Simerini gazetesi “Sigmalive” kanalına dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a gönderdiği 17 Eylül tarihli mektubun içeriğine yer verdi.

Habere göre Anastasiadis, mektubunda, “ilk önce müzakere zemininin netleştirilmemesi ve Türk tarafının iki devlet veya konfederasyondan bahsetmekten vazgeçmemesi” durumunda yeni bir müzakere sürecine girmeyeceğini söyledi.

Anastasiadis ayrıca  görev süresini tamamlamasından önce Kıbrıs sorununun çözümlenmesi temennisinde de bulundu.

Anastasiadis mektubunda ayrıca “Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisiyle, yapıcı ve bütünlüklü müzakereler konusunda hazırlık yapma misyonuna sahip, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisini atadım. Ara sürede ve doğrudan diyaloğun başlamasından önce, müzakerelerin yöntemine ilişkin gerekli tüm bilgiler verilmelidir. Bu yöntem, iki toplum liderinin, gerektiği ve ilerleme olduğu zaman,  zor konuların çözümü, somut sonuçların onaylanması ve belirli zaman takvimlerinin belirlenmesi için görüşmeleri ihtimalini de dışarıda bırakmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Her şeyin üzerinde diyalog zeminin netleştirilmesi gerektiğinden bahseden Anastasiadis, anlaşmalarda ve BM kararlarında çözüm zemini olarak nelerin belirlendiği şeklindeki yanlış yorumlardan kaçınmak için müzakerelerin başlamasından önce zeminin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Müzakere zeminin ve arzu edilen çözümün siyasi eşitlik ve yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın topraksal bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine tamamıyla saygı duyulmasıyla,  iki bölgeli, iki toplumlu federasyona dayalı olması gerektiğini ileri süren Anastasiadis, Doruk Anlaşmaları ve Avrupa ilkeleri gibi olması gereken ayaklar olduğunu savundu.

Anastasiadis, AB’nin müzakerelere müdahil olmasını talep ederken Kıbrıs sorununun çözümüyle, ana vatanların müdahalesinin dışarıda bırakılması gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis, mektubunda,  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Hristofyas-Talat-Eroğlu müzakerelerinden olan görüş birlikleri ve ayrılıklarına ilişkin belgesine yönelik herhangi bir hatırlatmada da bulunmadı. 

Anastasiadis, Avrupa gözetiminde Kıbrıslı Türklerin Mağusa Limanı’ndan doğrudan ticaret yapması ve Türk başlıklarının açılması karşılığında Maraş’ın iadesine yönelik önerisini de yineledi.  
    
ANASTASİADİS LONDRA’DA MESAJ GÖNDERDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin başlamasından önce iyi bir hazırlık yapılması gerektiğini yineledi.

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Kurulu’na katılmak için gideceği New York öncesinde Londra’ya uğrayan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Londra Rum Radyosu’na (LGR) yapmış olduğu açıklamaya yer verdiler.

Anastasiadis, LGR’ye yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlamasından önce iyi bir hazırlığın yapılması gerekliliğini New York ziyareti sırasında dile getireceğini söyledi.

Anastasiadis, perspektiflerle birlikte yeni bir başlangıcın olacağı ümidini verecek olan faaliyetlerin yapıldığını hissetmemesi durumunda diyaloğa gitmesinin söz konu olmayacağını ifade etti.

İyi bir hazırlık taleplerinin, arzu edilen hedef olan Kıbrıs sorununun çözümü, Türk askerinin adadan ayrılması ve insan haklarının iadesine, kararlı bir şekilde ulaşmak için çalışmaları yönündeki iradelerini ortaya koyduğunu söyleyen Anastasiadis,  Kıbrıs sorunu için ABD, Rusya, Çin kanadından ayrıca BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Fransa ve İngiltere gibi Avrupa’nın büyük ülkelerinden yükselen bir ilginin bulunduğunu ifade etti.

ANASTASİADİS İNGİLİTERE BAŞPİSKOPOSU İLE GÖRÜŞTÜ

Simerini gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün sabah İngiltere Başpiskoposu Grigorio ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre İngiltere Başpiskoposu Grigorio, New York ziyareti için Anastasiadis’e başarılar diledi.

Anastasiadis ise görüşme sırasında, Hükümeti’nin, Türk askerinden kurtulma, insan haklarının iadesi ve Kıbrıslıların barış içinde birlikte yaşamasıyla, Kıbrıs ve ileri sürdükleri “işgal altındaki topraklara” diriliş günün gelmesi için tüm siyasi dinamiklerle ve Yunan Hükümeti ile işbirliği içerisinde insanca mümkün olan her şeyi yapacağını ifade etti.

PARTİLER ANASTASİADİS’İN ABD ZİYARETİNİ YORUMLADI

Alithia gazetesi, Rum siyasi partilerin, Anastasiadis’in ABD  ziyaretinin önemini vurguladıklarını yazdı.

Habere göre KS EDEK, EVRO.KO ile Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi yaptıkları açıklamalarda Anastasiadis’in ABD temaslarının çok önemli olduğuna dikkati çektiler.

AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis ise açıklamasında Anastasiadis’in Washington’da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin yeni sürece yön vereceğini savundu.

Editör: TE Bilisim