Güney Kıbrıs ile Euro Grubu arasında varılan ve önceki gün nihai şeklini kazanan AB Destek Mekanizması memorandumunda yer alan birçok yeni düzenlemenin Güney Kıbrıs’taki hayatı büyük oranda değiştireceği bildirildi.

Simerini gazetesi, memorandumun içeriğine ayrıntılı şekilde yer verdiği haberinde, 2013-14 döneminde başta vergiler olmak üzere birçok işlemden alınan harçların büyük oranlarda artacağı, toplumun çeşitli kesimlerine verilen yardımların da kesileceğini yazdı.

Gazete, emlak devir teslim işleri, emlak vergileri ve birçok alanda vergi artışların uygulamaya konacağını, kamuda da emekli maaşlarının dondurulması, emeklilere verilen Paskalya ödeneğinin kaldırılması gibi birçok uygulamanın hayata geçirileceğini belirtti.

Bazı memur kesimlerinin yasal emeklilik yaşının 2 yıl artacağını, “erken emeklilik taleplerinde her ay için yüzde 0,5 oranında”, emeklilik ikramiyelerinden ise bir seferlik kesinti yapılacağını belirten gazete, programın 2013 yılında devlet yardımlarının 113 milyon Euro azaltılmasını öngördüğünü vurguladı.

Öte yandan Politis gazetesi, memorandumda alınması öngörülen yeni önlemlerle Rum hükümeti ve Troyka’nın bu yıl toplamda 351 milyon Euro tasarruf etmeyi planladığını yazdı.

Gazete, 2018’e kadar tamamlanması öngörülen bütçe uyumu çerçevesinde kamu açığının Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2,4’üne denk gelecen 395 milyon Euro’yu geçmemesinin öngörüldüğünü belirtirken bu miktarın birçok alanda uygulamaya konulacak yeni vergiler ve kesintilerle elde edilmesinin planlandığını vurguladı.

Gazete ayrıca, eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas hükümeti zamanında gündeme gelen ilk memorandum metninde de bankaların tasfiyesinin öngörüldüğünü ancak ne o dönemin ne de şimdiki hükümetin yetkililerinden hiç kimsenin bunu “anlayamadığını” yazdı.

Haberde, 23 Kasım 2012 tarihli ilk memorandum metninde Güney Kıbrıs’taki bazı bankaların tasfiye edilmesi veya yeniden yapılandırılması gerektiğini” vurgulandığı ancak tüm Rum siyasilerin bu önerileri görmezden geldiği yada “duyurulmadığı” ifade edildi.

BİR SONRAKİ KRİTİK RANDEVU 12 NİSAN’DA

Gazete bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs’ın AB Destek Mekanizması’ndan kredi almasına olanak sağlayacak memorandumun son onayının, 12 Nisan tarihinde İrlanda’nın başkenti Dublin’de yapılacak gayrı resmi Euro Grubu toplantısında alınacağını yazdı.

Haberde, AB üyesi altı ülkenin parlamentolarının onayını da alması gereken memorandum çerçevesinde Güney Kıbrıs’a verilecek kredinin ilk taksitinin Mayıs ayında Güney’e ulaşacağı vurgulandı.

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve diğer AB yetkilileri de yaptıkları çeşitli açıklamalarda Güney Kıbrıs ile Troyka arasında memorandum uzlaşmasına varıldığını doğruladılar.

Habere göre Barroso konuya ilişkin açıklamasında, AB’nin Güney Kıbrıs’taki belirsizliğe son verdiğini ve ülkenin ekonomik krizden çıkması için memorandumun içerdiği programın tam anlamıyla uygulanması gerektiğini ifade etti.

AB Ekonomik ve Mali İşler Sorumlusu Olli Rehn ile IMF Başkanı Christine Lagarde yaptıkları ortak basın toplantısında AB Komisyonu ve IMF’nin Güney Kıbrıs’ın yanında olduğu mesajını verdiler.

Habere göre Rehn ve Legarde, memorandumun Güney Kıbrıs’ın kalkınması ve istikrara kavuşması için önemli düzenlemeler içerdiğini de vurguladılar.

IMF 1 MİLYAR EURO KATKI KOYACAK

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF), Güney Kıbrıs’la 1 milyar Euro’luk kredi anlaşmasına varıldığını açıkladı.

Habere göre IMF’den yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs’ın hedeflenen GSYH’nın yüzde 4’üne denk gelen kamu açığına ulaşabilmesi için ek önlemler alması gerektiği belirtilirken uygulanacak programın zor olduğu ve bizzat Rumların yoğun çabasını gerektirdiği ifade edildi.

RUSYA GÜNEY KIBRIS’A MALİ YARDIM İHTİMALİNİ GÖZ ARDI ETMİYOR

Rusya’nın AB’deki Daimi Temsilcisi Valdimir Cizof ise, ülkesinin Güney Kıbrıs’la iyi ilişkiler içerisinde bulunmayı sürdüreceğini ve hali hazırda Güney Kıbrıs’a verilmiş olan kredinin koşullarının yeniden müzakere edilmesine devam edilmesinin yanı sıra, yeni bir yardım ihtimalinin göz ardı edilmediğini ifade etti.

Habere göre Cizof, “yapacağımız herhangi bir şey AB’ye rekabet çerçevesinde olmayacak” şeklinde konuşurken, Rum bankalarında bulunan yüksek miktarlı yatırımların tıraşlanması kararının ise eleştirdi. 

MEMORANDUM HÜKÜMET İLE MUHALEFET ARASINDA TARTIŞMA KONUSU OLDU

Diğer yandan gazeteler, Rum hükümetinin Troyka’yla anlaşmaya vardığı memorandumun AKEL tarafından sert eleştirilere maruz kaldığı, DİSİ hükümetinin ise buna anında yanıt verdiğini yazdılar.

Alithia gazetesinin haberine göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in memoranduma ilişkin izlediği tutumun “tutarsız ve güvenilmez” olduğunu söyledi.

Kiprianu, “hükümetin, Euro Grubu ile yapılan anlaşmadan sonra ülkenin girdiği acı durumu görmezden gelerek memorandumda güya iyileştirmeler başardığı için kutlamalar yaptığını” ifade etti.

Kiprianu’ya Rum hükümeti ve DİSİ’den yanıt gelmekte gecikmedi.

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis, “Troyka’yı ülkeye getiren AKEL’in şimdi ülke iflas etmeden Troyka’nın nasıl gönderilmesi gerektiğini izah etmesi” çağrısında bulunurken Güney Kıbrıs’ın şu anda içerisinde bulunduğu durumun sorumlusunun Hristofyas hükümetinin Troyka’yla vardığı uzlaşı noktaları olduğunu açıkladı.

DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu da, Troyka’yı ülkeye getirenin Hristofyas hükümeti olduğunu belirterek “10 milyar Euro’luk kaynağı başka yerden bulan olursa, Troyka’yı hemen kovacaklarını” ifade etti.

KS EDEK ve Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, memorandumda, alınacak borcun geri ödenmesi durumunda Güney Kıbrıs’ın AB Destek Mekanizması ve Troyka’nın denetiminden çıkmasına dair bir maddenin yer almamasını eleştirdi.

KISITLAMALARIN SÜRESİ UZATILDI

Öte yandan Güney Kıbrıs’ta sermayenin dolaşımına ilişkin getirilen kısıtlamaların süresi üç gün daha uzatıldı.

Haber göre, Rum Maliye Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, bankalardan çekilebilecek nakit miktarı, çek bozulması ve diğer birçok unsuru düzenleyen kısıtlamaların süresinin üç gün daha uzatıldığı ifade edildi.

Editör: TE Bilisim