Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan başkenti Atina’daki temasları çerçevesinde bugün Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Başbakan Andonis Samaras ile bir araya geldi.

Anastasiadis’in bu sabah Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis ile bir araya geldiğini duyuran Rum radyosu RİK, Anastasiadis’in Meymarakis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, AB’nin, Kıbrıs sorununun, "Kıbrıs halkının" haklarını, adanın yeniden birleşmesini ve ileri sürülen “işgalin” sona ermesini güvenceye alacak çözümü için; derhal müdahil olması ve faaliyette bulunması gerektiğini söylediğini iletti.

Açıklamasında ekonomik krize de atıfta bulunan ve Rum kesiminin 1974 yılında da zor zamanlardan geçtiğini ancak ayaklarının üstünde durduğunu dile getiren Anastasiadis, şimdi de aynı şeyin olacağını sözlerine ekledi.

Yunanistan Meclis Başkanı Meymarakis de açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e görevinde başarılar diledi ve Yunanistan hükümetinin, Kıbrıs sorununa BM çerçevesinde çözüm bulunmasının destekçisi olduğunu ifade etti.

ANASTASİADİS-PAPULYAS GÖRÜŞMESİ

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Meymarakis ile görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile başkanlık konutunda bir araya geldiğini haber veren Rum radyosu, görüşmenin ana konusunu, Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmelerin oluşturduğunu belirtti.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun Yunanistan için yüksek önceliğe sahip bir mesele olduğunu dile getiren Papulyas, Atina’nın “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve ileri sürülen işgal ordusundan kurtulması konusundaki çabaları desteklediğini” sözlerine ekledi.

Habere göre Anastasiadis ise konuşmasında, Papulyas’a Yunanistan’ın "Kıbrıs"ın bağımsızlığı konusundaki desteğine teşekkür etti ve Kıbrıslıların haklarını güvenceye alacak ve memleketi ileri sürülen “işgalden” kurtaracak bir çözüme yol açacak yapıcı bir diyalogdan yana olduğunu söyledi.

Anastasiadis, Türkiye’nin AB’ye katılıma aday ülke olarak, üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğine de işaret etti.

ANASTASİADİS İLE SAMARAS ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Anastasiadis’in Meymarakis ve Papulyas ile görüşmelerinin ardından Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ile bir araya geldiğini de duyuran Rum radyosu, Samaras’ın, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa BM kararları temelinde adil ve işler bir çözüm bulunması çabalarına desteğini yinelediğini aktardı.

Anastasiadis ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Anastasiadis ile görüşmesini yapıcı diye nitelendiren Samaras, görüşmede, ekonomi, Kıbrıs sorunu ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ele alındığını söyledi.

Ekonomi konusunda, iki ülkenin AB zirve toplantısı ışığında koordine olacaklarını dile getiren Samaras, Yunanistan’ın Rum tarafını destekleyeceğini ifade etti.

Samaras’a, Yunanistan’ın ezelden beridir var olan dayanışması ve desteğinden ötürü “Kıbrıs Helenizm’inin” şükranlarını ileten Anastasiadis ise, Samaras’a, Yunanistan’ın Rum kesiminin AB’ye katılım çabalarına yardımından ötürü de teşekkür etti.

Anastasiadis, aralarındaki diyalogun, daha sıkı bir işbirliğine sahip olmaları konusundaki kararlılıklarını teyit ettiğini sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim