KKTC’de yüksek öğrenimde yaşanan sorunlar Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan başkanlığındaki geniş katılımlı bir toplantıda tartışıldı.

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, TC Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Profesör Doktor Gökhan Çetinsaya başkanlığındaki YÖK heyeti, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Burcu Bumin Tibet başkanlığındaki TC Elçilik heyeti, YÖDAK Başkanı Profesör Doktor Hasan Ali Bıçak, Bakanlık Müsteşarı Ali Yönel ve KKTC’deki üniversitelerin rektörlerinin katılımı ile Sayıştay Başkanlık Salonu’nda yaklaşık 1.5 saat süren toplantı yaptı. Toplantının verimli geçtiği açıklandı.

ATASAYAN

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan toplantı öncesi ve sonrasında yaptığı açıklamalarda, yüksek öğrenim açısından önemli bir gün yaşanmakta olduğunu belirtti.

Son dönemde ülkede yüksek öğrenim alanında önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Atasayan, “Bu gelişmeleri bizlere sağlayan burada temsilcileri bulunan rektörlerimiz ve en başta da önümüzü açan bizi dünyayla buluşturan YÖK’e teşekkür ediyorum” dedi.

Ülkede yüksek öğrenim sektörünün önemine işaret eden Atasayan, ekonomiye çok büyük katkı yapan yüksek öğrenimde son dönemlerde büyük mesafe kat edildiğini söyledi.

Atasayan, “Gelinen noktadan daha geri gitmemek adına ve var olan sorunları bire bir YÖK Başkanı ve Rektörlerimizin ağzından duymak için böyle bir toplantı gerçekleştirdik. Verimli geçti” ifadelerini kullandı.

Rektörlerin yaşadıkları sorunları bire bir YÖK Başkanı’na ve heyetine aktardıklarını kaydeden Atasayan, YÖK Başkanı’nın da bu konularda gerekli açıklamaları yaptığını, bundan sonraki süreçte de yüksek öğrenimde el ele çalışarak daha iyi bir noktaya gelineceğine inandığını vurguladı.

PROF DR ÇETİNSAYA

TC YÖK Başkanı Profesör Doktor Gökhan Çetinsaya, çok yararlı bir toplantı yapıldığını belirterek, çok çeşitli konularda bilgi alış verişinde bulunduklarını söyledi.

“‘Mevcut kazanımları nasıl artırabiliriz, sorunlarımızı da nasıl giderebiliriz’ diye konuştuk” diyen Prof. Dr. Çetinsaya, bunu ilk görüşme olarak gördüklerini, bundan sonra da farklı heyetlerle gelip kurul olarak işbirliğini daha ileri taşımak için gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

İstatistiklere bakıldığında KKTC’deki yüksek öğrenim alanının hızla gelişerek büyümekte olduğunun görüldüğünü ifade ederek bunu sevindirici olarak değerlendiren Prof. DR. Çetinsaya, “Daha ileriye gidebilmek için bu niceliksel büyümeyi, niteliksel büyümeye dönüştürmemiz, kalite süreçler ile taçlandırmamız lazım” dedi.

Kalite süreçleri sonucunda markalaşmanın daha ileriye götürülebilmesi halinde uluslararasılaşmanın daha hızlı sağlanabileceğini ifade eden, “Hedeflerimizi, kurumsallaşma, kalite ve uluslararasılaşma olarak belirleyebiliriz” dedi.

Editör: TE Bilisim