Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ta hakim olan ortam ve Rum Meclisi’nin kararının ne olabileceği konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel’i  telefonda bilgilendirdiği belirtildi.

Alithia gazetesi, Rum Başkanlığı’ndan bir kaynağa dayanarak, Anastasiadis’in, Merkel’e, Güney Kıbrıs’ın yabancı krediyle önemli bir meblağ bulabileceğini ifade ettiğini yazdı.

Alternatif çözümün, Rum Yönetimi’nin, bazı kuruluşların emeklilik fonlarından ve ihtiyat sandıklarından borç (2 milyar Euro) alabileceği şeklinde olduğunu yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın yabancı bankalar ve sigorta şirketleri gibi yerlerden de borçlanmasının mümkün olduğunu belirtti.

Habere göre aynı kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Merkel’in ise, Anastasiadis’e, bu senaryoyu ele almaları için Troyka teknokratlarını Güney Kıbrıs’a göndermek için çaba harcayacağını söylediğini ifade etti.

Gazete Merkel’in, Anastasiadis ile Pazartesi günü gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde ise, Güney Kıbrıs’ın kurtarma planına ilişkin müzakerelerin sadece Troyka ile yapılması konusunda ısrar ettiğini de anımsattı.

Öte yandan Haravgi gazetesi, Merkel’in, Anastasiadis ile Pazartesi günü yaptığı telefon görüşmesi sırasında, Anastasiadis’e “yanlış kişiye sesleniyorsunuz” şeklinde ifade kullandığından bahsedildiğini yazdı.

Gazete, Alman Hükümeti’nin Merkel-Anastasiadis telefon görüşmesine ilişkin resmi açıklamasının ardından Almanya basınında yer alan haberlere dayanarak Merkel’in, Anastasiadis’in talebiyle, yanlış kişiye seslendiğini açıkça dile getirdiğini, yardım paketinin koşulları konusunda Güney Kıbrıs’ın sadece ve özel olarak Troyka ile müzakere etmesi gerektiğine dikkat çektiğini belirtti.
 
ANASTASİADİS’İN DİĞER TEMASLARI

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Merkel’in yanı sıra yabancı başka yetkililerle de telefon görüşmesi yaptığını yazdı.

Anastasiadis, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile telefonda görüşerek gelişmeler hakkında bilgi verdi.

ANASTASİADİS’İN FACEBOOK MESAJI

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, kendi facebook sayfasında yayımladığı mesajda, Euro Grubu’nun kararını değiştirmek için mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti.

Ekonomiye yönelik kötü etkilerin sınırlandırılması amacıyla kendisi için de acı verici olan bu çözümü seçtiğini ifade eden Anastasiadis ayrıca, bu zor ve acı verici kararın neden olduğu hoşnutsuz duyguları da paylaştığını söyledi.

Editör: TE Bilisim