Ne ekersen onu biçersin, güzel ata sözlerimizden biri. Doğru bir söz. Siz arpa ekerseniz, buğday biçemezsiniz. Ancak arpa biçebilirsiniz. Veya bakla ederseniz bezelye toplayamazsınız. Ancak bakla toplayabilirsiniz.
Bu ata sözü bir de mecazi anlamda kullanılmaktadır. Yani kişi karşı tarafa nasıl davranırsa, ne söylerse veya ne verirse, karşılığı ona göre olur anlamındadır.
Bu konu için internete bakarken, buna benzer yeni bir ifade gördüm. ‘Ne dökersen onu içersin’ sözünü buldum. Bu da çok doğru bir söz. Siz bardağa su dökmüşseniz su içeceksiniz, başka bir içecek değil.
‘Ne ektiysen onu biçersin’ ata sözü son günlerde çok kullanılmaktadır. Bu da siyasiler ve seçim sonuçları için kullanılmaktadır. Bir anlamda çıkan seçim sonuçlarının, siyasilerin tutum ve davranışlarının sonucu olduğuna vurgu yapılmaktadır.
Yazı konusunu güzel bir şekilde yansıtan bir bilgiyi de internetten sizler için aldım. Fakir bir çiftçi ile zengin bir kişi arasında yaşanmış gerçek bir olay.
Fleming adında İskoçyalı fakir bir çiftçi bir gün tarlasında çalışırken yakınlardan bir yerden gelen ‘imdat’ sesi duyar. Sesin olduğu yere koştuğunda bataklığa beline kadar gömülmüş bir çocuk görür. Çocuk bataklıktan kurtulmak için çırpınmakta fakat çırpındıkça da batmaktadır. Çiftçi, korku içinde çırpınan çocuğu bataklıktan çekerek mutlak bir ölümden kurtarır. Ertesi gün çiftçi Fleming’in yoksul evinin önünde şatafatlı bir araba durur. Arabadan şık giyimli soylu görünümlü bir adam iner ve çiftçiye kendisini, kurtardığı çocuğun babası olarak tanıtır.
Soylu adam, çiftçiye ‘Oğlumun hayatını kurtardığın için sana ödül vermek istiyorum’ der. Çiftçi ise ‘Yaptığım şey için para kabul edemem’ diyerek ödülü kabul etmez.
O sırada çiftçinin oğlu yanlarına gelir. Soylu adam, ‘Bu senin oğlun mu? ‘diye sorar. Çiftçi ‘evet’ der. Soylu adam, ‘Seninle bir anlaşma yapalım. Oğluna kendi oğluma verdiğim eğitim imkanlarını sunmak istiyorum. Eğer oğlun senin gibi bir insansa, büyüyünce ikimizin de gurur duyacağı bir adam olacağına hiç şüphem yok’ der.
Çiftçi Fleming’in oğlu en iyi okullarda okur. İngiltere’de Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra dünya onu Sir Alexander Fleming olarak tanır. Hani şu Penisilin’i keşfeden doktor.
Yıllar sonra Soylu Adam’ın bir zamanlar bataklıktan kurtarılan oğlu zatürreye yakalanır ve çok ağır bir şekilde hastalanır. Bu kez onu bu hastalıktan kurtaran ne olur bilir misiniz? O soylu adamın okuttuğu Çiftçi Fleming’in oğlunun bulduğu Penisilin.
Eminim ki, Soylu Adam’ın ismini merak ediyorsunuz. Bu soylu adamın ismi Lord Randolph Churchill’dir. Bataklıktan son anda ölmek üzereyken çiftçi Fleming tarafından kurtarılan bu Lord’un oğlunun ismi ise Sir Winston Churchill’dir Hani şu ünlü İngiltere Başbakanı.
Kıssadan hisse. Ne ekersen onu biçersin demiş atalarımız. Çok doğru bir söz. Karşımızdakilere her zaman, tutum ve davranışlarımız, iyi, doğru ve dürüst olsun.
Ramazan bayramınızı da kutlar sağlık dolu günler dilerim.