Son günlerde, tatil günlerinden olan Mevlit Kandili tatilinin kaldırılması için çalışma başlatıldığı haberleri basında yer aldı. Bu amaçla hazırlanan yasa tasarısı, Resmi gazetede yayınlanarak halkın bilgisine getirildi.

Müslümanların peygamberi Hazreti Muhammed’in doğum günü olan tarihte tatil uygulamasının Kıbrıs’ın kendi siyasi sürecinde ortaya çıktığı belirtiliyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Rumlarla Türklerin tatillerini eşitlemek için yapılmış. Tabii bu günün tatil  olması güncelliğini yitirmiştir. Kaldırılması gerekir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde halen 17 resmi tatil günü mevcuttur. En az o kadar gün de Rumlarda olduğu bilinmektedir.

Her ülke kendine göre dini ve milli günlerinde tatil yapmaktadır. Türkiye’de on üç tam gün ve üç de yarım gün tatil vardır. Yunanistan’da ise on iki tam gün, bir de yarım gün resmi tatil söz konusudur.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise  tatil sayısı on gün.

Ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenleme ile devlet dairelerinde tek mesai uygulanmaktadır. Yalnız Perşembe günleri, kış aylarında çift mesai uygulanmaktadır. Buna göre bir saat öğlen arasından sonra kış aylarında saat 17.00’ye kadar mesai vardır. Bu uygulama yaz aylarında ise saat 18.00’e kadardır. Nitekim yaz mesaisi uygulamasına bu ay başlanacağı duyuruldu.

Bu düzenlemeler yapılırken hedefin devlet dairelerinin daha uzun süre çalışması ve yapılması gereken işlerin bitirilmesi amaçlanmaktadır.

Tabii çalışma günlerine bir gün daha ilave edilmesi, mesainin  bir saat artırılması bu hedefe bizi ulaştıracak mı? Sanmıyorum.

Esas yapılması gereken, dairelerde, çalışma saatlerini verimli kullanmaktır. Burada, mesaiye vaktinde gelmek ve de vaktinde ayrılmak esas olmalı. Daireye işlemek için gidildiği unutulmamalı. Daireye gelen vatandaşın derdini en seri şekilde çözmek hedef olmalı.

Oysa zaman zaman basına yansımalardan görülmektedir ki, çalışanlardan bazıları işlerine gereken titizliği göstermemektedir. Vatandaş kendisi ile ilgilenilmesini beklerken, memurun uzun süre telefonda sohbet etmesi veya vatandaşın talebine ilgisiz kalması yapılan yanlışlardandır.

Mesaiye vaktinde gelmek yerine ise her zaman geç gelmeyi ve de erkenden daireden ayrılmayı alışkanlık edinen çalışanların olduğu da zaman zaman konu edilmektedir.

Çalışanın mesaiye vaktinde gelip vaktinde ayrılması, çalışanların vatandaşla ilgilenmesi,  elindeki işi süratle bitirmesi, yani bir şekilde mesaisini boş oturarak değil işleyerek tamamlaması o birimin, dairenin yöneticinin sorumluluğundadır.

Verimli bir çalışma için müdür memuruna, müsteşar da müdürüne  neyin niçin yapılıp yapılmadığını sorgulamak zorundadır. Bu yapılmadığı sürece, mesai saatini artırmak veya tatil günlerini azaltmak bir fayda sağlar mı?  Sağlamaz.

Vatandaşın işi günü gününe yapılırsa, hem işler yığılmamış olacak  hem de şikayet değil memnuniyet kazanılacak.

Ülkemizin ihtiyacı, verimli çalışmaktır.