Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İsviçre’de başlayan yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri ilk görüşmede “iki başlıkta bazı ilerlemeler kaydedildiği” belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Toprak Konusunda İlk Test” başlığı altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla “mülkiyet konusunda” gerçekleştirdikleri ilk görüşmeden memnun kaldığını, çevresindekilere “iyi bir ilk görüşmeydi” dediğini yazdı.

Gazete, dünkü görüşmelerdeki olumlu havaya karşın herkesin, asıl sınavın bugünkü görüşmelerle, toprak konusunun kriterlerinin görüşülmesiyle başlayacağını bildiği yorumunda bulunurken, liderlerin pazartesi akşamı gerçekleştirdikleri görüşmede “yönetim, ekonomi, AB ve mülkiyet başlıklarına ilişkin askıda bulunan sekiz konuyu ele aldıklarını” belirtti.

Habere göre askıda bulunan bu sekiz konunun yarısı toprak konusuyla da ilişkili.

Gazete, “mülk üzerinde ilk söz hakkının kime ait olduğu, mülkleriyle kimlerin duygusal bağı bulunduğu vs.” konularının da mülkiyet konusunun görüşülmesinin merkezinde yer aldığını aktardı.

Haberde, liderlerin ilk görüşmesinde ekonomi ve AB olmak üzere iki başlıkta bazı ilerlemeler sağlandığı da savundu.

Gazete, ilk ilerlemenin “federal devletlerin, federal hükümetin bütçe yönetimine ilişkin sorumlulukları” konusunda olduğunu, konunun incelenmesi gereken önemli ayrıntılar içermesinden ötürü ekonomi teknokratlarına havale edildiğini iddia etti.

İlerleme yaşanan diğer bir konunun ise AB başlığı olduğu, bu konunun ekonomik boyutuna ilişkin anlaşma eğilimi bulunduğu belirtilirken henüz hiçbir şeyde uzlaşıya varılmadığı da haberde belirtildi.

Politis “Kriterler Bugün, Harita Cuma Günü – Toprak’la Crash Test” başlıkları altında verdiği haberinde, Mont Pelerin’de tarafların bugün toprak kriterlerini görüşmeye başlayacağını, bu aşamada harita teatisi olmayacağını yazdı.

Gazete, toprak kriterlerinin görüşülmeye başlanmasıyla tarafların niyetlerinin ortaya çıkacağını belirtirken Kıbrıs Rum tarafının masaya “Kıbrıs Rum idaresi altına verilecek topraklara mümkün olduğu kadar çok göçmenin dönmesi” hedefiyle geldiğini vurguladı.

Haberde, toprak kriterlerinde ilerleme sağlanmasının otomatikman haritaların hazırlanmasını getireceği ve Mont Pelerin’de hakim olan sorunun, Kıbrıs Türk tarafının harita vermeye hazır olup olmadıkları sorusu olduğu ifade edildi.

Gazete, dün sabahki görüşmelerde mülkiyet konusunun ele alındığını ve bu görüşmelere Erato Kozaku Markulli’nin de katıldığını belirterek Kıbrıs Rum müzakere heyetinden bir kaynağın, “mülkiyette görüşmelerin bugüne kadar Kıbrıs’ta yapıldığı gibi olmadığını, doğrudan toprakla ilişkili olduğunu” söylediğini iddia etti.

Haberde ayrıca, pazartesi günü gerçekleştirilen görüşmede “AB İstikrar ve Büyüme Paktı’ndan sapmaları olması durumunda sorumluluğun federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nde değil devletlerde olması konusunda ilerleme kaydedildiği” ifade edildi.

Gazete, ilk dört başlıktaki sekiz konudan üçünün görüşülmeye başlandığını, yukarıda belirtilenin yanı sıra AB başlığına ilişkin bir konuda daha uzlaşı eğiliminin olduğunu yazarken dün akşam görüşmenin, yürütme erkinin ötesinde tüm karar alma süreçleri odaklı sürdüğünü öne sürdü.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Ve Artık Toprak – Toprak Konusunda Önemli Şeyler Bugün – Liderlerin İkinci Görüşmesi: Dört Başlık Kapanmadan İlerleme”

Simerini: “ Müzakerelerin Toprak Başlığıyla Değerlendirilmesi Günü – Anastasiadis ve Akıncı Kriterleri Görüşüyor, Başka Konularda Kısmi İlerleme”

Haravgi: “Toprak Kriterleri Masada – Müzakereciler Bugün Toprak Konusunun Derinlerine İniyor”
Editör: TE Bilisim