ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig, enerji konusunun çözüme ve çözüm sonrası döneme yardımcı olacak bir unsur olduğunu söyledi. Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki zenginliğin, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla tam olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Koenig, bu zenginlikten edinilecek kazancın bir çözüm çerçevesinde bütün Kıbrıslılar arasında adilane paylaşılması gerektiğine ve arama ve geliştirme çalışmalarının müzakerelere paralel sürdürülebileceğine vurgu yaptı.

Fileleftheros “Gaz ve Müzakereler Paralel... ABD ‘Herkesin Kazançlı Çıkacağı’ Bir Prosedüre Atıfta Bulunuyor... Ankara’ya da Mesaj... Anastasiadis Nedeniyle Çözüm Fırsatı” başlıklı haberinde Koenig’in 17’nci Dış Rumlar Konferansı çerçevesinde dün gerçekleştirilen “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) toplantısında yaptığı konuşmadan alıntılara yer verdi.

Gazete, Amerikalı Büyükelçi’nin, doğal gaz konusunda “bir nala bir mıha” taktiği benimsediği yorumunu yaparak John Koenig’in, ABD’nin, doğal zenginlik konusunda bütün müdahillerin ‘büyük resimde’ yer alacağı bir çerçeveyi tercih ettiğini söylediğini yazdı, şunları ekledi:

“Amerikalı diplomat dün öğleden sonra Dış Rumlar Konferansı’nda yaptığı konuşmada şu konuları gündeme getirdi:

1- Enerjiyi, çözüme ve çözüm sonrası döneme yardımcı olacak bir unsur olarak niteledi. Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla Kıbrıs MEB’indeki zenginliğin tam değerlendirilmesinin kolaylaşabileceğini söyledi ve ABD’nin, Kıbrıs’ın doğal zenginliğini değerlendirme hakkını desteklediğine işaret etti. Ancak hemen ardından ‘bu zenginlikten elde edilecek gelirin bir çözüm çerçevesinde bütün Kıbrıslılar arasında adilane paylaşılması gerekir’ ifadesini kullandı. Yine, enerji kaynakları arama ve geliştirmelerinin müzakerelerle paralel sürdürülebileceğini öne sürdü.

2- Adını vermeden Türkiye’ye de mesaj gönderdi. Herkesin, bölgede gerginliğe neden olacak faaliyetlerden uzak durması gerektiğine işaret etti.

“MÜZAKERELER ARİFESİNDE ZEMİN HAZIRLIĞI YAPILACAĞINDAN ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALAR ÇOK ÖNEMLİ”

Amerikalı Büyükelçi Kıbrıs sorunu ve yaklaşmakta olan gelişmelere değinirken, önümüzdeki haftaların önemli olduğuna işaret etti çünkü bu dönemde, müzakereler arifesinde zemin hazırlığı olacağını ve Kıbrıs sorununun çözümünü hedefleyen yeni prosedüre yeni bir dinamik katılacağını düşünüyor.

John Koenig özellikle iyimser göründü, uzun zamandır ilk kez bir çözümü mümkün hissettiğini söyledi. ABD’nin çözüm için bir fırsat gördüğü ve Nikos Anastasiadis’in seçilmesi gibi son olguların bu yönde yeni olanaklar yarattığı düşüncesinde olduğunu anlattı.

KOENIG ABD’NİN KIBRIS SORUNUNA ARANAN ÇÖZÜMLE İLGİLİ POLİTİKASINI DA ANLATTI

Aranan çözümün şekline de değinen Koenig, ABD’nin, BM kararları temelindeki çözüm çerçevesiyle ilgili politikasında tutarlı olduğuna işaret etti. ‘ABD, iki taraf arasında BM himayesi altındaki bir müzakere prosedürü aracılığıyla tek uluslararası kimliği olan iki bölgeli iki toplumlu federasyon kurulmasını destekliyor’ dedi. Amerikalı Büyükelçi, Kıbrıs sorununun çözümünün, Kıbrıs ekonomisinin yükselip genişlemesi için yeni olanaklar yaratacağını, yabancı yatırımların önündeki engelleri kaldıracağını ve bölgedeki ekonomik ve ticari faaliyeti güçlendireceğini söyledi.”

“KOENIG KIBRIS SORUNUNUN ABD DIŞ POLİTİKASININ NE KADAR ÜST SIRALARINDA OLDUĞUNU BİRÇOK KEZ VURGULAMAK İSTEDİ”

Politis “Koenig Kıbrıs Sorununun Çözümü Meselesini Şahsi Aldı... Amerikan Büyükelçi John Koenig ABD’nin Kıbrıs MEB’ini Desteklediğini Teyit Ediyor” başlıklı haberinde, John Koenig’in, Kıbrıs sorununun Washington’un dış politika gündeminde ne kadar üst sırada olduğunu birçok şekilde vurgulamak istediğini yazdı.

Gazete Koenig’in dünkü Dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmanın neredeyse tamamında ABD’nin çözüm için gördüğü fırsat penceresine ve Washington’un bu istikamete doğru iteleme arzusuna işaret ettiğine dikkat çektiği haberinde özetle şunları öne çıkardı:

“Koenig’in söylediklerinde en dikkat çekici nokta Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs sorununu, görev süresi içerisinde çözmeye çalışacağı meseleler listesinin ilk sıralarına aldığı teyidiydi. Koenig, ABD’nin önümüzdeki haftaları zemin hazırlığı ve herhangi yeni bir prosedüre çözüm hedefleyen yeni bir dinamik katmak açısından önemli bulduğunu söyledi. Koenig bu sözüyle Maraş görüşmeleriyle ilgili sinyalleri de güçlendirdi.

Uzun zamandır ilk defa, bir çözümün mümkün olduğu iyimserliğine işaret ederek ortamı değiştiren unsurlar arasına Anastasiadis’in seçilmesini de kattı.”

Haravgi haberi “ABD: Önümüzdeki Haftalar Kıbrıs Sorunu Açısından Önemli” başlığı altında özetledi.

Editör: TE Bilisim