Köpek, görünüş ve büyüklükleri farklı 400’den fazla ırkı olan etçil ve memeli bir hayvandır. Kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyasına yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvandan biridir. Dünyada 400 milyondan fazla köpek vardır.
Bilindiği gibi köpek için it kelimesi de kullanılmaktadır. Tabii ki yavrularına da enik denirmiş.
Köpekler, yıllardır insanoğlunun av partneri, koruyucusu ve arkadaşı olagelmiştir.
Bakıldığında insanoğlu, köpekleri, bekçi köpeği, çoban köpeği, av köpeği, refakatçi, engellilere yardım, arama kurtarma ve polis köpeği gibi görevlerde kullanmaktadır.
Ülkemizde vatandaşlar, köpekleri en fazla, av köpeği, bekçi köpeği, çoban köpeği ve süs köpeği olarak kullanmaktadırlar.
Öncelikle köpek besleyecek kişiler buna hazır olmalılar. İlk başta onu sevmeleri gerekir. Çünkü küçük iken sevimli olan bu hayvanlar büyüyünce bakım ve idamelerini de sabırla yürütmeniz gerekecektir. ‘Bakacağım’ diye alıp sonra da sokağa salmak hoş değildir.
Ava merakımdan daima av köpeği beslemeyi tercih ettim. Küçük alıp büyüttüğüm gibi, avcıların Dikmen ovalarına bırakıp da köye gelip köpeklerimin yanında yaşamaya başlayanları da arayan olmadığı zaman sahiplenerek bakmışımdır.
O beğenilmeyip atılan bir çok köpekle ben yıllarca güzel av yaptım.
Küçükken gerekli aşılarını, büyüdükleri zaman ise oluşan parazitlerini yok etmek için bakımlarına özen gösterilmelidir.
Veteriner Dairesi senede bir ekinokok muayenesi yapmaktadır. Bunun yanında köpek besleyenler de bağırsaklarında herhangi bir kurt veya başka parazit gördükleri zaman veterinerden gerekli ilaç ve hapı alarak vermelidirler.
Bir de onları ciddi rahatsız eden kene ve pireler var. Köpek sahibi bu açıdan da köpeğini kontrol etmelidir. Kenelerin çoğalması köpeğin ölümüne bile sebep olabilir. Pireler ise hayvanı rahatsız ettiklerinden köpek vakitsiz havlamaktadır. Belki de bir yerde sahibinden yardım istemektedir.
Köpekler niçin havlar? Yakınlarına yabancı bir köpek gelirse. Yakınlarına kedi gelirse. Aç ise. Bir de parazitlerin yarattığı bir rahatsızlığı varsa mutlaka havlar.
Bir bakarsınız yemeğini verdiniz, suyu da var ama köpeğiniz havlıyor. Önce yakında kedi veya başka köpek var mı bakarsınız. Bunlar yoksa bilin ki herhangi bir parazit hayvanınızı rahatsız etmektedir. Özellikle pireler hayvanı ısırdıklarından onu rahatsız etmektedirler. Bir de karınlarında en fazla görülen tenya kurtlarından varsa bunlar hayvanı erken acıktırdığından bağırma nedeni olabilir.
Bu tür durumlarda hayvanın havlaması devamlıdır. Köpeğin sahibi bu durumda gidip hayvana bakmalıdır. Köpekler gereksiz ve vakitsiz havlamazlar. Gece devamlı havlıyorsa buna neden olabilecek üç unsur vardır. Yabancı insan, başka köpek veya kedi.
Titizliğimden köpeklerimin havlamalarına kulak veririm.
Geçmişte bir yaz gecesi köpekler sürekli havlamakta idi. Kalkıp baktım. Tanımadığım biri yanlarında. Bir sopa alıp yürüdüm. Köpek çalmaya geldi diye düşündüm. Bir de baktım adam sarhoş. Çok içtiğinden nereye gittiğinin farkında değil. Onu köy meydanına doğru yönlendirdim. Fazla sallanmamasını yoksa polis çağıracağımı söyledim. Adam benden biraz uzaklaştıktan sonra sövmeğe başlamaz mı?
Bugün köpek bakım konusunu yazmamın nedeni, sevdiğim, değerli bir doktor kardeşimin istemindendir. Neden? Komşusu köpek beslemeye başlamış ama köpek devamlı havlıyormuş. Köpeği beslemek güzel ama onun bakım ve ihtiyaçları için titizlik göstermezseniz, hem size hem de komşularınıza rahatsızlık verir. Severek aldığınız bir köpek size ve komşularınıza huzursuzluk kaynağı olur.
Köpek beslerken komşularımıza da saygı duymalıyız.