Enerji dünyanın en büyük gücü, ve buna sahip olan tüm dünyaya hakim olur. Evet sürdürülebilir ve dönüştürülebilir enerji üzerini süren sayısız çalışmalar, bilim insanlarını ve de tüm mühendisliği çok meşgul ediyor son elli yıldır. Ve nükleer fizyon felaketleri neticesinde, yeni bir devrim niteliği taşıyan proje ve araştırmalar müthiş bir cabayla sürüyor. Ve 2021 de dünyaya duyurulan ve neredeyse 50 yıldır üstünde çalışılan Çin’nin yapay güneşi çalıştırıldı.
* * *
Tokama denen simit şeklinde bir odanın içerisinde ki bilimsel adı reaktör olan makine ile yapılan ilk deneyde, 120,000,000 derecelik bir ısı elde edilip 101 saniye ile tamamladı. İkinci denemesi ise geçtiğimiz günlerde 70,000,000 derecelik bir ısı elde edilerek bunu yaklaşık 17 dakika aktif olarak tuttular. Bu bir devrimdi çünkü yenilenebilen, sürekliliği olan doğanın enerjisini taklit etmek gibi bişey bu, güneşin bir taklidi gibi.
* * *
Peki nükleer füzyon ile nükleer fizyon arasında ki en belirgin fark nedir? Fizyon atomu ısıtıp parçalayarak nükleer enerjiyi açığa çıkarır, Çernobil ve benzeri felaketleri gerçekleştiren tüm çevreye ölüm saçan ve üretimi parçalama üstüne kurulu, korkunç sonuçları olan bir enerji üretme şeklidir. Füzyon ise tam ters mantıkla çalışan, atomu parçalamak yerine birleştirerek neredeyse sıfır ölümcül risk taşıyan, temiz, sürdürülebilir ve çok çok daha yüksek enerji üreten bir bilim ve mühendislik devrimi.
* * *
Şimdi ilk başda dedik ya peki bu gücü kim kontrol edecek sorusu, ve burda da birleşmenin gücünü anlayan ülkeler, Çin, Güney Kore, ABD, Rusya, Japonya, Hindistan, Avrupa Birliği ve bağlı olan 27 ülke ve bunların içerisinde Kıbrıs Cumhuriyeti de var, Kazakistan gibi ülkeler ilk denemesini 2025 yapmayı planlayan, Çin de ki odanın neredeyse 5 katı büyüklüğünde ki bir reaktörü olan İter projesinin ortakları olarak dev bir anlaşma altında birleştiler.
* * *
Sevgili okur; ileriyi görebilen, yaşamsal faktörleri hayatta tutup hatta daha iyiye taşıyıp, yaşamın olduğu her yerde temel nitelik taşıyan enerjiyi neredeyse 40 farklı dil konuşan, her birinin farklı kültürleri, nitelikleri, savaşları, kanları, bayrakları olan ülkeler bir devrimin kıvılcımını çakarak halkları ortak payda da birleştirerek yakmayı başardılar. Listeye bir bakın olmayan her ülke geleceğin gücünü elinde tutacak bu ülkelerin ağıza bakarak yaşayacak.
* * *
Biz ise halen karaya oturmuş bir geminin ileriye gideceğini bekliyor hatta gittiğini iddia edenlerle yaşayıp, termal santrallerin kıyımı altında, petrol rüyalarının içerisinde sanrılarla yaşıyoruz. Doğa bize diyor ki atomu parçalarsanız ölümcül, başarıp birleştirirseniz yaşamsal niteliklerin sahibi olursunuz. Biz halen çıkarlar çeperinde neye hizmet ettiğimizi bile bilmeden öylece, zombiler gibi gezerken dünya bilim ve mühendislikle evriliyor.
* * *
Peki ne yapmayı planlıyorsunuz, sorun yok mu? Biata, teslimiyete, olmayanı var ettiğinizi sanan zihniyete devam edecekmiyiz, yoksa birleşip bu tüm dünyanın ortak paydalarında birleşmek için çalışacak mıyız?…..

Behiç Anibal….