“Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) Başkanı Philip Christopher, Amerikan hükümeti ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs müzakerelerinin hemen şimdi başlaması için yoğun baskı yaptıklarını açıkladı.

Simerini “Amerikalılar Baskıya Başladı... Kıbrıs Sorununun Çözüm Müzakerelerinin Yeniden Başlamasını İstiyorlar” başlığıyla yansıttığı haberinde, Christopher’in, Amerika Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu’nda düzenlenen büyük toplantıda yaptığı konuşmada, ABD’nin müzakerelerin hemen başlaması için yoğun baskı yaptığını belirterek “Şu an, Kıbrıs’ın müzakerelere girmesi için uygun zaman olmadığı aşikârdır” dediğini yazdı.

Habere göre, ABD Başpiskoposluğu’nda düzenlenen büyük toplantıda, Güney Kıbrıs’ın ekonomik durumu ve ABD’de yaşayan Rumların nasıl yardım edebileceği konuları ele alındı. Rum Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis toplantıya katılanlarla telekonferans aracılığıyla yaptığı görüşmede, Güney’deki durumu anlattı; Dayanışma Fonu kurulması önerisini izah etti ve muhataplarıyla, nasıl yardım edebileceklerine dair görüş alış verişinde bulundu.

Görüşme sırasında, Güney Kıbrıs’ın da İsrail tahvilleri tipinde tahviller basması fikri önerilirken siyasi düzeyde de şu iki düzeyde hareket edilmesi kararlaştırıldı:

1- Amerikan Kongresi üyeleri ve “Kıbrıs’taki gerçek olaylar” konusunda kamuoyu oluşturucularının bilgilendirilmesi,

2- ABD’li Rumların ve Başpiskopos Dimitriu’nun, ABD Başkanı Barack Obama ile 18 Nisan’da Beyaz Saray’da yapacakları görüşme öncesinde; Güney Kıbrıs’ın zor bir dönemden geçtiği bu dönemde, Kıbrıs müzakerelerinin derhal yeniden başlaması için baskı yapmaması konusunda Washington’a baskı yapılması.

ABD Başpiskoposu Dimitriu “Dayanışma Fonu” oluşturulmasını ilgi çekici bir fikir olarak niteledi ancak bunun uzun soluklu bir planlama gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Dayanışma Fonu, 2020 civarlarında paraya çevrilebilecek bir çeşit tahvile tekabül edecek katkıları kabul edecek az çok bir ekonomik uzlaşı ve yatırım fikridir.”

Dimitriu siyasi konulara da değindiği konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın “ekonomik kriz yüzünden yaşamakta olduğu zafiyet ve zorlukları istismar etmeye çalışanları uyardı.”

Politis haberi “2020’de Paraya Çevrilecek Kıbrıs Tahvilleri.. ABD’de Kıbrıs İçin İnsani Yatırım Seferberliği” başlığıyla okurlarına aktardı.

Editör: TE Bilisim