Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, göreve geldiğinde iflas altındaki bir devleti teslim aldığını söyledi.

Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre Anastasiadis, “EOKA’”cı Stilyanu Lena’nın anma törenine gönderdiği ve Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos tarafından okunan mesajında öfke hissine sahip olduğunu, itibarlı ve refah bir halkın bugünkü sefilliğe düşmesinden dolayı kızgınlık hissettiğini ifade etti.

İnsanların, işlerini, paralarını kaybettiklerini, halkın, yardımların dağıtıldığı pazarlarda ve karavanalarda kuyrukta beklediklerine dikkati çeken Anastasiadis, 25 gün önce devraldığı ülkenin, tarihinin en derin ekonomik krizi içerisinde olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ın olağanüstü hal durumunda olduğunu vurgulayan Anastasiadis, şu anda, ülkenin, kim ve nasıl ekonomik krize sürüklediğini incelemediklerini, şu anda ekonomik krizin nasıl göğüsleneceğine odaklanmak yerine, sorumluların kim olduğu tartışmasına girme niyetinde olmadığını söyledi.

Hayatlarını feda eden kişilere yönelik borçlarının, onların mücadelesinin başarı sağlaması için mücadele etmek olduğunu ifade eden Anastasiadis, bu perspektifi sunan tek seçeneğin ise kararlılık politikası ve milli sorumluluk olduğunu belirtti.

Yurtsever rasyonellik ve realist politikadan da bahseden Anastasiadis, cesur inisiyatiflerin ve sağ duyunun  bölünmüş ülkenin yeniden birleşmesi ve Türkleşmenin önüne geçilmesi için yeni bir dinamik yaratabileceğini söyledi.

Anastasiadis, sorumluluk ve taahhütlerinin, yaşayabilir bir çözümün talep edilmesi olduğunu belirtirken, çözümün, zaman zaman üzerinde anlaşmaya varılanlar temelinde olması ve yeni Avrupa gerçeklerini göz önünde bulundurması gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis, binlerce yıldır burada, ata topraklarında bulunduklarını ve bundan sonra da burada var olmaya devam edeceklerini belirtti.

FOTİS FOTİU

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu ize  “EOKA’”cı Petraki Mihail’in anılması etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması için mücadele ettiklerini söyledi.

Alithia gazetesine göre Fotiu, Kıbrıs’ta sağlanacak çözümün, adayı Türk “işgalinden, yabancı askerlerden, yerleşiklerden ve (Türkiye’nin)  müdahale hakkından”  kurtaracağını ifade etti.

Ekonomik duruma da değinen Fotiu, ülkenin içinde bulunduğu bu günlerin,  1974 sonrasındaki günlerden daha kritik olduğunu söyledi.

Şantajlar sonucunda bugün zor bir konumda olduklarını ifade eden Fotiu, bazı kişilerin, Avrupa’yı, dayanışma, sosyal uyum, karşılıklı saygı durumundan, sosyal analjezik, fakirlik, haksızlık durumuna dönüştürmeyi arzuladığını belirtti.

Fotiu, konuşmasında birlik içerisinde mücadele edilmesinin önemin vurguladı.

Editör: TE Bilisim