Tıp- iş in grevi sürüyor.Kamu hastanelerinde Aciller dışında hasta bakma yok.Sebep aslında Yüksek Mahkeme’den kamu doktorlarının ikinci iş yapmasını önlemeye yönelik kararı.

Sağlık bakanı Sucuoğlu, 2011 yılı sonrası işe başlayan hekimlerin kök maaşına 2 bin 200 TL artış yapıldığını, bu artışla birlikte 4 bin TL olan yeni hekim maaşının 6 bin 200 TL’ye yükseldiğini ifade ederek, nöbetlerle beraber bu tutarın 10 bin TL’ye yükseleceğini, 2011 yılı öncesi işe başlayan hekimlere de bin 200 TL artış verildiğini, 2011 yılı öncesi işe başlayan hekimlerin yapılan artış ile maaşlarının 7 ile 10 bin TL arasında değişeceğini, kıdemine göre belirleneceğini ifade eden Sucuoğlu, bu tutarın nöbetlerle birlikte daha da artacağını açıkladı.

Kamu doktorlarına da artık polikilinik yapın devlet hastanelerine gelen hastalara bakılması gerektiği gibi bakın tamam eksikliklerimiz var ama birazda devletinizi insanı insanınızı düşünerekte hizmet verin diyor.

Ve ekliyor tüm bu çabalara rağmen  grev sırasında polikilinik yapmayıp başka bir hastanede hasta bakan ameliyat yapan doktorlar var diyor.

Kamu hastanelerinde çalışan doktorlar yapılan maaş artışınıda yeterli görmüyorlar.Tıp İş bunun için grev sürecek diyor.

Küba insan odaklı sağlık sisteminde dünyada önemli bir yere sahip  daha devrimin ilk yıllarında diğer ülkelere sağlık hizmeti götürmeye başlamış bir ülke. Bugüne kadar yaklaşık 100 ülkeye sağlıkçılarla birlikte sağlık yardımı gönderen Küba, bu ülkelerin bir çoğunda da hastanelerin, tıp fakültelerinin kurulmasına yardım etti. Onlarca ülkeden on binlerde öğrenci de Küba’da sağlık eğitimi aldı.Kübada . Üniversiteden mezun olur olmaz dünyanın bir ucuna sağlık hizmeti vermek için yola düşen sağlık emekçileri, son derece adanmış bir biçimde çalışıyorlar.

Hait’de sağlık hizmeti vermek için gönüllü bulunan Sosyalist Kübalı bir doktorun Prensa Latina muhabirine verdiği yanıt, nasıl bir motivasyonla hareket edildiğini gösteriyor:

“- Yorgun musunuz?

-Çok çalıştığımız, günlerce uyumadığımız doğru, ama yardım etme tutkumuz öylesine büyük ki kendimize yorgunluk duyma hakkı tanımıyoruz. Aksine keşke daha fazla yardım etmeyi başarabilseydik.”

Ve son bir anekdot.

Küba’da doktorlar 30 dolar maaş alıyormuş.Benim duyduğum son zamla bunun 65 olduğu.

Ne kadar utanç verici!

Uğruna savaşarak devrimine katkı koyduğu Küba’nın Sanayi Bakanlığı makamını elinin tersiyle iterek Bolivya dağlarına 30 dolar bile istemeden yine beleşe giden Doktor Che'de çok ayıp etmiş.

Mesele ahlaki düzeyde  tartışılınca aslında tüm bunlar için sosyalist olmak gerekmediği, dinin fazileti ,insana insanlığa verdiğiniz değer, İslamın ahlak anlayışının ve önemliside vicdanın yeteceği de teorik olarak düşünülebilir.Ama yok, artık ülkemizde teorik olarak bile bu savunulabilir olmaktan çıktı diyenler varsa onlarada bir şey diyemem. Haklıdırlar..