Rum gazeteleri gönderdiği belgelerin gizli olmadığını, sadece Türk tarafınca istismar edilebilecek iddiaların tekrarlanmaması için kendisinin gizli diye nitelediğini açıklayan Anastasiadis’in muhalefet kanadını ikna edemediği, sert eleştirilerin dün de devam ettiğine dikkat çekti.

Fileleftheros haberi “Yangın Canlandı… Başkanlık Açıklaması Partileri İkna Etmedi… Andros Kiprianu’dan Sert Tepki… Başsavcılığın, Gizli Belgelerle İlgili Yasanın Başkan Tarafından İhlal Edilip Edilmediği Kararı Bekleniyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

İHTİLAF KONUSU 7 BELGE

Gazete, Anastasiadis’in dünkü açıklamasını kaynak göstererek,  Rum tarafındaki belirli kişilere özel mektubuyla birlikte gönderdiği dosyada yer alan 7 belgeyi şöyle sıraladı:

“BM Genel Sekreteri ile yapılan ortak görüşmenin ardından 4 Haziran 2017 tarihinde yapılan açıklama. BM genel Sekreteri’nin Crans Montana’da ortaya koyduğu parametreler. Rum tarafının 5 ve 6 Temmuz’da ortaya koyduğu; hem Kıbrıs sorununun iç yönleriyle, hem de Güvenlik ve Garantilerle ilgili öneriler. Türkiye’nin 3 Temmuz’da sunduğu, Kıbrıs sorununun dış yönleriyle ilgili öneriler. Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun iç yönleriyle ilgili 3 Temmuz tarihli önerileri. 6 ve 7 Temmuz tarihli tutanaklardan alıntılar. Bu alıntıları Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri’ne, AB yetkililerine, Avrupalı liderlere, diğer İslam Konferansı üyesi ülkelerin liderlerine gönderdi. BM Genel Sekreter’in eski Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yaptığı görüşme tutanaklarından alıntılar.” 

GUTERRES’İN SÖYLENECEK VE YAZILACAKLARDAN ETKİLENMESİ ENDİŞESİ

Gazete, Anastasiadis’in dünkü yazılı açıklamayı, hakkında cezai soruşturma açılması ihtimali ve henüz Kıbrıs raporunu sunmayan BM Genel Sekreteri’nin, belgeler konusunda Rum tarafında söylenecek ve yazılacaklardan etkilenmesi endişesi yüzünden yaptığını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis, şunları söyledi:

“Güya gizli bilgileri sızdırdığım konusunda günlerdir sert eleştiriler alıyorum.  Ancak cezai sorumluluktan söz edilmeye başlaması, bana cevap vermekten başka seçenek bırakmıyor. Crans Mondana sonrasında bir kısım siyasi, gazeteci ve vatandaş; kimi güya her şeyi verdiğim, kimi de ana sorumlunun Türkiye olduğunu bilmesine rağmen bana da aynı derecede sorumluluk yükleyen sert eleştirilerde bulunduğu iyi biliniyor.

İkinci sebep BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne raporu henüz sunulmamış olmasını,  bazı diplomatik çevrelerin peşin hükümlülüğünü ve  Türk tarafının, çöküşte Rum tarafına da eşit derecede sorumluluk yüklenmesi isteğini dikkate alarak; Kıbrıs sorununun çözümüne gösterdikleri özgün ilgi ile hareket ettiklerini düşündüğüm  kişilerle çatışmaya girmek yerine, mektup yazarak Crans Montana’da  olanları ispatlarıyla izah etmenin daha doğru olacağına hükmettim.”

Anastasiadis, belgelerin Güney Kıbrıs’ta gürültü koparmasının nedenini de “belgelerden birinde gizli mahreci olması” şeklinde açıkladı.

Gazete, görev ve sorumluluğunun farkında olduğunu ve gerek görmesi durumunda müdahale edeceğini açıklayan Rum Başsavcı Kostas Kliridis’in, cezai soruşturma başlatıp başlatmamaya karar vermek için Anastasiadis’in dünkü yazılı izah açıklamasını beklediğini yazdı.

KİPRİANU “O BELGELERDEKİLERDEN ÇOK DAHA FAZLASINI BİLİYORUM”

Habere göre, Anastasiadis’in, mektup ve belgeleri AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’ya da gönderdiğini açıklaması, Kiprianu  ve AKEL’le de arasını açtı. Kiprianu, mektup ve belgeleri kendisine de gönderdiğini birkaç gün önce Anastasiadis’ten, telefon görüşmelerinde öğrendiğini söyledi.

Kiprianu dün RİK’e yaptığı açıklamada mektup ve belgelerin, kendisi yurt dışındayken (24 Ağustos) gönderildiğini, ancak mektubu alan parti görevlisinin gaybubeti nedeniyle eline 2 hafta sonra ulaştığını kaydetti.

Anastasiadis’in mektup ve belgeleri sadece kendisine göndermesinin Rum Ulusal Konseyi’nin diğer üyelerine hakaret olduğunu da söyleyen Kiprianu, kendisinin o belgelerde kaydedilenlerden çok daha fazlasını bildiğini söyleyerek Anastasiadis’in  belgeleri kendisine gönderme maksadının, tartışmanın yönünü değiştirmek olduğu görüşünü ortaya koydu.

AKEL: “MİLLİ DAVAYA CİDDİ ZARAR VEREN HATASINI KABUL ETME CESARETİ GÖSTERMELİYDİ”

AKEL Meclis Grup Sözcüsü Yorgos Lukaidis dün de Anastasiadis’i, sorumluluğuyla ilgili tartışmanın yönünü değiştirmek maksadıyla belgeleri Ulusal Konsey üyelerinin tamamına değil, seçerek göndermesini eleştirdi.

Lukaidis, bu durumun meselenin özünü de değiştirmediğini belirterek “Sayın Anastasiadis’in yetkisi olmayan kişilere gizli belgeler göndermesi de, Sayın Mavroyannis’in vurgularından seçerek alıntılar yapması da büyük bir siyasi mesele, sorumsuzluk ve yasadışı harekettir” dedi.

PAPADOPULOS: “BM’YE KARŞI KALAN İTİBAR VE GÜVENİLİRLİĞİNİN ALTINI OYDU”

Anastasiadis’in dünkü açıklaması, merkez kanat partileri arasında da tepki yarattı. DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos Anastasiadis’i temsil ettiği kuruma hakaret ederek sorumsuz ve tehlikeli davranmakla; Rum halkına saygısız davranmakla suçladı. “BM’ye karşı kalan itibarının ve güvenilirliğinin de altını oydu” diyen Papadopulos Anastasaidis’in, mektup ve gizli belgeleri gönderdiği kişileri açıklamasını da istedi. DİKO da Anastasiadis’i “milli dava hakkında gizli bilgi verdiği kısıtlı bir elit yaratmakla” suçladı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Anastasiadis’in dünkü açıklamasıyla “Gizli Bilgileri Koruma Yasası’nı ihlal ederek, gizli bilgileri yetkisi olmayan kişilere sızdırdığını teyit ettiğini”  söyledi. Lillikas “Sayın Anastasiadis’in Ulusal Konsey üyelerine açıklamaktan ısrarla kaçındığı belgelerin içeriği gizli mi, değil mi?” diye sordu.

EDEK “ULUSAL KONSEY ÜYELERİNE VERMEDİĞİ BİLGİLERİ SEÇTİĞİ KİŞİLERE GÖNDERDİ”

EDEK, Anastasidis’in susması gerekirken konuşmayı tercih ederek, açıklamasıyla  üçüncü ve en ciddi uygunsuzluğu yaptığını; Ulusal Konsey üyeleri istediğinde onlara vermediği gizli bilgileri, kendisini eleştirmesinler diye seçtiği kişilere gönderdiği görüşünü ortaya koydu.

Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis de DİSİ ile AKEL arasında mükemmel bir işbirliği bulunduğunu söyledi, Anastasiadis’in gizli belgeleri yalnız dostlarına ve gazetecilere değil, siyasi dostlarına da sızdırdığını kaydetti.

ELAM ise Anastasiadis’in belgeleri AKEL Genel Sekreteri’ne de gönderdiğini açıklaması ve Kiprianu’nun bunu kabul etmesinin “komünist partinin, DİSİ hükümetinin kuyruğu olduğunu gösterdiği”  görüşünü ortaya koydu.

Haber, Alithia’da “Hiçbir Belge Gizli Değildi… Başkan’ın Yazılı Açıklaması Belgelerle İlgili Konuyu Netleştiriyor”, “AKEL Genel Sekreteri Belgelerin Gizli Olmadığını Doğruluyor Ancak Başkan’ı, Belgeleri Kendisini Sorumlu Tutmak İçin Göndermekle Suçluyor” ve “İlk Tepkiler… Partiler İkna Olmadı”; Haravgi’de “Başkan’ın Sonradan ve Ucuz Mazeretleri… Anastasiadis Gizli’den Korktu ve Gizliliğini Kaldırmaya Koştu”, “AKEL: Anastasiadis Milli Davaya Ciddi Zarar Veriyor” ve “Başkan Belgeleri Sızdırmakla Siyasi ve Hukuki Açıdan İfşa Oldu”; Politis’de “Silahlarını Ellerinden Almayı Başaramadı… Başkanlık İzahı Yüzünden Yeni Tepkiler”  başlığıyla yer aldı.

Editör: TE Bilisim