteriyor.

Tarımsal Kalkınma Programı’na, tarım-besicilik yerleşkelerinde fotovoltaik tesislerin oluşturulması eyleminin de dahil edilmesi yönünde çalışmaların ileri götürülmekte olduğunu aktaran gazete, 2014 yılının İsrail için nadas yılı olmasının, İsrail’e yönelik yerel tarım ürünü ihraçlarında artış olması için bir fırsat penceresi olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim