Lefkoşa Rum Kesimi’nde “Dhenia” (Denya) köyünde, UNDP finansmanıyla restore edilmekte olan camiye, Cumartesi günü sabaha karşı saldırıda bulunuldu. Caminin kuzeye ve güneye bakan iki duvarını yıkan saldırganlar, caminin tümüne zarar vermek istediler, ancak başarılı olamadılar.

Fileleftheros gazetesi “Dostluk Restorasyonunu Yerle Bir Ettiler” başlığıyla aktardığı haberinde, bu saldırının her iki taraftaki dini anıtların korunmasıyla ilgili çabaları dinamitlediğini yazdı.

Gazete, Rum polisinin olayla ilgili bir şüpheliyi tutukladığını ve camiye yapılan bu saldırının, caminin restore edilmesini kabul etmeyen milliyetçi çevrelerce yapıldığı üzerinde durduğunu kaydetti.

İki gün önce meydana gelen bu saldırının, dün sabah işbaşı yapmak için bölgeye giden restorasyon ekibi tarafından fark edildiğini belirten gazete, saldırganların duvarları, inşaatta bulunan kalaslarla yıktıklarının düşünüldüğünü yazdı.

Caminin diğer duvarlarına da zarar vermeye çalışan saldırganların, restorasyonu gerçekleştiren inşaat şirketinin sağlam temeller inşa etmiş olmasından dolayı bu emellerine ulaşamadıklarını da kaydeden gazete, olay fark edilir edilmez köy muhtarı Hristakis Panayotu’nun ve polisin haberdar edildiğini belirtti.

Gazete, polisin, çalışmaların başlangıcının ardından bazı çevrelerden, bu caminin restore edilmesine müsamaha göstermeyecekleri ve restore edilmesi halinde bunu yıkacakları yönünde tehditler geldiğiyle ilgili bilgi topladığını yazdı.

Habere göre polis, elde ettiği bilgiler ve şahitlerin olayla ilgili ifadelerine dayanarak, Denya köyünde ikamet eden bir şahsı tutukladı.

Caminin karşısındaki bir duvarda da, ırkçı faaliyetleriyle ve aşırı sağ eğilimiyle bilinen Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) tarafından yazılmış sloganlar tespit edildi.

YAKOVU VE HACIDİMİTRİU CAMİYİ ZİYARET ETTİ

Gazete,  restorasyon halindeki caminin dün sabah saat 11:00 sularında Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu ve Kültürel Miras Teknik Komitesi Başkanı Takis Hacıdimitriu tarafından ziyaret edildiğini yazdı.

Habere göre Yakovu, camideki zararın çok büyük olmadığını, ancak her iki tarafın, bazı restorasyon çalışmalarının başlatılması için devasa çaba gösterdiğini ve bugün, böyle faaliyetlerle karşı karşıya geldiklerini söyledi.

Yakovu, anlayamadıkları sebeplerden ötürü, bazı insanların Türk tarafının dini eserine zarar verdiklerini ifade etti.

Denya Muhtarı Panayotu ise, caminin tarihçesiyle ilgili bilgi vererek, Denya köyünün; köyü ziyaret eden yabancıların Türk tarafının kültürel mirasına saygı gösterildiğini görebilmesi için bu caminin restore edilmesini istediğini belirterek, köyde olay yüzünden karmaşa yaşandığını söyledi.

Panayotu ayrıca, bu saldırının caminin restorasyonunu durduramayacağını ve çalışmaların mutlaka tamamlanacağını dile getirdi.

Hacıdimitriu ise, bu restorasyonun AB ve BM tarafından finanse edilmekte olduğunu ve “bazı hoşgörüsüz kişilerin bu çalışmayı yıktığını” söyledi.

Bu saldırının, üç diğer kültürel miras projesi için ihaleye gidilmesinin planlandığı bir zamanda meydana geldiğini ifade eden Hacıdimitriu, halkın bu saldırıya tepki göstermesi ve saldırıyı kınaması gerektiğini belirtti.

Hacıdimitriu ayrıca, bu saldırının kritik bir zamanda yapıldığını, çünkü bu hafta içerisinde Apostolos Andreas Manastırı’nın durumuyla ilgili gelişmeler beklendiğini ve kendilerinin 5 yıldır, bu konularda ilerleme sağlanması için mücadele ettiklerini söyledi.

BAŞPİSKOPOS ÜZÜNTÜSÜNÜ DİLE GETİRDİ

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos da, camiye yapılan saldırı nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi.

Gazeteye göre II. Hrisostomos, yazılı açıklamasında, Denya köyündeki caminin yıkılması girişimini kınadığını belirterek, “Kıbrıs Cumhuriyeti yetkili makamlarının, saldırıyı gerçekleştiren kişileri en kısa zamanda tutuklayarak adalete teslim etmesini dilediğini” kaydetti.

II. Hrisostomos ayrıca, bu “korkunç saldırının”, adadaki Müslüman ve Hıristiyan toplum arasındaki saygıyı ve barış içerisinde bir arada yaşama olgusunu baltalamamasını temenni ettiğini de belirtti.

Rum siyasi partilerden KS EDEK, olayla ilgili bir açıklama yaparak, olayın aydınlatılması için araştırma başlatılmasını ve saldırıyı gerçekleştirenlerin adalete teslim edilmesini istedi. KS EDEK Milletvekili Fidias Sarikas, dini anıtlara saygının her “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşının görevi olduğunu belirtti.

Simerini gazetesi ise, “Denya’daki Cami Yıkıldı” başlıklı haberinde, polisin olayla ilgili tutukladığı kişinin 40 yaşındaki bir ELAM üyesi olduğunu yazdı.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:

Politis gazetesi: “Camiye Göz Koydular”

Haravgi gazetesi: “Denya’daki Caminin Bir Bölümünü Yıktılar”

Alithia gazetesi: “Denya Camisindeki Hasar Nedeniyle Bir Kişi Tutuklandı”.

Editör: TE Bilisim