Demek ki zihniyetimiz değişmemiş.

Koronavirüs bile değiştiremeyecek gibi görünüyor.

Koronavirüs sürecinde yaşadıklarımıza şöyle bir bakınca, güneşin batıdan doğacağına ancak ganimet zihniyetinin değişmeyeceğine daha çok inanır oldum ne yazık ki!

Maskelerde bunu yaşadık. Bir TL’lik maskeyi 6 TL’ye bile bulamaz olduk.

Yiyecek yardımlarının hedef kitlelere gidemediğine üzüldük bazen de.

Marketleri, temel gıda ihtiyaçları için açık tutarken, bazı ayrıcalıklı market görünümlü alışveriş merkezlerinin karlarına kar katıldığına şahit olduk.

Ganimet konusunda en büyük voleyi belki de devlet vurdu diyebiliriz. Petrol fiyatları tüm dünyada düşerken, benzin ve mazot fiyatlarında indirime gidilirken, bizdekiler eski tarifeden nemalanmaya devam ediyorlar.

Bir de, Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne ait tıbbi malzeme deposunun, her ne hikmetse ‘’hızlıca tükenmesi’’ ile ilgili akıllarda soru işaretleri belirdi son tahlilde…

Ve tabii Avrupa Birliği’nden UNDP aracılığıyla gelen tıbbi yardımlar konusu. Belirlenen ücret 5 milyon Euro. İyi para! Ağız sulandırıcı türden. Kime nasıl dağıtılacağı konusunda ise, musluğun başındakiler karar verici.

Geçmişte yaşanılanlara ne kadar da çok benziyor, değil mi?

Örneğin, UNDP aracılığıyla PCR test kitleri geldi. Hangi kitler? Kişi başı maliyeti en pahalı kitler belli ki. Hani şu, aynı fiyata 5 kişiye test yapılabilecek iken ısrarla alımı istenen kitler. Ancak, ne bu kitlerin arkasındaki isimler ortaya çıktı ne de bunu alıp da bizlere teslim eden UNDP sorguladı! Devamı da gelecek üstelik!

Diğer taraftan, iki gün önce Bakanlar Kurulu bir karar aldı.

Sağlık Bakanlığı AB finansmanıyla hizmet alımı yapacak denildi.

Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) arasında bir protokol imzalanmış. Bunu da Bakanlar Kurulu onaylamış. Konu, biz özelde, serbest çalışan sağlık çalışanlarını ilgilendiriyor ama ne Sayın Sağlık Bakanı’mız Dr. Ali Pilli, ne de Sayın KTTB Başkanı Dr. Özlem Gürkut, bu konuda muhataplarına bilgi veriyor.

İçeriğine baktığımızda ise, AB’nin sağlayacağı katkı ile Sağlık Bakanlığı’nın 3 ayı geçmeyecek şekilde Temmuz ayı ortasına kadar devam edecek şekilde sağlık alanında doktor ve diğer sağlık çalışanlarından yaklaşık 20-25 kişi olmak üzere, özel, serbest, bağımsız çalışanlar arasından tabipler ile diğer sağlık çalışanlarından sözleşmeli olarak hizmet alımı yapacağını, AB’nin ise bunu finansal olarak destekleyeceğini anlıyoruz.

‘’Bunun neresi ganimet zihniyeti?’’ diye soranlarınız olabilir.

Bunu ‘’yaşayınca göreceğiz’’ diye hemen cevaplayabilirim.

Zira, hali hazırda bu yazımı hazırlarken, yatan COVID-19 hastamız toplamda onyedi. Yeni vaka yok. İleride olabilir evet. Ama sağlık personeli hali hazırda yeterlidir.

Zira, yine Sayın Sağlık Bakanı ve Sayın KKTB Başkanı’nın, birkaç hafta önce, yani COVID-19 yoğunluğunun zirve yaptığı dönemde yapmış oldukları bir çalışmada, özelden doktor ve sağlık personeli desteği talebinde bulunmaya henüz ihtiyaç olmadığı, tüm olanaklar tüketildikten sonra tercih sıralamasında dördüncü sırada değerlendirileceği kararı alınmıştı.

Şimdi ne değişti?

AB’den para geldi para!

Taptaze, sıcacık Euro’cuklar bunlar.

Birilerin bunları da ‘’değerlendirmesi’’ lazım.

Nasıl peki?

Halkın hayrı için derseniz, daha çok ama çok beklersiniz.

Önce, genişletilmiş KTTB Yönetim Kurulu oluşturulacak. Bu yönetim kuruluna, devletten ayrılıp da hala sıcak paranın tadına varamayan birkaç doktor dahil edilecek. Sonrasında, AB’nin gözünü boyamak amacıyla COVID-19 ile mücadele için birkaç çalışma başlığı belirlenecek. Sonra bu sevgili, vatanperver, milliyetçi, hümanist, özverili, sorumluluk almaktan kaçmayan, elini değil taşın altına koymak, başını kayanın altına sokmaktan çekinmeyen, başta emekçi meslektaşlarımız ile, yanlarındaki bazı sağlık çalışanlarına, AB’den gelecek bu ‘’kutsal para’’, çam sakızı çoban armağanı nev’inden, kendilerine takdim edilecek!

Halkımız her gün, boğazından geçecek lokmayı kuruş kuruş hesaplamakla çırpınırken,

Bazıları da AB ganimetini kursaklarından midelerine akıtırken duydukları hazzı yaşamakla meşgul olacak…

Böylece, ganimet konusunda bir deja-vu da Koronavirüs sayesinde yaşanacak!

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899