Hükümet filan düşürür mü bilemeyiz…

Ama Merkezi İhale Komisyonu en doğrusunu yaparak Kıb-Tek jeneratör ihalesi konusunda ODTÜ’yü devreye sokarak bilimsel bir çalışma istedi!

ODTÜ de ihalenin ivediliğini göz önünde bulundurarak bu çalışmayı kısa sürede sonuçlandırarak Merkezi İhale Komisyonu’na gönderdi…

Ha keşke bu tür büyük ve her zaman şaibeli olduğu iddia edilen ihaleler hazırlanırken bilim insanlarından da yararlansalar ve böylelikle hem devletin saygınlığı sarsılmasa hem de devlet zarara sokulmasa!

Umarız bunun devamı da gelir ve bundan böyle bu konularda akademik çalışmalara da yer verilir…

ODTÜ’nün bu ihale konusunda yaptığı genel değerlendirmeyi yayınlıyoruz aşağıda ki bunlar içinde bizim için en önemli nokta son cümle olmuştur

“Rekabet ortamının yaratılması ile geniş kesimlerin katılması ile kamu vicdanının rahatlatılması…”

İşte ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gürkan Karakaş imzalı raporun değerlendirme bölümü;

“KKTC’de enerji alanında yatırım planlaması yapılırken ön planda tutulması gereken prensip bir yandan tüketici açısından maliyeti düşürürken diğer bir yandan da çevre ve toplum sağlığının ön planda tutulması ve mevcut elektrik enerjisi üretim şekillerinden daha verimli, daha çevreci, enerji ve çevre alanında sürdürülebilirliğe katkıda bulunan ve yenilenebilir enerji kapasite artırımına destek ve olanak sağlayan yatırımların yapılmasıdır.

Bu bağlamda mevcut dosya kapsamında yapılması planlanan kapasite artırımı mevcut düzenin yapısal sınırlamalarının aşılması açısından ciddi bir fark yaratabilme özelliğine sahip değildir.

Her ne kadar çift yakıt (duel fuel) özelliğine sahip bir makine alımından bahsedilse de mevcut koşullar göz önüne alındığında yakın bir zamanda doğal gaz ile üretim yapılmasının mümkün olamayacağı bu nedenle de yapılacak olan çift yakıtlı makine alımının şu anki ekonomik koşullar da dikkate alındığı zaman toplum faydası açısından (düşük maliyet ve toplum sağlığı) somut katkısının ne olacağı belirsizdir.

Ülke enerji planlaması açısından kısa dönemde bu tarz kapasite artırımları öngörülse bile uzun vadede daha büyük bir şebekeye bağlanmanın sağlayacağı ekonomik ve toplumsal faydanın sekteye uğratılmadan yapılmasında yarar vardır.

Tüm bunlara ek olarak KKTC’deki enerji alanına ilişkin toplumsal tartışmalar da dikkate alındığında böylesi bir ihalenin uluslararası alanda açılıp rekabet ortamının mümkün olduğunca geniş kesimlerin katılımının sağlanabileceği bir şekilde yapılması kamu vicdanının rahatlatılması açısından da büyük önem taşımaktadır…”

Ve ODTÜ’nün bu değerlendirme yazısından sonra Merkezi İhale Komisyonu’nun değerlendirmesi;

“Merkezi İhale Komisyonu ihale ile ilgili değerlendirmeler ve derlediği bilgiler ışığında şartnamelerin hükümetin genel enerji politikası ile harmanlanması ve yatırım planlarının uyum içerisinde olması, kurumun bağlı olduğu Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile yakın istişare içerisinde yeniden değerlendirilerek, 20/2016 Kamu İhale Yasası’nın 14’ncü maddesinin 1. Fıkrası uyarınca Bakanlar Kurulu kararı üretilmek kaydı ile uluslararası ihaleye çıkılması ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden tedarik edilmiş akademik bilgiler sonucu yeniden düzenlenmesi gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır…

Sonuç olarak…

İhale konusunda güzel bir çalışma yapılmıştır!

Bu şartlarda yapılacak olan ihaleyle birlikte hep söylenen ‘adrese ihale’ söylentileri de artık geride kalacaktır.

Çevre şartlarının göz önünde bulundurulması hayati önem taşımaktadır.

Kısa vade için değil uzun vade düşünülerek bir rapor hazırlanmıştır!

Bu konuda rehavet dönemi geride kalıp rekabet dönemi başlayacaktır…

Ve tabi ki bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda her şeyden önemlisi olan kamu vicdanının rahatlaması söz konusu olacaktır!

Bu da ardından ihalelere ve sonuçlarına olan güvensizliği bitirecek ve dolayısıyla devletin saygınlığı artacaktır.

İnsafsız olmamak gerek!

KKTC’de bir ilk yaşandı ve ünlü iş adamı Ömer Gültekin inşaatından düşen işçinin ölümünden sonra tutuklandı.

Adalet için olumlu gelişmedir bu!

Ama öyle yorumlar yapılıyor ki birçoğu insafsız…

Ömer Gültekin bu ülkede yıllardır yatırım yapan ve binlerce kişi istihdam eden bir iş insanıdır…

Hem devletin çeşitli kurumlarına hem de bireylere kimsenin yapmadığı yardımlarda bulunur ve en önemlisi de bunları reklam maksatlı yapmaz!

Sanki de ölen çalışanı kendisi aşağı itmiş gibi yapılan yorumlar da insafla bağdaşmaz…

Sadece Merak İşte?

Memurun çalıştayda işi ne?

Hafta sonu gerçekleştirilen UBP çalıştayı…

UBP bir kez daha köklü parti olduğunu göstererek salonlara sığmadı!

Ama bu arada göze batanlar da yok değildi…

Bir çok devlet çalışanı da bu çalıştayda hiç çekinmeden boy göstererek partilerine bağlılıklarını göstermeye çalıştılar!

Kamu çalışanlarına siyaset yasağı kalktı da bizim mi haberimiz olmadı acaba?

Hükümet yıkılacak mıydı?

Sigorta emeklilerinin maaşları dün biraz gecikmeli olsa da ödendi…

Ama bu arada tufan koparmak isteyenler de yok değildi!

Sayısız telefon aldık ve genelde sorulan şuydu;

Maaşlar ödenmez ve yarın hükümet bozulur mu?

Ödendi işte bir şekilde!

Bu galeyan niye?

Ya bizim avukatlar?

Güney’de taşınmaz malı olan Kıbrıslı Türklere Rum avukatlar yardım ediyormuş…

Bu haber eleştiriliyordu Rum basınında!

Biz de mühim haber gibi kullandık bunu…

Ya bizde durum nedir biliyor musunuz?

Kuzey’de taşınmaz malı olan Rumlara her türlüğü desteği esirgemeyen kelli felli Kıbrıslı Türk avukatların isimlerini bir öğrenseniz dudaklarınız uçuklar!

Bizim suçumuz ne?

Bazı müteahhit arkadaşlar fena tepkili…

İş kazalarında ölen çalışanların sorumluluğunun sadece kendilerine yüklenmesine tepki gösteriyorlar!

Bir tanesi arayıp dün sitem etti;

İnşaatlarda her türlü tedbir alınıyor, malzeme temini yapılıyor ama işçi bunları kullanmayarak kendi hayatını tehlike altına atıyor, diye!

Kısaca çalışanlara da ceza istiyorlar…

MESAJ KUTUSU

Sayın Zeki ÇELER, Taşeronlar Birliği inşaatlarda çalışan işçilerin yüzde 60’ının kaçak olduğu iddiasında bulunduğuna göre artık tedbirleri çok daha fazla artırmak gerekiyor! Bunlara sadece ceza değil kodesin kapısını gösterecek tedbirleri de gündeme getirmek şart oldu gibi gözüküyor!

Sayın Ayşegül Baybars KADRİ, Kalecik’de denize 15 metre yakınlıktaki sahilde inşaatların yapımına devam etmesi için verilen izinler ne kadar yasaldır? 100 Metre uzaklık kuralı kalktı da bizim mi haberimiz olmadı yoksa!

Sayın Filiz BESİM, devlet laboratuarı yangınından sonra dün uyuşturucu ile analizlerin bir kez daha yapılmaya başladığını memnuniyetle öğrendik. Özellikle asayiş olaylarında daha erken sonuç alınacağından önemli bir gelişmedir bu tebrik ederiz…

Sayın Hasan SUNGUR, özellikle üniversite gençliği kesiminde emlak sektörünün Nijeryalıların eline geçmeye başladığını biliyor muydunuz? Konuyu mercek altına almanız ve devlete vergi ödeyen meslektaşlarınızın haklarını korumanız için girişim başlatmanız bekleniyor!

Sayın Şener ELCİL, yeni kamu reformu konusunda henüz bir değerlendirme yapmamanız epey ilgi çekmiş olsa ki bu konuda yoğun mesajlarınız geliyor. Diğer sendikalar bunu deform olarak nitelendirirken sizin bir benzetmeniz olacak mı?

Sayın Özdil NAMİ, Kıb-Tek ihalesi konusunda artık ODTÜ’nün bilimsel verilere dayalı raporu da yayınlandığına göre artık yatırımların önünde de hiçbir engel kalmamış oldu. Bu arada yerel ihale için hangi yönetim kurulu üyelerinin bastırdığı da yakında deşifre edilecek diye duyduk, merakla bekliyoruz!

Sayın Mustafa NAİMOĞLULARI, bugün gerçekleştireceğiniz araçlı eylemle bir kez daha Lefkoşa’nın merkezi yollarını kilitleyeceğiniz bunu da ürettiğiniz hayvanlarla yapacağınız iddiaları yapılmaya başlandı. Umarız vatandaş kızıp da bir ikisini bahçesine saklamaz!

Sayın Mustafa AKINCI, dünkü liderler görüşmesi sonrasında yaptığınız açıklama ile refikinizin açıklaması arasında dağlar kadar fark olduğu yönünde yorumlar yapılmaya başlandı. Bize anlatmadığınız bir şeyler mi var acaba?

Sayın Ahmet SAVAŞAN, medyanın UBP’nin haberlerini makaslayarak yayınladığından şikayetçi olmaya başlamışsınız. Özellikle manşetlerde yer almak için ikili ilişkileri çok daha fazla ileriye taşımanız gerekiyor değil mi?

Sayın Aysu Basri AKTER, MDP’li kurmaylar tam 1.5 senedir BRT ekranlarına çıkamadıklarından şikayetçi oluyorlar. Programcı arkadaşlara acaba söyleseniz de eşitlik ilkesi açısından bu durumu bir göz önüne alsalar fena olmaz değil mi?

Sayın Niyazi KIZILYÜREK, Akçay’daki akraba ve yakınlarınız seçim gezilerinizde sizi bölgeye beklediklerini aksi halde oy konusunda kararsız kalacaklarını söylüyorlar. Onları dikkate alın deriz zira seçimler at başı gidecek diyorlar…

Sayın Mehmet Ali TALAT, bu hükümeti geçmiş hükümetlere göre zemzem suyuyla yıkanmış benzetmesi yapmanız Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik şirin gözükme çabası olarak yorumlara neden oldu. Hala bir umudunuz var değil mi?

Sayın Meral EROĞLU, rakam saklı olsa da yeni yaşınızı kutlar sağlıklı ve mutlu nice yıllar dileriz. Her zamanki gibi asil ve hanım ağa görüntüsünden hiçbir şey kaybetmemişsiniz. Genç siyasilerin sizden öğreneceği çok şeyler var…

Sayın Erçin TEKAKPINAR, müşavirlik günlerini boş geçirmemek için tavla derslerine başladığınızı ve özellikle de büfe sahiplerinin de buna epey ihtiyacı oldukları konuşuluyor. Aman kardeşlerin komplosuna dikkat!

Sayın Osman AMCA, bir çok taşeron şirket yanında bu kadar kaçak işçi çalıştırdığına göre bunları deşifre etmeyi ve yargıya havale etmeyi de düşünür müydünüz? Ciddi bir açıklama yaptınız bari gerisini getirin de iyi bir amme hizmeti yapmış olasınız!