Nam-ı diğer, Yüksek Yönetim Denetçisi.

Ombudsman, KKTC Cumhurbaşkanı tarafından, Cumhuriyet Meclisi’nin onayı ile atanıyor.

Kamu Görevlileri Yasası’nda bulunan tüm haklardan yararlanıyor.

Maaş, tahsisat, ikramiye, hayat pahalılığı, vergi bağışıklığı ve diğer özlük hakları ile ilgili hak ve menfaatleri, Sayıştay Yasası uyarınca, Sayıştay Başkanı’na ödenen maaş. tahsisat ikramiye hayat pahalığı, vergi bağışıklığı ve diğer haklarının aynısı olup, emeklilik amaçları bakımından da aynısı dikkate alınıyor.

Sağlam mı sağlam bir yasası var.

Okudum ama anladım mı tartışılır.

Anladıysam üzülürüm, anlamadıysam birileri anlatmalı.

Zira bu makam, herkesin adeta ‘’kurtarıcısı’’ olması gereken bir makam!

Görev ve yetkileri muazzam!

Yasasına göre, devletin herhangi bir yönetsel biriminin ya da görevlisinin sunduğu hizmet ya da eylemin, yürürlükteki mevzuata ve mahkeme kararlarına göre yapılıp yapılmadığını denetleyebilen, soruşturabilen ve yetkililere rapor olarak sunabilen bir makam.

Yönetimin herhangi bir biriminin görev alanında olan bir hizmetin yerine getirilip getirilmediğini takibini yapabiliyor ve ilgili birimden yerine getirilmeyen hizmetle ilgili gerekçeli bilgi isteyebiliyor.

Saptadığı yasa dışı bir işlemin düzeltilmesi için ilgili makamı uyarma yetkisine de sahip.

KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi, 6 aylık faaliyet raporları yayınlıyor.

Bu grafik de, son faaliyet raporundan alıntı.

Doğruyu söylemek gerekirse, Kasım 2015’te ise Sayın Emine Dizdarlı’nın Ombudsman olarak atanmasına kadar, KKTC’nin Yüksek Yönetim Denetçiliği makamı pek de aktif olarak kullanılamıyordu.

Yıllara göre başvuru sayısını gösteren grafik de zaten bunu doğruluyor nitelikte.

Grafikte dikkati çeken bir nokta daha var.

Sayın Dizdarlı’nın Ombudsman makamına atanması ile birlikte, özellikle halkımız, bu makamın varlığının farkına vardı. Zamanla müracaatlarda da belirgin artış izlendiği de grafikten net bir şekilde anlaşılmakta.

Ancak, zaman gösteriyor ki, Ombudsman makamına yapılan müracaatta belirgin bir azalma gözlenmekte.

Ülkemizde son aylarda, hukuki ve idari açıdan onlarca tartışmalı konu gündemde iken; siyaset oldukça civcivli hale gelmişken; ulaşımdan tutun da sağlığa, eğitime, halkın geçimine, sosyal güvenliğine, hemen her konuda bir gerileme yaşanırken, şikayetler koca bir çığa dönüşmüşken Sayın Ombudsman’ın sessizliği mi desek, performansında düşüş mü desek, bu ataletin nedeninin de sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.

Tam da böyle bir ülke ve devlet ortamında, Ombudsmanlık makamına, belki de hiç olmadığı kadar ihtiyacı var bu ülkenin.

Kendisi de bir kamu görevlisi olan Ombudsman’ın, Yasası’ndaki görev, yetki ve sorumluluklarının ağırlığını, devletin her kurumunda ve her bir şahsın üzerinde hissettirmesi elzemdir.

Üzerindeki ölü toprağını atıp, Yasası’ndaki güç ile yeniden ortaya çıkarak, devletin devlet olarak toparlanmasına katkıda bulunması, Ombudsman’ın ihmal etmemesi gereken görevidir.

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899