Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in ekonomik krizi gerekçe göstererek Kıbrıs müzakerelerinin sonbahara ertelenmesi talebine arabulucuların anlayış gösteriyor olmasına karşın, yaz döneminden önce Kıbrıs sorununda hareketlilik hedefleyen hareketlerde bulunulmakta olduğu haber verildi.

Fileleftheros “Krizin Taşıyıcılığında Hareketler... Ankara Kıbrıs Sorununda Müzakereler İçin Bastırıyor, Üçüncü Taraflardan Destek Buluyor” başlıklı haberinde Ankara’nın Güney Kıbrıs’ın ekonomik kriz nedeniyle yaşadığı zorlukları değerlendirdiği ve Kıbrıs müzakerelerinin en kısa sürede yeniden başlaması için bastırdığını yazdı.

Türk hareketlerinin Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ederek parsellediği deniz bölgesinde doğalgaz arama-çıkarma çalışmalarıyla alakalı olduğu yorumunu yapan gazete, Ankara’nın dikkatini doğalgazı kendi menfaatine değerlendirme projelerini uygulamaya verdiğini yazdı.

KIBRIS SORUNUNDA YAZDAN ÖNCE GELİŞMELER HEDEFLEYEN HAREKETLER

Kıbrıs sorunundaki arabulucuların, Anastasiadis hükümetinin ekonomik kriz nedeniyle yaşadığı zorluklara anlayış gösterip, Kıbrıs müzakerelerinin sonbahara ertelenmesi talebini kabul etmelerine karşın, yaz döneminden önce Kıbrıs sorununda gelişmeler olmasını hedefleyen hareketlerde bulunulduğuna dikkat çeken gazete özetle şunları yazdı:

“Güvenilir bilgilere göre Londra, özde Kıbrıs sorununu ekonomik krizle bağdaştıran çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyor görünüyor. Amerikalılar ve Avrupa Birliği’ndeki bazı ortaklarımız gibi onlar da (İngilizler) krizin ‘çözüm için fırsat yarattığını’ düşünüyorlar.

Bu yaklaşımlar Kıbrıs hükümetine de aksediyor. Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis Ankara’nın müzakerelerin yeniden başlaması için bastırdığını söyledi. Kasulidis’in sözlerinden anlaşıldığı kadarıyla Ankara’nın bu yöndeki tezlerini Lefkoşa’ya yabancı büyükelçiler taşıyor.

KASULİDİS DOWNER’IN HAREKETLERİNDEN RAHATSIZ, ADA’YA GELDİĞİ ZAMAN BU RAHATSIZLIĞINI BİLGİSİNE GETİRECEK

Kasulidis RİK’e yaptığı açıklamada, Aleksander Downer’ın, neler olduğunu açıklamadığı faaliyetlerinden rahatsızlık belirtti ve BM’nin Avustralyalı yetkilisi Ada’yı ziyaret ettiğinde bu rahatsızlığını bilgisine (Downer’ın) getireceğini söyledi. Ada’ya Nisan sonunda gelmesi beklenen Downer, Başkan Anastasiadis ve işgal lideri Derviş Eroğlu ile sosyal bir görüşme düzenlemeye çalışacak.

Abdullah Gül’ün Litvanya ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar Türk niyetlerinin göstergesidir.  Türk Cumhurbaşkanı Kıbrıs’taki ekonomik krizi, anlaşma sağlanması için bir fırsat olarak niteledi. Gül ‘Kriz önemli bir fırsat olarak görülmelidir çünkü Ada birleşirse çok büyük ekonomik olanaklar olacak.”

Gazete okurlarına; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, TC Dışişleri Bakanı’nın; Kıbrıs Rum tarafı Ada’nın doğal kaynaklarında Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğu görüşünü paylaşmazsa bu Kuzey’de ayrı bir devlet olduğunun tanınması anlamına geldiği görüşünü paylaştığı ve Kıbrıs Türk tarafının, müzakerelerin yeniden başlaması arzusunu Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e ilettiği açıklamasını okurlarına aktardı.

KRİZ, ULUSLARARASI CAMİAYI KIBRIS SORUNUNA YENİ OLGULAR VE DOĞALGAZ PERSPEKTİFLERİ TEMELİNDE ÇÖZÜM YÖNÜNDE İNİSİYATİF ALMAYA İTİYOR

Aynı gazete ‘Kriz Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Fırsattır... Michael Moller’in New York Times’taki Makalesi” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’taki “dramatik gelişmelerin” ABD, BM ve Avrupa’daki siyasi ve diplomatik çevreleri gittikçe daha çok; Kıbrıs sorununun yeni ‘olgular’ ve doğalgaz perspektifleri temelinde çözümüne ilişkin derhal inisiyatif almaya itmekte olduğunu yazdı.

Gazete adını vermediği BM’deki diplomatik bir kaynağın Fileleftheros’a; bazı çevrelerin, bugünkü olguların yalnız Kıbrıs sorunun açısından değil, bölgedeki yıllanmış sorunların çözümü için de ‘altın fırsat’ sunduğu fikrini ileri götürmeye başladıklarını söylediğini yazdı.

Gazete Güney’de ekonomik krizin patlak vermesiyle Amerikan medyasında, bu görüşü gerek bilgi ve değerlendirme gerekse geçmişte Yunan konuları veya Doğu Akdeniz ve Ortadoğu meseleleriyle ilgilenmiş ve rol oynamış uzmanların teşvikleri düzeyinde birçok haber ve analiz yayınlandığına dikkat çekti.

MİCHAEL MOLLER: “EKONOMİK KRİZ ÇÖZÜM İÇİN FIRSATTIR”

BM’nin eski Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Moller’in dün New York Times gazetesinde yayınlanan ve “Avrupa’nın; net ve herkesin hayati çıkarına olacağı ortak inancı temelinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için katı, üniter ve aktif politika ve taahhüt net alma zamanı gelmiştir” dediği makalesinin dikkat çekici olduğunu vurgulayan gazete devamla şunları yazdı:

“Moller ‘Artık Kıbrıslı Rumlara yeni bir gerçek dayatılmış ve Ada’daki ekonomik durumun kötü olması ve artık çok yakın bulunan çözümleri hayal edilebilir bulmazlarsa yakın geleceğin cesaret verici görünmemesi nedeniyle bunun gerçekleşebileceğini’ değerlendiriyor.

Devamında, ‘Türk kontrolü altındaki Kuzey kesimdeki ekonomik ve sosyal şartlar iyileşiyor ve Yunanistan-Türkiye ilişkileri daha yakın ve dostanedir, geleneksel yaklaştıkları Kıbrıs sorununu da çerçevenin içindedir’ iddiasında bulundu.

Moller Yunanistan’daki ekonomik olumsuzlukların bu ülkenin önceliklerini değiştirdiğini, eğiliminin Avrupa ile çok sıkı bağlantılı olan ülkenin (Yunanistan) Türkiye’nin AB’ye girişini istikrarla desteklediğini ekledi. Aynı zamanda Kıbrıs’ın, geleneksel olarak para finans konusunda Yunanistan’la birlikte yaşamasının bedelini çok ağır ödediğini, bunun gelecekteki Yunanistan-Kıbrıs ilişkilerini etkileyebileceğini kaydetti. Moller ‘Kıbrıs’ın birçok avantajı: coğrafik konumu, doğal kaynakları,  yüksek eğitimli nüfusu, altyapıları var ve şimdilik, uzun vadede bir kez daha uluslararası toplumun dikkati üzerindedir’ de dedi.

Editör: TE Bilisim