Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü (GAE)’nin19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anketinin sonuçları Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

KKTC genelinde 5 ilçe merkezinde ve kırsalında 8 Mart’ta 1532 kişiyle 126 anketör, 28 denetçi ve 4 koordinatörün katılımıyla yapılan “KKTC 2015 Cumhurbaşkanlığı SeçimAnketi”nde,“19 Nisan 2015 günü yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunuzu hangi adaya vereceksiniz?” sorusunayüzde 32.9 Derviş Eroğlu, yüzde 22.9 Sibel Siber, yüzde 15.8 Mustafa Akıncı, yüzde 5.1 Kudret Özersay, yüzde 0.8 Mustafa Onurer veyüzde 0.4 de Arif Salih Kırdağ yanıtı verdi. Kararsızların oranı yüzde 12.8, oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 9.3 çıktı.

YÜZDE 46.1 “İKİNCİ TURA KALIR” DEDİ

GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, “Sizce seçim ikinci tura kalır mı?” sorusuna ise yüzde 46.1 evet, yüzde 28 hayır dedi. Ankete katılanların yüzde 25.5’i ise fikri olmadığını ifade etti.

Ankete katılanlara “Bu seçimde adaylar birinci turda salt çoğunluğu elde edememeleri halinde ikinci turda oluşabilecek eşleşmelerde hangi adaya oy vereceksiniz?” sorusu da yöneltildi.

Buna göre ikinci tur için Eroğlu ile Siber’in yarışması ihtimaline karşılık yanıtlar yüzde 42.8 Eroğlu, yüzde 30.9 Sibel Siber oldu. Yüzde 26.3’lük kısım ise oy kullanmayacağı yanıtını verdi.

İkinci turda Eroğlu ile Akıncı’nın yarışma ihtimalini içeren soruya ise yüzde 44.2 Derviş Eroğlu, yüzde 26.5 Mustafa Akıncı yanıtını verdi. Bu bölümde de yüzde 29.3 oy kullanmayacağını söyledi.

Ankette, “Sizin tahmininize göre 2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?” sorusunda verilen yanıtlarda ise yüzde 41.7 Derviş Eroğlu, yüzde 21.7 Sibel Siber, yüzde 17.8 Mustafa Akıncı, yüzde 15.5 fikrim yok, yüzde 2.3 Kudret Özersay, yüzde 0.5 Arif Salih Kırdağ ve yüzde 0.5 Mustafa Onurer sonuçları ortaya çıktı.

Basın toplantısına GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı, GAE Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAE Yöneticileri Erhan Vechi ve Erhan Özkan,Yrd. Doç. Dr. Sualp Davut, Gülhan Nalbantoğlu ve Doç. Dr. Zafer Ağdelen anket yöntemi, örnekleme ve anket sonuçlarını aktardı. GAE Koordinatörü Hasan Erçakıca da ayni anket içinde yer alan Cumhurbaşkanlığına yönelik sonuçları açıkladı.

Anket için ülke genelinde 18 yaş üzerindeki 1532 KKTC vatandaşıyla görüşüldüğü ve “çok aşamalı, oransal tabakalı, basit rastgele örnekleme üzerine sokaklarda sistematik örnekleme uygulanarak yüz yüze anket yönetimi kullanıldığı” belirtildi. 
Editör: TE Bilisim