Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), 29 Haziran günü halk onayına sunulacak olan Anayasa değişikliklerine karşı “Hayır Kampanyası” başlatacağını açıkladı.

YKP Parti Meclisi, değişikliklerin vicdani ret, anayasanın geçici onuncu maddesinin kaldırılması ve azınlık ve çocuk hakları konusunda gerekli düzenlemeler içermediği için öneriye halk oylamasında “hayır” deme kararı aldı.

YKP Meclisi kararı, bugün YKP merkezinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Karar YKP Yürütme Kurulu üyesi Faika Deniz Paşa tarafından okundu.

Değişikliklerin neden desteklenmediğinin gerekçelerini içeren kararda, YKP Yürütme Kuruluna “Hayır Kampanyası” için yetki verildiği de kaydediliyor.

Karar, polis ve yurt savunması hakkındaki Anayasanın Geçici 10. Maddesi’nin kaldırılmaması, vicdani ret hakkına anayasal güvence getirilmemesi, azınlık ve çocuk haklarına ek güvenceler içermemesi, cinsiyet ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın yasaklanması ile ilgili madde içermemesi gerekçe gösterilerek Anayasa Değişiklik Yasasına halkoylamasında “hayır” deme çağrısını içeriyor.

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu ile ilgili düzenlemenin “devletin gençliği ve bilimi kesin emri altına alma” olarak değerlendirildiği kararda, yargı ile ilgili önerilen düzenlemelerle “yargının kendini yönetme hakkının azaltıldığı” savunuluyor. Kararda Sayıştay ve Ombudsman’la ilgili değişiklikler de eleştiriliyor.

Kararda, “değişikliğin, hazırlanış ve sunuluş şeklinin anti-demokratik olduğu, Anayasanın özünün korunduğu, yapılan düzenlemenin ise göz boyamadan öteye geçmediği ve statükonun çalışmasında fark yaratmadığı, rejiminin işleyişinde değişiklik yaratmayan bir çabadan öteye gitmediği” iddiasıyla, diyalog yaparmış gibi davranıp YKP’nin ve diğere muhalif kesimlerin görüşlerine en küçük değer verilmediği ileri sürüldü ve bunlar kınandı. Kararda dolayısıyla ret oyu verilmesinin kararlaştırıldığı aktarıldı.

MURAT KANATLI

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı ise toplantının başında yaptığı konuşmada, Meclis’teki anayasa değişiklik çalışmalarını “irade şovu” olarak değerlendirdi ve meclisi “iradesizlikle” eleştirdi.

YKP’nin bir çok kez anayasa ile ilgili değişiklik önerilerini Meclis Başkanlarına ilettiğini ifade eden Kanatlı, “YKP’nin ad hock komite tarafından görüşünün alınmasının da bir şov olduğunu” savundu.

Kanatlı, “Anayasada olan birçok hakkın uygulamasında da birçok sorun yaşandığı ortadadır… Bu nedenle bu anayasa değişiklik sürecinde taraf yapılmadığımız gibi onaylanma sürecinde de taraf olmamızın bir anlamı yoktur…” dedi. 
Editör: TE Bilisim