Aşı, dijital kimlik, dijital para, paylaşımların gizliliği, Starlink uyduları derken, anladık ki siber güvenlik devletlerin öncelikleri arasına girdi.

Bizim devlet büyükleri uyusun, her şeyi ya Avrupa Birlği’nden ya da Türkiye’den bekleyedursun.

Dünyanın en küçük devletleri bile siber güvenliklerini gözden geçirmeye başlamışken, siyaseten bile iki yakasını bir araya getiremediği aşikar olan bir devlet yönetimi zihniyetini gördükçe insan isyan ediyor.

Güney Kıbrıs’ta Mayıs 2018’de devlet-özel işbirliği ile, CyCSO-Kıbrıs Siber Güvenlik Organizasyonu kuruldu. Üstelik Kıbrıs Ticaret Odası ve Nörobilim Enstitüsü de katılımcıları arasında! (Nörobilim geleceğin alanlarından birisidir.)

Bu organizasyon, aynı zamanda Avrupa Siber Güvenlik Organizasyonu’nun da kurucuları arasında yer alıyor!

İcra Müdürü Konstantinos Tsurtos: ‘’Tehlikeleri anlayan bilgilendirilmiş dijital vatandaşlar istiyoruz.’’ dedi.

Asıl amaç, Kıbrıs’ın siber güvenlik ağı aracılığı ile Avrupa’ya bağlanması!

Biz ne yaptık?

Bizim devlet ‘’siber uykuda’’ o kadar! Alacakları oylar güvende kalsın yeter çoğu siyasiler için!

Aslında bir şeyler yapılmaya çalışılmış, devlet de işin içerisine çekilmeye çalışılmış.

Şaka bir yana, ülkemizde de Türkiye’nin desteğiyle mi dersiniz zorlamasıyla mı dersiniz, bir siber güvenlik girişimi olmuş.

Projenin adı; Kıbrıs’ın Siber Kahramanları (https://kibrisinsiberkahramanlari.org/).

Proje, Kasım 2019 tarihinde hayata geçirilmiş.

Projeyi hayata geçirenler; IntelProbe (‘Yeni Nesil Savunma Teknolojileri’, ‘Siber Tehdit İstihbaratı’ ve ‘Siber Güvenlik’ çözümlerinde uzmanlaşmış bir Türk şirketi.), TÜSİDAM:Türkiye Stratejik Teknoloji Dönüşümleri Araştırma Merkezi ve KKTC Başbakanlık Gençlik Dairesi.

TÜSİDAM Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda proje başkanı Sayın Batuhan Tosun, projenin ana amacını, ‘’milli siber güvenlik şuuruna sahip gençler yetiştirmek’’ olduğunu ifade etmiş mesaj kısmında.

Proje kapsamında, katılımcılara bilişim ve siber güvenlik temelinde farkındalık eğitimleri yapılıyor, eğitsel kitaplar dağıtılıyor, uygulama sınıfları açılıyor, seminerler yapılıyor, burs, staj ve iş olanakları tanınıyor.

Peki bu projeden bizler ne kadar haberdarız?

Ben yakın zamanda haberdar oldum. Siber güvenlik kaygıları ile durumumuzu araştırırken, tesadüfen web sayfalarını buldum.

Buna benzer projeler olmasa da bazı üniversitelerimizin de siber güvenlikle ilgili toplantı ve panel geçmişleri var ama yine çoğu aktiviteler gibi ‘’tanıtım’’ aşamasında kalıp hayata geçmemiş.

Kanımca şu anki Başbakan Sayın Saner’e sorsanız, bu projeden haberi bile yoktur.

KKTC’nin gözü kara, gerçek anlamda toplumcu, gerçek anlamda halkçı ve gerçek anlamda gençlerin önünü açan bir lidere, çölde susuz kalmış derecesinde ihtiyacı olduğu kesindir.

KKTC’nin, ‘’yeni normal’’ adı altında değişen ve değiştirilen dünyada, vizyon ve misyon sahibi projelere hiç olmadığı kadar ihtiyacının olduğu kesindir.

Kıbrıs’ın Siber Kahramanları projesi, gelecekte neleri tetikleyecek, hangi aşamalardan geçecek bilinmez ama, KKTC’nin siber dünyada ‘’ıssız ada’’ olamayacağı da aşikardır.

KKTC’nin jeolojik ve politik stratejik konumuna bir de siber stratejik konumunun eklenmesi gerektiği aşikardır.

Bunu gören gözler görür, düşünen beyinler elbette bilir.

Yapıp hayata geçirenler ise kahraman olur.

İletişim: 0542-8529899