Alithia gazetesi “‘Afrodit’ Bugün Yanıyor... Doğal Gaz Miktarıyla İlgili Açıklamalar Bu Ayın 3’üncü-4’üncü Haftasında Yapılacak” başlıklarıyla ön sayfadan verdiği ve iç sayfasında aktarmaya devam ettiği haberinde, 12’nci parselde bugün “ateş yanmasının” (drill stem test); bilimsel adıyla doğal gaz deneme üretiminin gerçekleştirileceğini yazdı.

Bu testin, sondajı, üretim koşullarına soktuğunu ve ateşin, serbest bırakılan doğalgazı atmosfere dağılmaması için yaktığını anlatan gazete, bu deneme sırasında birçok parametrenin (basınç, akış) ölçündüğünü ve bu parametreler temelinde sonuçlar çıkarılacağını belirtti.

ATEŞ SEMBOLİK OLACAK

Habere göre dün konuyla ilgili açıklamada bulunan Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, ateşin yanmasının sembolik olduğunu söyleyerek, “Kıbrıs doğal gazının” ilk kez yeryüzüne çıkacağına dikkat çekti.

Bu testten doğal gaz miktarının değil, basınç ve kalitesinin belirleneceğini ifade eden Lakkotripis, doğal gaz miktarıyla ilgili açıklamaların bu ayın 3’üncü-4’üncü haftasında yapılacağını belirtti.

“Tüm senaryolara hazırız” diyen Lakkotripis, miktara göre programlamaların yapılacağını söyledi.

Lakkotripis, doğal gaz kullanım ve ihracatının 2019 sonu, 2020 başlarında yapılmasını beklediklerini de belirtti.

İKİNCİ BİR TEYİT SONDAJI YAPILABİLİR

Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı Haralambos Ellinas ise “ateşin yanmasıyla” yataktaki doğalgaz basınç ve kalitesinin ölçülebileceğinden söz etti.

Ellinas, yatağın bazı noktalarının delinerek, doğal gazın yeryüzüne çıkmasına izin verileceğini anlattı.

Olası bir ikinci teyit sondajının gerçekleştirilmesinin ihtimaller dahilinde olduğunu da söyleyen Ellinas, bunun, ölçümlerin analizine bağlı olacağını belirtti.

Öte yandan gazete elde ettiği bilgilere göre ikinci bir doğrulama sondajına gidilmesi ihtimallerinin arttığını, çünkü 12’nci parseldeki yatağın homojen olmadığını, çeşitli parçalara ayrılmış (en az üç bölüm) olduğunu kaydetti.

Gazete 12’nci parselin en büyük parçasında sondaj yapılmadığını ve miktarının sismik veriler, birinci ve şu anda yapılmakta olan ikinci sondajın bulguları temelinde hesaplandığını yazdı.

PLATFORMA ZİYARET YOK

Fileleftheros gazetesi ise “Kıbrıs’ın Dibinden Ateş... Bugün Doğal Gazımızın Kalitesiyle İlgili İlk Belirtiler” başlıklarıyla verdiği haberinde, güvenlik nedenlerinden ötürü, sadece ilk aşamadaki üretim prosedüründen değil, insanların helikopterle taşınmasıyla ilgili olarak Suriye’deki gelişmeler nedeniyle bölgenin hassasiyetinden dolayı herhangi bir üçüncü şahsın (platforma) ziyaret gerçekleştirmeyeceğini yazdı.

Gazete üretim testinin ay sonuna kadar sürmesinin beklendiğini de kaydetti. 
Editör: TE Bilisim