Sektörler ayağa kalktı.

Bakanlar Kurulu’nun açıklamalarından tatmin olmayan ve bazı sektörlere karşın diğerlerinin kapalı tutulmasını anlamakta haklı olarak güçlük çeken bazı sektörler hükümete yönelik ciddi eleştirilerle haklarını aramaya başladılar.

Baştan beri hep yazdığım ve söylediğim gibi, mantığın ne olduğuna dair açıklamaların yapılmaması, insanları bir adaletsizlikle karşı karşıya kaldıklarını düşündürüyor.

Haklı olarak 2 aydır işyerlerini kapatan, çalışmadığı için kazanmayan insanların artık canına tak etti.

Bir de bazı sektörlerin mantığı anlaşılmaz ve anlatılmamış bir şekilde açılırken diğerlerinin geride tutulması anlaşılır gibi değil.

Daha anlaşılmayan başka birçok şey de var. Gelin birlikte düşünelim.

Yaklaşık 2 haftadır hiç yeni vaka yok.

Sınır kapılarının tümü kapalı.

Yurda giriş zorunluluğu olan kişilerin de garantina sürecinden sonra normal yaşama dönecekleri açıklandı.

O halde bu kapalılık neden?

Eğer biz kendi memleketimizde temiz isek;

Artık bir tehdit olmadığına karar verilmişse;

Restoranlardan, kafelerden yemek alınabiliyorsa;

Güzellik salonları ve berberler açılıyorsa;

Toplu taşıma başlayacaksa;

Mağazalar açılıyorsa;

Diğer birçok konuda normale dönüleceği hususunda kararlar peyderpey üretiliyorsa;

Bu yasaklar neden?

Hastalığın bulaşması ile ilgili süreç için karantina14 gün ise, sektörlerin açılması neden birer haftalık aralıklarla sürecek?

Memlekete giriş çıkış yoksa ve biz de temizsek neden tüm sektörler aynı anda normale dönmüyor.

Ya mantıklı düşünülmeden ezberci bir yöntemle mış gibi yapılarak sanki itina gösteriliyormuş gibi davranılıyor, ya da söylendiği gibi sınır kapıları çok sıkı denetlenmediği için hastalığın dışarıdan her an yeniden gelmesinden korkuluyor.

Bununla ilgili kafamızda şüphe oluşmasına engel olunamaz.

***

Aklıma takılan bir başka soru kumarhaneler!

Turizm için dışarıdan KKTC’ye turist kabul edilmeyecekse, Güney sınır kapıları da açılmayacaksa, kumarhaneler kime hizmet verecek?

Yurttaşlar, çalışma izinliler, askerler ve öğrenciler kumarhanelere giremiyordu normalde değil mi?

O zaman kumarhaneler açılmayacak mı?

Kumarhaneler açılmadığı takdirde kumar sektöründe çalışanlar ve patronlar ne yapacaklar?

Hükümet, ekonominin lokomotiflerinden biri olarak saydığı sektörler arasında olan kumarhaneler için muhakkak bir şeyler düşünülecektir!

***

Güney’de istihdam edilen Kıbrıslı Türklerin seslerini yükseltme hususundaki haklılıklarını teslim etmek lazım. KKTC bu insanlara istihdam olanağı sağlayamıyor ki bu insanlar Kıbrıs Cumhuriyeti’nde çalışmayı tercih ediyorlar. (Hem de pek çok çalışma izinli insan istihdam ederken!

Yine de kapıların açılmaması bu kişilerin kısa süre içinde işsiz kalmalarına neden olabilir. Patronları kendilerini daha ne kadar bekleyebilir ki? Çok mu zor temasa geçerek bu husustaki problemlerin giderilmesi ve bu kişilerin gerekli önlemleri alarak işe başlamaları?

***

Bir diğer sorun:

Okullar 30 Haziran’a kadar kesinlikle kapalıymış.

Özel okullar da kapalı.

Özel okullara yapılmış ama karşılığı alınmamış hizmetler hususu ne olacak? Peşin ödemeler ara sınıflar için sonraki seneye aktarılsa bile, mezun durumdaki öğrencilerin ödemeleri ne olacak?

***

Daha buradan sıralanacak yüzlerce mesele bulunabilir.

Diyeceğim şu ki, devlet yurttaşlarından önce bütün bu sorunları düşünmeli. Tartışmalı. Bilgi toplamalı. Uzmanlardan gerekli görüşleri almalı.Halka gereken açıklamaları yapmalı.

Toplum kendisin ne beklediğini bilmeli.

Aksi takdirde şu an içinde bulunduğumuz kaos ortamı daha çok uzun devam edecek ve devletin tüm kurumlarına ait güvensizlik artarak devam edecek.

Yine kaybeden bizler olacağız!

Dr. Çiğdem DÜRÜST