Ülkemizde 5000 den fazla Apartman var ve bu Apartmanlarda 100 000

den fazla insan yaşıyor.

Bunların en az yarısında kat malikleri arasında sorun var.

En az 50 000 yani.

Birbiri ile konuşmayan ,selamlaşmayan belki mahkemelik 50 000 mutsuz

insan.

Neden?

Çünkü birçoğumuz Apartmanda nasıl yaşanır.Sorumluluklarımız nedir

bilmiyoruz.

Şark kurnazlığına yatanlar birtarafa işin esası çoğumuz bilmediğimizi

okuyup öğrenmiyoruz.

Cehalet her kötülüğün anası boşuna denmemiş.

Böyle oluncada bir süre sonra sorunlar başlıyor.

Apartman giriş kapısı bozuldu kim tamir edecek.Dış cephede sıvalar döküldü

kim yapacak.Merdiveler pislik içinde kim temizletecek.Rögarlar taştı

çatı akıttı kim tamir edecek.

Bu durum bir Ombudsman raporuna bile yansımış

Sayın Hasan İlker, Girne’de Turan Güneş Sokak, Panorama Apartmanı, No:3

adresindeki dairesine, daire komşularının yarattığı düzensizlik ve pislik

nedeniyle giremediğini, apartmanın koridorlarında köpek beslendiğini, mezkûr

apartmanın ortak alanlarının apartman sakinleri tarafından temiz

kullanılmadığını, müşterek alanların tamamen işgal edildiğini, Girne Belediyesi

ve Girne Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri tarafından zaman zaman

Panorama Apartmanının temizlendiğini ancak kısa sürede konu apartmanın

tekrardan eski haline döndüğünü iddia ederek konunun soruşturulması için

ombudsmandan yardım talebinde bulunur.

Ülkemizde bu tür mekanlarda yaşayan oldukça çok sayıda kişi olduğunu

düşünürsek rapor apartmanda yaşayan her bireyin sorumluluklarını öğrenmesi

açısından önemli diye düşünüyorum.

En azından ülkemizeki kamu makamlarını gereksiz şekilde meşgul etmemek

adınada okuyup öğrenilmesi gereken ibareler içeriyor.

Ülkemizde Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası diye bir yasa var .

35/2010 sayılı Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasasının 6’ncı maddesi Kat Mülkiyetinde ve Kat İrtifakında Ortak Kullanım Alanlarının ne olduğunu belirlemektedir.

Ortak kullanım alanları, sözleşme ile belirlenebilir. Ancak yapılacak sözleşmelere bakılmaksızın temeller, duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, çamaşır kurutma yerleri, ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında olan yuvalar ve kapalı kısımlar, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar ve çatı kısımları bu Yasa uyarınca ortak kullanım alanı sayılıyor.

Girne’de Turan Güneş Sokak’ta bulunan Panorama Apartmanında yerinde yapılan incelemede mezkûr apartmandaki koridorların, merdivenlerin, merdiven sahanlıklarının, boşlukların ve bina çevresinin çok kirli ve kötü durumda olduğu, apartmandaki ortak alanda kontrolsüz olarak köpek beslendiği, apartman sakinlerinin iyi bir ortak yaşam için gerekli çabayı göstermedikleri ve ortak yaşam kurallarına uymamaları nedeniyle çevre kirliliğine ve rahatsızlığa sebebiyet verdikleri tespit edilmiş.

Girne Belediye başkanı nidai güngördüde Belediyenin herhangi bir sorumluluğu bulunmamasına rağmen mezkûr apartmanda gerekli temizlikleri yaptığını belirtmiş, apartman sakinlerinin, bu ve buna benzer konularda daha duyarlı olmaları gerektiğine inandığını vurgulamış.

Ayrıca Sayın Güngördü, mezkûr Apartmanda köpek beslenmesine ilişkin şikayet ile ilgili apartman sakinlerinden söz konusu köpeğin sahibi, 5 numaralı dairede ikamet eden Sayın Şevket Gezer’in ikaz edildiğini bildirmiş.

Buna karşın Ombudsmanın raporunda Girne Belediyesinin 51/1995 sayılı Belediyeler Yasasının 25’inci maddesinde belirtilen usulü izlemediği ve apartmanın içinde ve dışında yaşanan kirlilik ve düzensizlik problemiyle ilgili tüm apartman sakinlerine, ortak alanda beslenen köpek ile ilgili de köpeğin sahibi Sayın Şevket Gezer’e yazılı ihbar göndermediği tespit edilmiş.

Girne Belediyesi Başkanı Sayın Nidai Güngördü’nün, 51/1995 sayılı Belediyeler Yasasının 25’inci maddesinin 2’nci fıkrasında Belediyelere verilmiş cezai yaptırım yetkisini kullanması gerektiği ama bunu yapmadığınıda raporda belirtilmiş.

Söz konusu Apartmanın müşterek alanlarının apartman sakinlerine ve/veya insana ve çevreye rahatsızlık verecek şekilde kullanılmasına göz yummamak gerekir diyede not düşmüş.

Sayın Nidai Güngördü, Belediyenin sorumluluğu olmamasına rağmen Panorama Apartmanındaki kirliliğin belediye ekipleri tarafından ortadan kaldırıldığını belirtmiş olmasına karşın ombudsmanın uyarısı bu noktada da önemli

Sayın Ombudsman bakın ne diyor;

Bu noktada belirtmekte yarar vardır ki, konu apartmanın ortak alanlarını ve dışını daimi veya periyodik olarak temizlemek Girne Belediyesinin görevi olmamakla birlikte, rahatsızlığı gidermek amacıyla Belediyenin Temizlik Ekipleri tarafından yapılan temizliğin de mezkûr Belediyenin sorumluluğu dışında olduğunu söylemeye kanaatimce imkan yoktur.

Nitekim 51/1995 sayılı Belediyeler Yasasının 23’ncü maddesinin 7’nci fıkrası tahtında gürültü ve rahatsızlıkları önleyici önlemler almak Belediyenin başlıca görevleri arasındadır.

Belediyeler Belde halkının sağlık, esenlik, huzur ve refahını, beldenin temizlik ve düzenini, tarihi ve kültürel yapıların ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla, mezkûr Yasanın verdiği yetkileri kullanarak aykırı hareketleri engelleyebilir, düzeltilmesi için emir verebilir ve uyulmaması halinde cezalandırabilirler.

35/2010 sayılı Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasasının 18’inci maddesi tahtında kat malikleri ve/veya kiracıları arsa payları oranında ortak kullanım alanları üzerinde hak sahibidirler. Aynı Yasanın 20’nci maddesi uyarınca ortak kullanım alanları kullanılırken apartman sakinlerinin gerekli dikkat ve özeni göstermeleri, birbirlerini rahatsız etmemeleri gerekmektedir.

Girne’de Turan Güneş Sokak’ta kain Panorama Apartmanında yaşayan mal sahipleri ve/veya kiracıların bu hususlara özen göstermediği ve bu nedenle apartmanda sorunlar yaşandığı aşikardır.

Konu apartmanın temizliğinin, bakımının ve düzeninin sağlanabilmesi için bir Yönetim ve/veya Yönetici ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Yine aynı Yasanın 36’ncı maddesinin 1’inci fıkrası tahtında kat malikleri kendi içlerinden veya dışardan seçecekleri bir kişiyi yönetici olarak atayabilirler. Aynı maddenin 6’ncı fıkrasına göre eğer kat malikleri toplanıp bir yönetici atayamazlarsa kat maliklerinden biri Girne Kaza Mahkemesine başvurup bir yönetici atanmasını talep edebilirler.

Kat malikleri ortak alanları kullanma hakkına sahip olmakla birlikte Apartman gibi ortak yaşamın söz konusu olduğu yerleşim alanlarında diğer kat maliklerine karşı kat maliki sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların layıkıyla yerine getirilebilmesinin sağlanması için söz konusu apartmana bir Yönetici atanması gerekmektedir.

Bu sadece bir örnek .Ülkemizde buna benzer onlarca sorun var.

Artık zamane komşuluklarda komşu komşunun külüne değil imzasına muhtaç.

Düzenli ve temiz bir çevre için birlik olmalıyız, komşuların huzuruna sükununa dikkat etmek zorundayız…

Birilerinin vurdumduymazlığı, hepimizi vurdumduymaz yapmasın yapmamalı.

Apartmanda oturmak bir kültür, bir sorumluluğu benimseme işi ve yerel yönetimlerde bunun bir parçası.Herkes üzerine düşeni yapmalı.