Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 7 Kasım’dan beridir İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında sürdürdüğü görüşmelerde “perdenin, beyaz duman çıkmadan kapanmakta olduğu, ancak başarısızlık izlenimi yaratmayacak bir ortak açıklama peşinde olunduğu” bildirildi.

Fileleftheros haberi “Perde Beyaz Duman Olmadan İniyor… Toprak Kriterlerinde Anlaşmazlıklar Sürüyor, Lefkoşa’da Devam Edilecek… Erdoğan’ın Omorfo (Güzelyurt) Müdahalesi Mont Pelerin’deki Oyunu Belirledi” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete ortak açıklamada iki liderin Toprak kriterlerini ilk kez açmayı başardığına, olumlu ruh ve iyi niyetle ilerlediklerine işaret ederek, çabalarına Ada’da devam edeceklerinin açıklanacağını kaydetti.

“ERDOĞAN’IN MESAJI OYUNUN SINIRLARINI BELİRLEDİ”

“TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Hüseyin Özgürgün aracılığıyla yaptığı Güzelyurt’un verilemeyeceği ve Türk tarafının Toprak’ta asla yüzde 30’un altına inemeyeceği müdahalesiyle oyunun sınırlarını belirlediği” iddiasında bulunan gazete, haberini iç sayfasında “Bugün Toprak Kriterlerinde Anlaşmaya Varılması Zor… Lefkoşa’da Devam” başlığı altında detaylandırdı.

Gazete Liderlerin dün sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki aşamada gerçekleşen görüşmelerinden uzlaşı çıkmadığını bu yüzden Toprak kriterlerinin müzakeresine Lefkoşa’da, aynı müzakere alanında devam edeceğini yazdı.

Gazete Toprak kriterlerinin ele alınacağı dünkü görüşmenin saat 09.00’da planlanmasına karşın Türk tarafının istişare için iki saat erteleme istediğini, aynı zaman dilim içerisinde de Başbakan Özgürgün’ün, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güzelyurt’la ilgili mesajını aktardığına dikkat çekti.

Habere göre Anastasiadis’e yakın bir kaynak dünkü görüşmelerin iyi bir ortamda ve yapıcı geçtiğini belirterek, “zorluklar ve farklı yaklaşımlar var. Bunlar yarın (bugün) görüşülecek ve çıkacak sonuca göre daha sonra nasıl ilerleyeceğimizi göreceğiz” dedi.

“TOPRAĞIN GÜZELYURT-LAŞTIRILMASI”

Aynı gazete “Toprağın Güzelyurt-laştırılması” başlıklı haberinde ise TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde iki kez Güzelyurt’un Rumlara verilmesinin söz konusu olmadığını söylediğine dikkat çekti. “Akıncı’nın Güvenliğe karşılık daha az toprak formülü” olduğunu iddia eden gazete, buna karşılık Erdoğan’ın, Başbakan Özgürgün aracılığıyla Güzelyurt’un verilmeyeceği görüşünü üçüncü kez dile getirdiğini kaydetti. Gazete Özgürgün’ün açıklamasını da aktardı.

Gazete Kıbrıs sorununda yıllardır “Maraşlaşma” yaftası kullanıldığını hatırlatarak “şimdi bu isim değişiyor ve dikkatler Toprağın Omorfo-laştırılmasından söz ediliyor. Maraş konusu, bir anlaşma halinde Maraş’ın 1/16’sına tekabül eden kapalı bölgesinin iadesinin görüşülmekte olduğu mantığıyla, az-çok netleşmiştir” ifadelerine ver verdi.

Güzelyurt’ta sürdürülen inkişaf projelerine de dikkat çeken gazete başka bir haberinde, Erdoğan’ın, “çözüm olmazsa KKTC’nin Türkiye’yle entegrasyonuna” atıf yaptığı açıklaması sorulan BM Genel Sekreter Sözcüsü’nün buna cevap vermekten kaçındığına işaret etti.

Haberi “BM Erdoğan’ın Tehditlerine Yorum Yapmıyor” başlığıyla veren gazete Sözcü’nün, Kıbrıs müzakerelerinde kritik bir dönemeçte bulunulduğuna dikkat çekerek “çeşitli tarafları yorumlamakla uğraşmayacaklarını” söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Sözcü, BM’nin Kıbrıs müzakereleri için belirlediği bir zaman sınırı olup olmadığı sorusuna da olumsuz cevap verdi.

“PROSEDÜRÜ KURTARMA YOLU ARIYORLAR…”

Simerini “Prosedürü Kurtarma Yolu Arıyorlar… Toprak Meselesinde Olumlu Gelişme Ancak Mucizeyle Olur… Mont Pelerin’deki Görüşmeler Bugün Tamamlanıyor” başlıklı manşet haberinde Toprak kriterlerinde uzlaşı sağlanması ve harita sunulması senaryosunun imkansız olduğunu yazdı.

Haberi “Mont Pelerin’de Soğuk Hava” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete Mont Pelerin görüşmelerinin 4’üncü günü tamamlanırken, resmi açıklamalarda ilerleme motifi verilmeye devam edildiğini ancak her iki taraftan da gelen bilgilerin “hayal kırıcı” olduğunu savundu.

Gazete dünkü liderler görüşmesinin ilk bölümünde Rum tarafının Rum idaresi altında geri dönecek Rumların sayısı başta olmak üzere bazı kriterleri görüşmek niyetinde olduğunu ancak Türk tarafı bunu kabul etmeyince, görüşmenin birleştirilmiş ortak kriterler belgesi üzerinde genel görüş alış verişiyle sınırlı kaldığını ileri sürdü.

ANASTASİADİS VE EKİBİ AKINCI’YI İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

Türk tarafınca, toprak düzenlemelerinin Kıbrıslı Türkleri ve TC kökenlileri ikinci kez göçmen edemeyeceği vurgusunun yapıldığına, “iade edilecek toprak oranı” da yer almadığına dikkat çeken gazete Anastasiadis ve ekibinin Cumhurbaşkanı Akıncı’yı “irade olursa, Kıbrıslı Türklerin ve TC kökenlilerin yer değiştirmesi için çözümler olduğuna” ikna etmeye çalıştığını belirtti.

Politis manşet haberine “Gelecek Bugün İkisinin Elinde… Anastasiadis ve Akıncı Somut Sonuç İçin Mücadele Ediyor… Toprakta Sonuca Varma Olasılığı 50-50” başlığını attı.

Gazete Toprak başlığının ilk görüşmesinde olumsuz bir hava oluştuğunu ancak liderlerin bu havayı dağıtacak sürprizi başarmak için son ana kadar müzakere etmeyi üstlendiklerini ve dünkü uzun görüşmelerden sonra bugün, Mont Pelerin’deki son günde somut bir sonuca ulaşılması ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtti.

“AKINCI TOPRAK’TA İNİSİYATİF ÜSTLENDİ, BAZI SOUÇLAR ALINDI”

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Toprak’ta “rahatsız eden” unsurların görüşülmesi için inisiyatif üstlendiğini ve bunun sonucunda dün bazı sonuçlar alındığını ancak bunların bir finalden söz edilmesine yetecek kadar olmadığını yazan gazete bugünün, iki heyetin Mont Pelerin’den bir anlaşma ile mi yoksa anlaşma olmadan mı ayrılacağı açısından belirleyici olacağını aktardı.

“Dün kaydedilmiş görünen ilerleme, Toprak müzakeresine Lefkoşa’da devam edilmesi gerekse bile prosedürün dinamiğini idame ettirecek bir ilerlemedir” ifadesini kullanan gazete liderlerin, bir başarısızlığın beklentileri yıkacağını ve bütün prosedürde gerilemeye sebep olacağını anlamış göründüğüne dikkat çekti.

Gazete “Özellikle Mustafa Akıncı, Toprak başlığının yurtdışında görüşülmesindeki ısrarının, İsviçre’den yeterli hazırlıkla gitmediği izlenimiyle dönmesi halinde, kendisi açısından bumeranga dönüşebileceğini anladı. Geriye, Toprak’ta yakınlaşma olması için bir adım daha atmaya kararlı olup olmadığının bugün ortaya çıkması kaldı” iddiasına yer verdi.

“TÜRK TARAFININ GERİ ADIM ATMASI İHTİMALİ GÖZ ARDI EDİLMİYOR”

Haravgi manşet haberine “Görüntü Puslu, Çaba Devam Ediyor” başlığını attı. İki liderin Mont Pelerin’den ayrılacakları son ana kadar Toprak kriterlerindeki görüşlerini harmanlamaya çalışacağını, bugün harita sunulmasının, imkânsız değilse bile çok zor olduğunu ancak “Kıbrıs Türk tarafının Toprak düzenlemeleriyle ilgili sunduğu önceki kriterlerinden geri adım atması ihtimalinin de göz ardı edilmediğini” yazdı.
Editör: TE Bilisim