Savaştan kaçan mültecilerin cansız bedenleri ülkemin  sahillerine vurduğu gün .

İnsanlık adına utandığım günlerden biriydi.

Bundan sonra yapılması gereken ise belliydi.

Bu cenazelere sahip çıkıp kime ait oldukları ile gerekli  tetkikler yapıldıktan sonra ve DNA’ ları alındıktan sonra süratle defnedilmeleri.

Ama ne yazık ki öyle olmadı .Cenazeler bekletildi ve koktu.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Başhekimi Bülent Dizdarlı, hastane morgunda muhafaza edilen 9 mülteci cesedinin bozulduğunu, morgdaki kötü kokunun yayılmaması için bir an önce gömülmesi gerektiğini söylemesine rağmen cesetler bekletildi.

Sonrasında ise benim gibi birçok kişininde anlam veremediği şu açıklama Sağlık Bakanı Filiz Besim tarafından yapıldı.

‘’9 Mülteci yarın Lefke mezarlığına gömülüyor.’’

Önce şaşırdım.

Sonra .Neden diye bir soru düştü aklıma.

Neden Lefkoşa Devlet Hastahanesinin hemen 1 km uzağında bulunan Lefkoşa Belediyesinin sorumluluğunda Lefkoşa mezarlığı değil ,5 km ötedeki Alayköy değil,7 km ötedeki Değirmenlik değil ,20 km uzaklıtaki Girne değil ,40 km ötedeki Güzelyurt değilde 60 km uzaklıktaki Lefke.

Bu akla  çokta mantıklı gelen bir durum değildi .Kaldı ki bu cenazelerin  yakınları buraya geldiği takdirde  merkeze yakın  bir mezarlığa ulaşmaları çok daha kolay ve ucuz olurdu.

Tam bunları düşünürken telefonum çaldı.Arayan Lefkeli bir bayandı.Onunda aklına takılan bu konu  ile ilgili birşey bilip bilmediğimi sordu.Benim aklıma takılan birtakım sorular  belli ki onuda rahatsız etmişti.Bir başkası cesetlerde bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayımı başkent Lefkoşa yakındaki mezarlıklara değilde uzak olan Lefkenin tercih edildiğini sordu .Bir diğeri eğer bu cesetlerde bulaşıcı bir hastalık varsa ve yeterli önlem alınmadıysa yeraltından toprağa ordanda yeraltı sularına karışmazmı endişesini aktardı ve bu sorular gitgide çoğaldı.

Bir diğeri oğlum dedi ben hergün eşimin mezarını ziyaret etmek için Lefke  mezarlığına gidiyorum .Şimdi bulaşıcı bir hastalık varsa ben nasıl gideceğim diye endişelerini aktardı.Bu insanları  en yakın yere defnetmek varken hala bu eziyet niye diyen bir başka vatandaşımızda içinden geçenleri bana söylemekle kalmadı sosyal medya hesabındanda paylaşarak oda neden Lefke dedi.

Lefkoşa Devlet Hastahanesine Lefkeden daha yakın yerlerdeki mezarlıklardan sorumlu Belediyeler bu savaş mağduru cansız bedenlerin buralara gömülmesini istemediklerindenmi.

O zamanda sorulması gereken soru yine Neden ....

Böyle müstesna bir durumda Mahalli idarelerin yönlendirilmesinden sorumlu İçişleri Bakanı devreye girmedi.

 Neden.

Bu kadar çok nedenden sonra merkezden 60 km uzaktaki Lefke halkıda bundan dolayı neden diyor ve merkezdeki yetkililerden yeterli ve tatmin edici açıklama bekliyor.

Çünkü ortada normal bir durum yok ve herkes birşey söylüyor.Akıllar karışıyor .Kutuplaşmalar ve çatışmalar sözlü münakaşalar yaşanıyor.

Gazi Mağusa bile Lefkoşa morguna  Lefkeden daha yakınken Neden Lefke.

Muhtemelen bu yazı yazıldığı sırada cenazeler çoktan defnedilmiş olacak.Allah hepsine rahmet eylesin yakınlarına sabır versin lakin  yinede bu konuda endişeleri giderecek yeterli ve tatmin edici bir açıklamayı Lefkede yaşayan ve  bu mezarlıkta Babası ,Anası ,eşi kardeşi, çocuğu kısaca bir yakını bulunan herkes bekliyor olacak.

Çünkü konu şu ki olayın  insani boyutu kadar ne yazık ki siyasi boyutuda önemli .Bunlardan dahada  önemlisi  Dinimizinde dediği gibi, ölenin en yakın mezarlığa defni, sünnete en uygun olanı iken Neden 60 km uzaktaki Lefke .