Memleketleri imar ederek, insanları sosyal, ekonomik, kültürel ve ahlaki yönden refah ve huzura kavuşturmak. Bu tanım medeniyetin sözlük anlamı olarak kabul edilebilir. Geçmişten günümüze gelen eski uygarlıkların, arkeolojik kazılarından çıkan çöplerle, o uygarlığın medeniyet seviyesi belirlenebilir.

* * *
Şimdi bizim ülkemizi bir analiz edelim, sosyal olarak çökmüş durumdayız, ekonomik olarak batık durumdayız, kültürel olarak yozlaşmış ve o taraklarda bezimiz bile yok, ahlaki yönden gittikçe kaybediyoruz, refah yalnızca dilde söz, nefes bile almakta zorlanıyoruz. Yani medeniyet karnemiz tamamen kırıklarla dolu, sınıfta kaldık.

* * *
Demek ki medeniyet sürdüğümüz araba, oturduğumuz ev, oturduğumuz koltuk, kullandığımız yol değilmiş. Ne kadar da yanlış bir yol izlemişiz, siyasi olarak şükrancı, sosyal olarak marka, kültürel olarak parayı veren düdüğü çalar, ahlaki olarak bu hayata bir kere geliyorumdu bizim çalışma notlarımız.

* * *

Artık kendimizi hak ettiğimiz medeniyet seviyesine çekme zamanımız gelmedi mi? Nelere çalışacağımız beli, bu sebeble bize bu konuda yardımcı olacak, medeniyeti her anlamıyla yeniden yapılandıracak, tek başına itaat yönetimi değil, tüm halklarla var olanlara ihtiyacımız var…..


Behiç Anibal…