Belkide insanı insan yapan en büyük insani elementlerden, eşsiz ve yegane olan merhamet. Eski düşünür ve filozoflar ki bu İsa’dan önce olan, bilinen bir kaç eserin günümüze gelmiş hali ile, günümüze ulaşmayı başaran, söz ve düşüncelerinden anlaşılıyor ki, o dönemlerde insana dair ne varsa, hepsi mevcuttu ancak en büyük ve insan olmanın erdemini taşıyan merhamet, İsa’ya kadar, düşünce ve eserlede rastlanan bir olgu değildi.
* * *
Günümüzde felsefe üzerine yapılan çalışmalar sonunda, anlaşıldı ki merhamet İsa’dan sonra insanlık üstünde etkin rol oynamaya başladı. Merhamet insani elementlerin en değerlisidir dedik, nedeni gayet açıktır. Merhametli toplumlar hayatın kendisine dair, daha ilerici, yapıcı, iyileştirici adımlar atma konusunda cesur ve zekidir. Bu cesaret ve zekanın gelişimi, yok etmek yerine yaratmanın daha insanı bir kavram olduğunu kavrayınca gerçekleşti.
* * *
Bir şekilde merhametten yoksun, eksilmiş ve ya bir şekilde yitirmiş halklarda, tüketim zihniyeti çok hızlı bir biçimde yer eder, bencilleşme hız bir tırmanışa geçer, hemde merhametten yoksun, bireysel kurtuluş aklı ile en yakındakinin bile akibetini düşünmeden yapılır. Günün sonunda tüketime, bireyselleşmeye, görmezden gelmeye dönüşen, bir şekilde merhametten uzak tavır ve düşünceler bürünen halklar, bu durumdan faydalamak isteyen ve de bizzat bu ortamın yaratıcısı konumundaki sömürü sisteminin zirvesindeki sermayedarların, oluşturduğu, içeriği ise daha da merhametsizliğin ruhu ile dolmuş yönetimleri oluşturur.
* * *
Bu oluşturulan yönetimler ise zaten bireyci, ben merkezci tavırlarını ve yaşamlarını koruyabilmek adına, halkların da içinden önemli bir oranda bu sisteme yatkınlık gösteren bireyselcileri besleyerek, öğretilmiş kölelik sistemi içerisinde var olmaya devam ederler.
* * *
İşte bu en değerli element olan merhametin insanlığın ruhundan çalınması bu kadar korkunç sonuçların yanı sıra, insan katliamlarınında besleyeni durumunda kendine önemli yeri edinir, isanın yüreğini. İşte tam da burada mesele bu küçümen ada yarısına gelir dayanır.
* * *
Sistematik bir biçimde, zamanı ve şartları kullanarak merhameten yoksun yöneticilerin varlığı ile dönüştüğümüz şey yani merhametsiz bencil bireyler. Bu gün yaşadığımız her bir olumsuz, yıkıcı ve ya benzeri bir çok olgunun gerçek sebebi olarak karşımızda duruyor, hatta durmakla kalmayıp direk bize dönüşüyor. Üretken, yaratıcı, tamamlayıcı, iyileştirici olmanın tek yolu merhametimize yeniden kavuşmamız olacaktır.
* * *
Merhamet çok büyük erdemdir, o oldumu empatide gelir, insan olmanın gerekliliğide gelir, bilmenin ne kadar değerli olduğu anlaşılarak, sorgulamanın kendisi de gelir. Merhamet sizsiniz, önce kendinize merhamet edin…..
* * *
Behiç Anibal….