Fileleftheros gazetesi: “Çıkmazın Kalıcı Olmaması İçin” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Perşembe gecesi gerçekleştirilen yemekte varılan uzlaşıya ilişkin dün akşam basına açıklamada bulunduğunu belirtti.

Anastastasiadis’in açıklamasının tam metnine yer veren gazete, Rum liderin açıklamasında “konferans öncesinde yapılması gerekenleri sıraladığını ve yerel güçlere dayanaksız açıklamalarda bulunmaktan kaçınmaları çağrısı yaptığını” vurguladı.

Habere göre Anastasiadis açıklamasında özetle, söz konusu yemekte “Konferans gerçekleştirilmeden önce şunların yapılması gerektiğinde uzlaşıldığını” iddia etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“- Toprak kriterleri de dahil, açıkta olan tüm konuların birbirleriyle bağlantılı olarak yoğun ve özlü şekilde müzakere edilmesi. Türk tarafı, bu sürecin koşulunun, belirli bir tarihte harita sunulması olduğunu kabul ve taahhüt etti.

- Yukarıda belirtilen konularda ilerleme sağlamak, ardından gelecek Konferansta güvenlik ve garantiler konusunda başarıya ulaşmamıza imkan sağlayacaktır.

- Müzakere sürecinin değişmez kuralı temelinde, tüm konularda bütünlüklü anlaşma olmadan hiçbir konuda uzlaşılmış sayılmayacaktır. Böylece herhangi bir hakemlikten kaçınılacaktır.

- 18 ay önce başlayan ya da 42 yıldır devam eden bir süreçte görüşme tarihlerinin belirlenmiş olması, sıkı takvimlerin belirlendiği anlamına gelmez.

- Her türlü çözüm, iki liderin özgür iradesinin bir sonucu olacaktır. Endişelerini ve beklentilerini karşılamayacak hiçbir çözümün önlerine sunulmayacağı konusunda Kıbrıslı Rumlara bir kez daha belirtmek isterim”.

Habere göre Anastasiadis açıklamasında ayrıca, karar verecek olanın “Kıbrıs halkı” olduğunu vurgularken Yunanistan hükümetiyle sürekli ve yakın işbirliği içerisinde olduğunu belirtti.

Bu kritik dönemde birlik olunmasının önemine de dikkat çeken Anastasiadis, bu sebepten ötürü Çarşamba günü Ulusal Konsey’i toplantıya çağıracağını vurguladı.

Simerini gazetesi ise Anastasiadis’in basın açıklamasını “Soru İşaretleri Yarattı” başlığı altında manşetten verirken, Anastasiadis’in söz konusu açıklamaları ile daha önce yaptıkları arasında çelişkiler olduğu iddiasında bulundu.

Gazete, Anastasiadis’in geçmişte yaptığı çeşitli açıklamalardan örnekler vererek, Anastasiadis’in daha önceki açıklamalarında, müzakerelere geri dönmesi için, “belirlenen kriterlerde uzlaşıya varılacağına dair en azından bir perspektif olması gerektiğini” söylediğini ancak “Mont Pelerin II” zirvesi sonrasında özlü bir müzakere yapılmadığına göre Anastasiadis’in müzakerelere geri dönmesine neyin sebep olduğu sorusunu gündeme getirdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Haravgi: “Aralık’ta Yoğunlaştırılmış Müzakereler – İki Lider Kaldıkları Yerden Yeniden Başlıyor”.

Politis: “Onaylamadığım Bir Planı Getirmeyeceğim – Önce Ulusal Konsey Sonra Atina’ya Ziyaret”.

Editör: TE Bilisim