Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi parti başkanlarıyla görüşmesinden sonra basına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Akıncı, bugünkü gündemlerinde sadece seçim tarihinin değil, kabine değişikliğinin de olduğunu söyledi.

Mustafa Akıncı, bu değişikliğin aslında kamuoyunun beklediği bir değişiklik olduğunu kaydederek, Başbakan’ın, Turizm ve Çevre Bakanlığı’na Kutlu Evren’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Aytaç Çaluda’nın getirilmesi önerisinde bulunduğunu söyledi.

Çaluda’nın dokunulmazlığının Meclis kararıyla kaldırıldığını, hakkında bazı iddialarla hazırlanan dosyalar olduğunu anımsatan Akıncı, Başsavcıyla yaptığı görüşmeye ve bu görüşmede kendisine aktarılan bilgilere değindi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Çaluda’nın 15 Eylül’de bir duruşması olacağını, aleyhinde de 37 dava bulunduğunu belirtti.

“MAHKEME SONUÇLANINCAYA KADAR KİMSEYİ SUÇLAMAK DURUMUNDA DEĞİLİZ. BÖYLE BİR TAVRIM SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Akıncı, “Mahkeme sonuçlanıncaya kadar kimseyi suçlamak durumunda değiliz. Böyle bir tavrım söz konusu olamaz ancak bunlar Çaluda’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bakanlık müdürlüğü yaptığı döneme ait iddialar ve konulardır. Hakkında böyle iddialar olan bir kişiyi buraya bakan olarak atamak Cumhurbaşkanı’nın onay vereceği bir işlem olamaz. O öneriyi onaylamam mümkün değildi. Başbakan bunu yeniden değerlendirdi ve değişikliği teke indirerek benim de onayladığım şekliyle Turizm Bakanlığı’na yeni bir bakan atanmış oldu” dedi.

“İSTİFA HAKTIR, KULLANMAK İSTERSENİZ KULLANIRSINIZ”

YDP Genel Başkanı’nın “istifa ve 45 gün takviminin çalıştırılması” açıklamasının sorulması üzerine Akıncı şunları kaydetti:

“İstifa haktır, kullanmak isterseniz kullanırsınız. Bunu Sayın Denktaş zamanında belli bir hedef için yaptı. Biz salgın ortamının içinden geçiyoruz ve sağlık nedeniyle ertelenmiş bir seçimden söz ediyoruz. Nasıl ki bu erteleme ortak akılla yapıldı, ortak akılla erkene alınması çok daha sağlıklı olur. İçinde bulunduğumuz koşulları sağlıklı değerlendirirsek önerinin bizi akıl yolunda buluşturması gerek. Zorlamayla bir şey yaptırma eğilim yok. Gelişmeleri görelim, değerlendirmeleri yeniden yaparız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sınır kapıları konusundaki soru üzerine güneydeki ve kuzeydeki yönetimlerin tavırlarından kaynaklanan yanlışlar söz konusu olduğunu belirterek, bunları anlattı.

“SON DERECE MAHCUP EDİCİ BİR DURUM”

Akıncı, “Onların adımlarına karşı bizdeki inatlaşma ve yanlış kararların ötesinde bir türlü içime sindiremediğim bir durum da var. İki Toplumlu Sağlık Komitesi bilimsel temelde çalışıyor. Rum tarafı epidemiyolojik raporunu sundu. Geçen hafta güncelleyerek ikinci raporu sundu. Biz hala birinci raporu sunamadık. İki buçuk sayfalık adına geçici rapor denen bir rapor söz konusu. Dışa, sanki bu toplumda epidemiyolojik rapor hazırlayacak yetenekte insanımız yokmuş görüntüsünü vermek son derece mahçup edici bir durum” dedi.

“KADEMELİ, AKILCI, İKİ TARAFIN DA İNSANLARINI TEHLİKEYE DÜŞÜRMEYECEK AÇILIMLAR YAPILABİLİR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, ada içindeki iletişimin çok daha iyi olması gerektiğini belirterek, “Kademeli, akılcı, iki tarafın da insanlarını tehlikeye düşürmeyecek açılımlar yapılabilir. Birlikte hareketi daha fazla yapabilmeliyiz, iş birliğini artırabilmeliyiz. Bazı yanlışlıklar nedeniyle kopukluklar olsa da, bu kopuklukları bir an önce bertaraf edip Rum tarafıyla da ortak akılla hareket etmeyi başarmalıyız” şeklinde konuştu.

“BENİM AKLIM BİLE BİLE YANLIŞ YAPMAYI ALMAZ”

Çaluda ile ilgili önerinin onaylanmayacağının bilindiği konusunda yorumlar olduğunun söylenmesi ve bu konudaki değerlendirilmesinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bilinerek yapılan bir hareket olduğunu düşünemem. Benim aklım bile bile yanlış yapmayı almaz” dedi.

“Hükümetin size karşı bir tavrı mı var?” sorusu üzerine Akıncı, “Sağlık gibi, kapılar ya da başka konular gündeme geldiğinde sırf Cumhurbaşkanı’na karşı bir tavır sergileniyor algısının olması son derece üzücü. Böyle olmamalı. Hepimiz halkın sağlığını düşünüyoruz. Ortada ciddi tutarsızlıklar görünce bunu seslendirmeden de edemiyoruz” şeklinde konuştu.

Güney’de çalışanlara karantina uygulaması şartı konduğunu anımsatan Akıncı, “Bir gece vakti, ansızın bir uçak gelecek, özel izinle… Bu insanlar ne gümrükten geçecek ne karantinaya  girecek… Muamma bir ziyaret iki günde bitecek. Bunları söylerken yatırıma karşı mı oluyoruz? Yatırım olacaksa olacak, ama önce devlet ciddiyetini ortaya koymalısın ki yatırım gelebilsin” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, polisten aldığı raporda gelenlerin karantina otelinde kalmadıklarını okuduğunu, bazılarının Mağusa’ya götürüldüğünü öğrendiğini söyledi.

Akıncı, “Ortada kabul edilebilecek bir durum yok. Böylesi vahim hatalar yapılmamalı. Sadece sağlık değil bu topluma saygının bir gereği ve kendi kendine öz saygının gereğidir. Hükümet edenler kendini bu duruma düşürmemelidir” dedi.

Haber: Rahme Çiftçioğlu

Fotoğraf: Erol Uysal

Editör: TE Bilisim