Bugün kimi zaman Batı’nın ucuz iş gücü ihtiyacına dayalı olarak, kimi zaman belirli ırkın aşağı katmanda görülmesiyle, kimi zaman da mafya ve kayıt dışı ekonomik uygulamalarında kendini gösteren, yeni bir kölelik sistemi ortaya çıkmıştır.
* * *
Modern köleliğin tanımı borç nedeniyle kölelik, zorla çalıştırılma, zorla evlendirilme, bir kadının eşi yahut eşinin ailesi ya da kendi ailesi tarafından para karşılığı veya farklı geleneksel ritüeller ekseninde bir başkasına devredilmesi, bir çocuğun ya bir bedel karşılığında ya da istismarına sebebiyet verecek herhangi bir alışverişe konu edilmesi, gibi çeşitli şekillerle yapılmaya çalışılmıştır.
* * *
İnsan ticareti, cinsel istismara konu olacak şekilde kadın ticareti, çocukların işçiliği ile savaşlarda asker olarak kullanılmalarına bağlı olarak ortaya çıkan sömürü, ev köleliği, zorla çalıştırma, ırkçılığa bağlı olarak sömürgecilik faaliyetleri gibi hususlar günümüz kölecilik anlayışının konularını oluşturmaktadır.
* * *
Yukarıda moderni köleliğin beli başlı bazı tanımlarından derleyerek bir tanıtımını yaptıktan sonra. Kapitalizmin en önemli çarkının tutan mili durumunda olan bir konu. Tarihden günümüze, insan haklarına karşı sürekli tanım geliştiren sermayeler, köleliği farklı biçimlerde devşirerek, zincirlerini boynumuza geçirmiş, kırbacı sırtımız da tutarak ilerleyip, kendi sistemini çalıştırmaya devam etmiştir.
* * *
Yönetimlerin de maalesef ki bu kölelik zincirinde ki insanların, korku, endişe ve ya benzeri bir çok nedenle, yaşam kaygısı neden gösterilerek seçtirilen insanlardan oluştuğu, halklara değil sisteme hizmet ettiği, bir yeni çağ yaşamaktayız. Korkmayın, yılmayın o zincirler kırılıp özgürce yaşamanın bedeli ne isterse olsun, sizi cesaretle temsil edecek örgütlenmenin altında birleşin.
* * *
Dinleyin, izleyin, izin verin. Göreceksiniz bu mücadeleci insanları, göreceksiniz onlardan biride sizsiniz. Özgür bir birey olarak yaşamak paha biçilemeyen ve paylaşarak artandır.
Behiç Anibal…