Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerin adaya dönüşlerini kolaylaştıracak adımlar atılması gerektiğini söyledi. Yurtdışına göç eden Kıbrıslı Türklerin alınacak özendirici tedbirlerle, adaya dönmelerinin sağlanabileceğini ve yatırıma yönlendirilebileceğini ifade eden Özyiğit, böylesi bir potansiyelin hem yurtdışındaki insanlarımızın mutluluğu, hem de Kıbrıslı Türklerin kalkınması, gelişmesi ve ekonomik anlamda güçlenmesi için değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Özyiğit, yıllardır görev yapan Hükümetlerin elde mevcut böyle bir imkanı değerlendirmek için yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerin adaya dönüşlerini kolaylaştıracak adımlar atmak yerine, ne yazık ki aldıkları karar ve uygulamalar ile adadakileri de yurtdışına göç etmeye zorladıklarını vurguladı.
Yurtdışında yaşayan ve ülkelerine geri dönüş yapmak isteyen Kıbrıslı Türklere adeta ‘gelmeyin’ dendiğini belirten Özyiğit, “Yıllardır sürdürülen yanlış icraatlar, ülkedeki kötü yönetim neticesinde oluşan çarpık düzen, ekonomik çöküntü ve en önemlisi bazı yasal düzenlemeler yurttaşlarımızın önüne engel olarak çıkmaktadır” dedi.

İngiltere temasları çerçevesinde Parlamentoda düzenlenen konferansa katılan Genel Başkan Cemal Özyiğit, milletvekili Hüseyin Angolemli ve Dışilişkilerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Birinci’den oluşan TDP heyeti, önceki gün de TDP Londra Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen ‘Kıbrıs’taki son gelişmeler’ başlıklı açık oturuma konuşmacı olarak katıldı.
Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde gerçekleşen konferansa büyük katılımın olduğu dikkat çekerken, TDP Genel Başkanı Özyiğit, milletvekili Angolemli ve Dışilişkiler Sekreteri Birinci Kıbrıs konusundaki gelişmeler hakkında bilgi verip, değerlendirmelerde bulunurken, TDP’nin görüş, düşünce ve politikaları aktarıldı, katılımcıların sorularına yanıtlar verildi.

Özyiğit: “Bizim düşüncelerimiz bugün resmi politika oldu”
TDP’nin Kıbrıs konusunda yıllardır söylediklerinin arkasında durduğunu belirten Özyiğit, iki kesimli, tek egemenliği, tek vatandaşlığı olan siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon yapısı istediklerini belirterek, ‘‘Geçmişte bu söylemlerimize karşı çıkanlar, bizi eleştirenler şimdi bizim söylediklerimizi masada görüşüyorlar. Bizim düşüncelerimiz bugün resmi politika haline geldi’’ dedi.
TDP olarak müzakere masasının biran önce kurularak çözüme ulaşılması arzusunda olduklarını belirten Özyiğit, ancak müzakerelerin başlaması kadar, müzakere masasındaki liderlerin çözüm yönünde irade göstermeleri ve niyetlerinin de önemli olduğunu vurguladı.

-Yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerin sorunları”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, Kıbrıs Sorunu’nda samimi olmayan siyasetin, iç politikada da sürdürüldüğünü belirterek, Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ün ardından kurulan çarpık sistemin yaratıcılarının UBP-Denktaş ikilisi olduğunu, ‘düzeni değiştireceğim’ diyerek göreve gelen CTP’nin ise düzene ayak uydurduğunu kaydetti.
Kuzey Kıbrıs’taki sistemin yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerin adaya gelişlerinin önünde engel olduğu gibi, adadakileri de yurtdışına gitmeye zorladığına dikkat çeken Özyiğit, Göç Yasası’nın bunun en somut örneği olduğunu vurguladı. Muhalefette olduğu dönemde Göç Yasasına karşı çıkan CTP’nin bugün hükümette olduğunu belirten Özyiğit, “CTP bugün Göç Yasası’nın kaldırılmaması için elinden ne geliyorsa yapmaktadır. Dün başka bugün başka davranırsanız bunun adı ancak “iki yüzlülük’ olur” ifadelerini kullandı.
CTP-DP Hükümeti’nin, İngiltere başta olmak üzere yurtdışında yaşayan ve adaya dönmek isteyen Kıbrıslı Türklerin ülkelerine dönmesine olanak sağlayacak düzenleme ve icraatları yapmadığı gibi, bu konunun öncelikler arasında bile olmadığına dikkat çeken Özyiğit, yaşanan sorunlar konusunda Lefkoşa ile Londra arasında bir kopukluğun olduğunu ve bu kopukluğun sorumlusunun Londra değil, Lefkoşa olduğuna dikkat çekti.

“Askerlik konusu”
Kıbrıslı Türklerin vatanlarına dönmelerini sağlayacak her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını belirten Özyiğit, askerlik konusunun çok önemli bir engel olduğunu vurguladı. TDP olarak temel görüşlerinin çözümle birlikte askerliğin kaldırılması, o sürece kadar kademeli olarak profesyonel askerliğe geçilmesi, bunun koşulları yaratılıncaya kadar da askerlik süresinin kısaltılması olduğunu vurgulayan Özyiğit, geçtiğimiz aylarda KKTC Meclisi’nde yapılan askerlikle ilgili değişikliği ‘çok yetersiz’ olarak niteledi.
Yasa tasarısı görüşülürken TDP olarak diğer önerilerin yanı sıra, yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerle ilgili öneriler de sunduklarını, ancak kabul görmediğini anlatan Özyiğit, bedelli hakkını çeşitli nedenlerle kaybeden kişilerden bu hakkını yeniden kazanması ve bunu yasanın geçtiği güne kadar kapsamasını önerdiklerini, ancak sadece 2009 yılına kadar olanları kapsaması yönünde karara bağlandığını belirterek, alınan bu kararın yurtdışındaki kişilerin adaya dönüşlerinin önünde büyük bir engel oluşturduğunu vurguladı.

-Hüseyin Angolemli-
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de özellikle yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerin yolunu açmak ve eğer isterlerse ülkelerine geri dönmeleri için fırsatların yaratılması gerektiğini kaydetti. Özellikle gençlere bu konuda olanaklar sunmak gerekliliği üzerinde duran Angolemli, ancak bunun yapılmadığı gibi maalesef ülkedeki gençlerin de göçe zorlandığını anlattı.

-Deniz Birinci-
Dışilişkilerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Birinci de özellikle gerek yurtdışında gerekse de Kıbrıs’taki vatansever Kıbrıslıların güç birliği yaparak elbirliği ile daha güzel yarınlar için ortak mücadele vermeleri gerektiğini kaydetti. Kendisinin de yurtdışında okuyup ülkesine faydalı olabilme umuduyla Kıbrıs’a geri dönüş yaptığını aktaran Birinci, toplumsal mücadeleden örnekler verdi.
 
Editör: TE Bilisim