Cumhuriyet Meclisi Ekim’de açılacak.

Siyasilerin tatilleri bitecek.

Cumhuriyet Meclisi’ni daha verimli, tempolu ve bir o kadar da stres katsayısı yüksek bir çalışma dönemi bekliyor.

Ata’mızın dediği gibi: ‘’Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.’’

Dolayısıyla, siyasilerin de sağlıklarına dikkat etmesi, sadece kendilerini değil, devletle ilgili kararlar almaları sebebiyle, toplumu da ilgilendiren bir konudur.

Öncelikle, Başbakan’ımız Sayın Ersin Tatar’ın da Ağustos 2013’te geçirdiği kalp krizinin ardından stent takıldığını da hatırlayalım.

Dörtlü koalisyon döneminde hepimiz şahit olduk.

Sayın Denktaş’a Mayıs’ta, Sayın Özyiğit’e Kasım’da, Sayın Erhürman’a da Aralık’ta olmak üzere, dört parti başkanının üçüne, 2018 yılının son sekiz ayı içerisinde anjiyografi yapılmıştı.

Yaşadıkları stresli dönemin, koroner sendroma (kalp sıkışmasına) neden olduğu aşikardı.

Bu yılın Nisan ayında da Sayın Töre’ye anjiyo yapılarak kalp damalarına iki stent takıldı. Tam da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin alevlendiği dönemlerden birine denk geldi.

Burada herkesin sağlık durumunu yazmaya gerek yok.

Dikkatinizi çekmek istediğim konu, devletin yönetiminde, kritik mevkilerde olanların ve o mevkilerin potansiyel adayları milletvekillerinin sağlıklarına ne kadar dikkat edebildikleridir.

Mecliste doktor milletvekillerimiz var malum.

Belki diğerlerine sağlık tavsiyelerinde bulunuyorlardır.

Yine de yazmadan geçemedim bu konuyu.

Siyasilere sağlık önerilerini.

Umarım tatillerini egzersiz ile değerlendirebilmişlerdir. Zira, meclis koltuklarında uzun süre oturmaları, kas ve iskelet sistemleri ile ilgili ağrılarının artmasına zemin hazırlayacaktır. Ağrı çeken bir kişinin, pek de mutlu olamayacağı malumdur.

Düzenli yürüyüşlere başlamak, günde ya da gün aşırı bir saat kadar yürüyebilmek, bir çok hastalığa karşı koruyucu olacaktır.

Yazın bol bol güneşlenmiş olmaları sayesinde, bağışıklık sistemleri daha kuvvetli bir şekilde kışa girebilirler. Dahası, depolayacakları D vitamini sayesinde, güneş görmeyen meclis salonlarında çalıştıkları sürece, bu vitaminin eksikliğini çekmemiş, çabucak yorulmamış, daha verimli oturumlar gerçekleştirmiş olacaklar.

Su malum. Çok önemli. Yaş ilerledikçe su içme oranı da azalıyor. Günde en az 2-2.5 litre su içmelerini, yazın bunu 3-3.5 litreye çıkarmış olmaları gerekiyor. Bu sayede, vücutlarındaki toksinleri daha kolay atabilecekler, beyinlerinde kan döngüleri daha hızlı olacak, kendilerini daha enerjik ve daha dinamik hissedeceklerdir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmaktan kurtulmaları da cabası. Üstelik, kadın siyasilerimizin de, su içmeleri sayesinde, hiç çaba göstermeden, yüzlerine ekstra bir canlılık gelecektir.

Kalp sağlığı belki de her şeyden önemli. Dolayısıyla, Cumhuriyet Meclisi açılmadan önce, henüz vakit var iken, bir kardiyoloji kontrolünden geçmeleri belki de en doğru sağlık yaklaşımı olacaktır.

Hazır gitmişken, küçük bir genel sağlık taraması ile, şeker ve kolesterol düzeylerine, safra keselerinin durumlarına bir baktırmalarında da fayda olacaktır. Malum, seri davetler ve bozulan beslenme düzeni, sindirim ve damar hastalıkları risklerini beraberinde getirebiliyor.

Kalp sağlığı kadar önemli bir konu da ruh sağlığıdır malum.

Bu dönem, Cumhuriyet Meclisi’nin eskilere göre daha gergin oturumlara ev sahipliği yapması kuvvetle muhtemel. Dolayısıyla, içsel gerginlik de had safhada olacaktır. Yapılması gereken en iyi şey, ortamı germemek olsa da, buna alışık olmadığımız için, bireysel stres yönetimi de ön olana çıkıyor.

Dolayısıyla, siyasiler, yoga, meditasyon, namaz, hobi gibi uygulamaları inanç, ideoloji ve ilgilerine göre seçebilirler.

Meclis binasının içinin havadar ve aydınlık olması da yabana atılmamalıdır.

Ortama soğuk buhar ile yayılacak nane kokusu ile zihinleri açmak ve çalışma performansını artırmak, lavanta kokusu ile stresi azaltmak mümkündür. Bunlar da denenebilir.

Sonuç olarak, Cumhuriyet Meclisi’nin değerli siyasilerini, fiziksel ve ruhsal yönden yıpratıcı bir dönem bekliyor. Meclis açılmadan önce ve Meclis açıldıktan sonra, sağlıkları ile ilgili ne gibi koruma önlemlerinin alınabileceğini, doktor milletvekillerimiz ile birlikte çalışabilirler.

Nasıl sporculara değer katan unsurlar, sağlıklı olup verimli oynamaları ise,

Her siyasetçi de, siyasi arenada, halk adına performans sergileyen birer oyuncu olduklarını unutmamalıdırlar.

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899