Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, akaryakıt, arpa, süt ve su fiyatlarında düzenleme talebiyle 9 Kasım’da başlattığı eylemi, taleplerinin karşılanmasında ilerleme sağlanması için, hükümetle mutabakat içerisinde 10 gün erteleme kararı aldı.

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, eylemin devam ettiği Başbakanlık binası önünde yaptığı açıklamada, öncelikle eylemler esnasında tutuklanan iki kadın ve Birlik Genel Sekreteri’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Naimoğulları, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile yapılan görüşmelerde, Denktaş’ın üreticilerin sorunlarının çözülmemiş kısımlarına çözüm bulmak için çalıştıklarını, mutlak suretle bu konularda açılım yapacaklarını söylediğini ve eylemin kaldırılmasını talep ettiğini anlattı.

Hükümetin açılımlarının “yetersiz” olduğunu savunan Naimoğulları, “Onların 10 gün askıya alma talebini yerine getireceğiz ama 10 gün içerisinde doğru açılım yapmazlarsa ciddi anlamda yine buralardayız. Daha ağır bir şekilde buralarda olacağız” dedi.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE GELİNEN SON DURUM

Kuraklık ve zamlardan dolayı Birliğin küçükbaş hayvan başına 50 kilo arpa talep ettiğini ancak Hükümet’in 15 kilo vereceğini söylediğini kaydeden Naimoğulları, hükümetin bu alanda 2 milyon 800 bin TL’lik bir açılım yaptığını söyledi.

Süt üreticilerinin ürününü kendisinin pazarlanması yönünde hükümetin aldığı karar konusunda ise Naimoğulları, kararın içeriğinin net olmadığını, bazı üreticilerin bu uygulamayla büyürken bazılarının da ürünlerini satamama tehlikesiyle karşılaşabileceğini, hayata geçirilecek düzenlemede Birliğin onayının da aranması gerektiğini belirtti.

Naimoğulları, arpanın fiyatının Mayıs 2017’ye kadar sabit bırakılmasının da talepleri arasında olduğunu ancak hükümetin, arpa fiyatlarını 2016 sonuna kadar sabit tutmaya hazır olduğunu söyledi.

En önemi konular arasında yer alan süt ürününe verilen destek konusunda da Naimoğulları, Hükümet’in bu konuda tek kuruşluk bir açılıma yanaşmadığını, kilo başına verilen 30 kuruşluk desteğin 35 kuruşa çıkarılmasını talep ettiklerini ancak hükümetin buna da yanaşmadığını savundu.

Naimoğulları, Birliğin talepleri arasında bulunan suyun litre fiyatıyla ilgili olarak ise muhatabın belediyeler olduğu yanıtını aldıklarını bildirdi.

Mazot zamları konusunda ise Naimoğulları, üreticilerin 15 milyon TL mazot desteği alacağı bulunduğunu, hükümetin bunun 7 milyon 500 bin TL’sini ödemeye hazır olduğunu, hükümet temsilcilerinin mazota yapılan 9 kuruşluk zammın da 7 milyon 500 bin TL’lik ödemeye dahil edildiğini söylediğini belirtti. Naimoğulları’nın açıklamasının ardından, eylemci hayvan üreticileri traktörlerini de alarak köylerine gitmek üzere Başbakanlık önünden ayrıldı.
Editör: TE Bilisim